ANNONS

Fylld paprika i ugn eller Crock Pot

/
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Visst är det helt underbart att maträtter man för ett par år sedan aldrig skulle få för sig att laga helt plötsligt börjar bli lite moderna igen? Att fylla saker med köttfärs, det måste ha varit den stora grejen på 90-talet. En klasskompis jag hade dom åt köttfärsfylld limpa som gratinerats mins jag. Det känns ganska långt ifrån den mat som i alla fall vi äter här hemma idag. Och så hade vi såklart fylld paprika. Så otroligt innovativt och kul att fylla en grönsak och sedan gratinera. Kanske var det en modernare variant av koldolmar? Hur som helst har jag sett fler laga fyllda paprikor den senaste tiden. Så jag tänkte att jag kan faktiskt inte vara sämre! Jag har gjort en vegetarisk variant med tacosmak. Tänkte att det går nog hem hos barnen.


fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Basen till mina fyllda paprikor är en sås på röda linser. Men ni mins väl att köttfärsen som man hade i paprikorna på 90-talet skulle vara utblandad med ris? Därför tog jag i lite quinoa i linsröran. För att den liksom skulle suga upp vätskan. Och det blev himla gott! Jag fick en del röra över som jag la i en matlåda och frös in. Den kommer att komma väl till pass här någon gång under hösten när jag lite snabbt behöver lunch eller middag till mig själv!



Här är det fortfarande 30 grader varmt, så jag passade faktiskt på att tillaga dessa redan i morse och sedan äter vi dom kalla. För i den här värmen klarar jag knappt av att äta varm mat. Känner man inte för att  dra igång ugnen går det utmärkt att laga dessa i en Crock Pot eller annan slökokare. Perfekt nu när det är så hiskeligt varmt ute!

fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Jag hade som sagt tacosmak på mina, men där väljer man ju själv. Det skulle vara gott att smaksätta med ajvar, soltorkade tomater och oliver, eller varför inte ett helt lass med färska örter och vitlök? Endast fantasin sätter gränser här!


Fylld paprika i ugn eller Crock Pot:


4 jämnstora paprikor


2 fp krossade tomater


2 dl röda linser


2 dl quinoa


2 grönsaksbuljongtärningar


2 påsar tacokrydda


2 tsk spiskummin


ca 5 dl vatten


150 g fetaost (eller annan ost)


Koka upp krossade tomater, linser, quinoa, buljong, tacokrydda, spiskummin och vatten i en gryta under lock. Låt allt koka i cirka 15 minuter eller tills både linser och quinoa mjuknat. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Men det får inte bli för vattningt.


Halvera paprikorna och ta ur kärnhuset. Men spara gärna det gröna skaftet. Fyll paprikorna med linsröran. Toppa med fetaost eller annan riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills paprikan mjuknat och osten fått färg.


Eller lägg de fyllda paprikahalvorna i din Crock Pot och sätt timern på 6 timmar på låg värme.



Ät med en god sallad, tacochips, lite salsa och gräddfil.  Perfekt sommarmat <3


2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00