ANNONS

Rödbetsbourguignon

/

Grytor

,

Samarbeten

,

Vegetariskt

,

I annonssamarbete med Fiskars

rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca

I samarbete med Fiskars har jag tagit fram ett slow cooking recept. Jag funderade ganska länge innan jag bestämde mig för vad jag skulle laga. Det finns ju så otroligt mycket gott! Men eftersom jag gärna lagar mat efter säsong så gick mina tankar till rotfrukter, Och så blev det en rödbetsbourguignon.


Många av er har säkert ätit den klassiska rätten boeuf bourguignon. Här har jag utgått från det receptet men gjort en lite modernare variant. Där köttet är utbytt mot rödbetor för att göra rätten till ett vegetariskt alternativ. Och så här under hösten är just rödbetor en otroligt bra råvara att använda sig av. Odlar man inte egna finns de oftast lokalt odlade, eller i alla fall svenska rödbetor att köpa till riktigt bra pris i affärerna.


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Fiskars släppte under september en ny serie köksredskap. Serien har fått det vackra namnet Norden. Visste ni att Fiskars är ett av världens äldsta varumärken inom köksredskap?


Design, kvalitet och funktionalitet har genom generationer varit ledord för Fiskars. Företaget lägger stork vikt vid ett hållbart tänk, där miljöaspekten är viktig. Produktionen sker i Fiskars fabrik i Sorsakoski i Finland där 70% av produkterna är tillverkade av återvunna material.


Jag gillar verkligen tanken på att om 20, 30, ja 40 år kommer jag fortfarande kunna laga mat ur min gjutjärnsgryta från Fiskars. Med lite kärlek kommer den med all säkerhet kunna ärvas av kommande generationer.


Knivarna i serien är i rostfritt stål med vackra detaljer av björkträ. Det är en kollektion inspirerad av nordens natur och den tidlösa designen är en hyllning till de hundratals år av hantverkskunnande som präglar Fiskars.


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Alla stekpannor och grytor i Norden-serien är behandlade med denna mineralbeläggning som även bidrar med unika non stick-egenskaper även vid höga temperaturer.


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gillar slow cooking. Det är ett sätt att laga mat som verkligen passar mig. Oavsett om jag arbetar hemifrån eller om det är helg. Så tycker jag om tanken på att maten kan stå och sköta sig själv på spisen medan jag får annat gjort. Eller helt enkelt kryper upp i soffan med en bra bok.


Anledningen till att jag valde att laga just en rödbetsbourguignon är att jag vill visa hur man kan ta ett klassiskt recept och klassiska redskap och ändå skapa en ny och modern rätt. En maträtt som andas lite mer 2000-tal. Men jag tänker att en mustig gryta på grönsaker måste kompletteras med något som har textur. Därför strör jag hackade hasselnötter över den färdiga rätten. Det går precis lika bra att använda andra nötter eller frön om man hellre föredrar det.


I Sverige har vi en förkärlek till att alltid koka ris till våra grytor. För så har vi ätit sedan vi började importera ris till Sverige. Det är så synd, för vi har flera olika sorters gryn, som faktiskt odlas här hemma i Sverige som passar utmärkt att servera till all sorts grytor. Både mathavre och matvete passar tillexempel utmärkt att koka och ha till allt från stroganoff till den här rödbetsgrytan. Det är hälsosamt och bra för miljön, vilket båda är aspekter som jag gillar!


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Kanske vänder sig Julia Child i sin grav när jag säger att det är en modern variant av hennes boeuf bourguignon. Men det är en risk jag känner att jag kan ta. För det fina med matlagning är just detta, att man kan ta ett recept från ett helt annat århundrade, ändra om vissa ingredienser och vips har man en modern maträtt. I originalreceptet ska det tillexempel bara vara 1 morot. Vem använder endast 1 morot i en gryta idag? Nej här har jag öst i både morötter och rödbetor. De klassiska champinjonerna har fått sällskap av portabellosvamp och istället för det salta baconet har jag smulat fetaost över den färdiga rätten.


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag tänker att jag kan inte göra allt, men alla kan göra något för att våra barn och barnbarn ska ha en fin värld att ärva av oss. Det känns därför extra bra för mig att få göra samarbeten med företag som också har det tänket. Som inte massproducerar slit och slängprodukter. Utan som faktiskt vill att vi ska slita på deras produkter i många, många år framöver. Och det kommer vi garanterat göra på både knivarna och grytan!


rödbetsbourguignon fiskars

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Rödbetsbourguignon:


2 vitlöksklyftor


1 stor gul lök


4 stora rödbetor


500 g morötter


2 msk tomatpuré


2 dl rött vin


1 grönsaksbuljongtärning


ca 7 dl vatten


2 lagerblad


200 g portabellosvamp


250 g champinjoner


200 g gul steklök


2 msk vetemjöl


lite vatten


färsk timjan


färsk persilja


salt & svartpeppar


100 g hasselnötter


200 g fetaost


mathavre



Skala och finhacka vitlök och lök. Stek mjuk i en gjutjärnsgryta på medelvärme.


Skala rödbetor och morötter. Skär rödbetorna i bitar och slanta morötterna. Ha i detta tillsammans med tomatpurén i grytan och låt steka ett par minuter. Tillsätt rött vin, buljong och vatten. Rör om ordentligt. Ha i lagerbladen. Låt detta sjuda under lock i cirka 50 minuter. Skär ner svampen i mindre bitar och skala löken. Stek detta tills både lök och svamp får fin färg. Blanda ut mjölet i lite vatten och ha i det i grytan tillsammans med lök och svamp. Låt grytan koka ytterligare 10-20 minuter eller tills rotsakerna är helt mjuka och grytan tjocknat något.. Finhacka timjan och persilja och blanda i. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mer vin ifall du vill ha mer syra i grytan.


Koka mathavre enligt instruktionerna på paketet. Servera den varma grytan tillsammans med mathavre, hasselnötter och smulad fetaost.



Brukar ni laga långkok? Vad gör ni helst då?

3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00