ANNONS

Hallonsylt

/
hallonsylt

En gång för en herrans massa år sedan fick jag en burk hallonsylt av min yngre kusin. Hon hade nog precis lärt sig skriva och väldigt stolt textat burkarnas innehåll på etiketterna. Men hur ska man egentligen kunna veta hur hallonsylt stavas. Med riktigt spretiga barnbokstäver hade hon nämligen stavat hallonsylt med å istället. Så det blev hallånsylt. Och visst är det lite gulligt? Varje gång jag ser ordet hallonsylt tänker jag att så mycket roligare det varit om man faktiskt stavade det som min kusin gjorde!


Många väljer bort att koka egen sylt för man får för sig att det är ett himla stort projekt som tar upp massor av tid. Och det kan det ju absolut vara. Men om jag kokar sylt, ja då brukar jag bara koka en burk åt gången eller så. Det finns flera anledningar, främst har jag ingen plats att förvara massa burkar med sylt. Sen tycker jag om att ha bären i frysen, då kan jag ju vartefter bestämma vad det ska bli av dom. De flesta bären åker ner i någon smoothie.

Men ibland faller andan på och de kan bli till sylt. Vissa gånger är det gott att bara råröra, om man har riktigt bråttom. Och vissa gånger kanske man inte vill ha ren hallonsylt, utan blanda massa sorters bär.


Sen ska ju inte burkarna med sylt stå och hålla sig fräscha i flera månader, man äter ju antagligen upp sylten ganska omgående. Då behöver man inte heller ha i massa konserveringsmedel. Utan det fungerar bra att koka sylten på helt vanligt strösocker. Hallon innehåller naturligt inte så mycket pektin, vilket gör sylten lite tjockare och mer geléartig. Men jag personligen gillar den mer naturliga, lite lösa sylten. Är man mer åt gelé-hållet går det bra att ha i lite pektin själv. Följ bara anvisningarna på paketet.


Jag gillar smaken av vanilj och har gärna i en knivsudd äkta vaniljpulver och låter det koka med.En liten lagom burk hallånsylt:


250 g hallon


1 1/2 dl strösocker


1 knivsudd äkta vaniljpulver


Koka upp hallon, strösocker och vaniljpulver. Låt koka cirka 10 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.


Ät till pannkaka, våfflor eller ha en liten klick i yoghurten!


Vilken av alla slags syltsorter är din favorit?

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00