ANNONS

Sötpotatisgryta med kikärtor och morot

/

kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta

Photographer: Sebastian Niemi CaUnder sommaren här tänkte jag passa på att tipsa om mina bästa vardagsrätter. Sådant som oftast inte ens kommer upp på bloggen, för jag liksom lagar det i farten. Som jag gör ofta men varierar på olika sätt varje gång. Den här sötpotatisgrytan med kikärtor, morot och kokosmjölk är precis ett sådant recept. Sedan tidigare ligger en variant av

kikärtsgryta

på bloggen. Den är betydligt krämigare och lite mer mastig. Den här gången blev det en lättare variant där jag blandade lite av det som råkade finnas hemma just idag. Som ni märker påminner recepten om varandra, och det är ofta så jag varierar vår vardagsmat. Jag har ett par fina recept som går att variera i det oändliga och det utgör liksom grunden i min matlagning.


Grytan får gärna koka på låg värme tills sötpotatisen försiktigt kokat sönder. Sötman från både sötpotatisen och morötterna blir tillsammans med curry och andra härliga kryddor en fin smakkombination!


kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Idag har vi haft en riktig fin sommardag. Jag jobbade undan lite på förmiddagen och sedan har vi spenderat hela dagen vid sjön. Så jäkla skönt. Barnen har verkligen lekt av sig med massa kompisar och jag har nästan hunnit sitta ner och bläddrat i en tidning. Visst är det märkligt, så fort man tycker att läget är under kontroll. Barnen leker eller myser på filten så man känner att nu, nu kan jag få sitta i lugn och ro ett par minuter och bläddra i de där tidningarna jag släpar med mig varje gång. Ja precis då måste man springa iväg och fixa något, någon ska precis då gå och bada igen, äta något eller helt enkelt bara påkalla lite uppmärksamhet.


Men det är är väl livet just nu helt enkelt. Men det har blivit bättre, jag behöver inte stå i vattnet och passa på barnen varje sekund, som det var för något år sedan..


Kvällen avslutades åter igen med ett kvällsdopp och sedan mös grabbarna i soffan och kollade på allsång på skansen.

kikärtor, kokosmjölk, morot, gryta

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Nu har det äntligen svalkat av lite ute, så jag ska ut och vattna efter dagens hetta. Allt bara slokar. Hur underbart det än är med denna värme så har jag ibland lite svårt att njuta av den då jag tänker på vad torkan ställer till med.Sötpotatisgryta med kikärtor och morot:


2 sötpotatisar


1 gul lök


2 msk tomatpuré


2 msk curry


1 grönsaksbuljong


2 dl vatten


3 morötter


1 fp kikärtor


1 knippe färsk persilja


1/2 citron


2 dl kokosmjölk


salt


ev chili


Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs detta ett par minuter i en gryta. Krydda med tomatpuré och curry. Smula över buljongtärningen och låt allt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt vatten. Skala och skär morötterna i slantar, bland ai det ti grytan tillsammans med kikärtorna. Låt allt sjuda under lock tills sötpotatisen kokat klart och är helt mjuk. Den får gärna gå sönder när man rör om i grytan.


Smaka av med finhackad persilja, saft från 1/2 citron, 2 dl kokosmjölk och salt. Låt allt koka ihop. Tillsätt eventuellt lite chili för mer hetta. Beroende på hur stark curry du använder.


Servera tillsammans med quinoa, ris eller något annat gryn.


Jag åt detta till lunch idag, men serverade då grytan kall. Perfekt lunch en varm sommardag som denna!

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00