ANNONS

Kärleksmumskladdkaka

/
kärleksmumskladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca



Jag har under en längre tid tänkt sparka igång en ny kategori här på bloggen. Nämligen FREDAGSFIKA! En kategori där jag publicerar mumsiga recept på sådant som passar utmärkt att ta med och bjuda sina kollegor på till fredagsfikat. Vad säger ni om det?


Och allra först ut i den här kategorin är kärleksmumskladdkaka.



Även om jag själv kanske inte är största fika-monstret som går på denna jord, så kan det vara fint att avsluta arbetsveckan med goa kollegor eller vänner kring en kopp kaffe och något gott att äta till.



kärleksmumskladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så till veckans recept. Kärleksmumskladdkaka, alltså HUR GOTT!? Varför har jag aldrig testat det här förut? Det är ju så enkelt men en sådan fullträff. Chokladig och kladdig kladdkaka, toppad med glasyren från kärleksmums. En riktig 10-poängare vill jag lova!


kärleksmumskladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag älskar ju kaffe och smaksatte därför glasyren med det. Men det är ju helt en smaksak. Jag gillar när kladdkakan verkligen är kladdig. Men har man på glasyren direkt när kakan är tagen ur ugnen finns det risk att allt brakar ihop. Så mitt tips är att vänta tills kladdkakan stelnat något och sedan ha på glasyren. Då får du en riktigt fin kärleksmumskladdkaka!


kärleksmumskladdkaka

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Receptet på kladdkaka är mitt allra bästa grundrecept som jag gjort hur många gånger som helst. Egentligen är det min systers recept från allra första början. Ett sådant där enkelt kladdkakerecept där du bara blandar ihop alla ingredienser i kastrullen som du smälter smöret i. Ett recept helt i min stil. Jag som vill att det ska gå fort när man bakar och ogillar starkt all disk som blir!



Kärleksmumskladdkaka:


150 g smör


3 dl strösocker


2 ägg


1 1/2 dl vetemjöl


1/2 tsk vaniljpulver


1 dl kakao


glasyr:


60  g smör


ca 4 dl florsocker


3-4 msk kaffe


2 msk kakao


kokosflingor och riven kokos



Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Ha upp smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.


Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över kakan, lossa gärna kanten på formen så glasyren kan flyta ut lite över kanten. Dekorera med kokosflingor och riven kokos. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.


Bild:Linnéas Skafferi

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00