ANNONS

Laxsida med romsås, hjortronsås och sallad

/
hel laxsida

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så flög påskhelgen förbi i ett vingslag och kvar blev bara lite rester från laxen.


På påskdagen dukade vi upp en härlig buffé hemma hos mina föräldrar. Kanske inte så traditionellt påskig, men den kändes riktigt vårlig och där fanns något för alla.


Mitt bidrag till buffén blev hel laxsida som vi grillade, romsås, hjortronsås. sallad och stekt halloumi.


I övrigt fanns där ägghalvor,

silltårta

, grillad flläskfilé, sötpotatisgratäng och massa kallskuret. När alla ätit sig mätta fanns det mat till lika många till kvar, men jag gillar när det blir sådär mycket mat kvar. Då vet man att man har en fin lunch att se fram emot dagen därpå!


Att grilla en hel laxsida måste ju vara världens enklaste vis att laga mat till många på. Och väldigt prisvärt! Laxbiten jag köpte vägde cirka 1,5 kg och på en buffé såhär räcker det alla gånger till 13-15 personer. Jag höll kryddningen ganska enkel, citron, dill, salt och peppar. Så himla gott till allt det övriga!


romsås

Photographer: Sebastian Niemi CaSåser och röror är ju ett måste på en buffé såhär. Och både romsås och hjortronsås passar utmärkt till just lax. Och så är de väldigt enkla att göra också, vilket ju är ett plus i kanten!


sallad

Photographer: Sebastian Niemi CaStora skålar med matiga sallader älskar jag. Att blanda i av vad som finns hemma, gärna med olika texturer så du har något lite mjukt, något knaprigt, lite sött, salt, stora bitar och lite mindre bitar. Helt underbart!


Grillad laxsida:


ca 1,5 kg laxsida


citronsaft


dill


salt


peppar


olivolja


Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie. Gnid in fisken med citronsaft, dill, salt och peppar. Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter, i ungefär 140 °C. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.


Romsås:


2, 5 dl creme fraiche


1 dl majonnäs


1 liten burk rom, ca 80 g


citronsaft


salt


peppar


Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.


Hjortronsås:


2,5 dl creme fraiche


1 dl hjortronsylt


salt


peppar


Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt en stund innan servering.


Sallad:


grönkål


finbladig sallad (färdig påse med olika blandade sorter)


paprika


päron


blodapelsin


groddar


rödlök


russin


cashewnötter


Blanda grönkål och sallad. Skär paprika och päron i tunna skivor. Skala och skär ner apelsinen i bitar. Strimla rödlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en stor skål. Klart!


Det var lite av allt gott vi ätit i påskhelgen!


Vad har du ätit?

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00