ANNONS

Energibars

/

energibars

Photographer: Sebastian Niemi CaIbland har man svårt att få energin att räcka till, när det är på tok för långt till lunch, när klockan är 15 och det är lite svårt att hålla koncentrationen på topp, eller när klockan är 20 och det förbaskade sötsuget sätter in. Då kan det vara bra att få i sig något som gör att man håller humöret uppe ett tag till.


Jag älskar alla former av

energibollar

, eller raw food-bollar som de också kallas. Men sällan räcker en eller två till för att stilla det där suget. Så idag bestämde jag mig för att göra dom i form av energibars istället. Då går jag inte runt och småäter av dom, utan tar en som ett litet mellanmål.


energibars-2

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Många recept på energibars eller energibollar har en bas på nötter och dadlar. Men jag brukar använda mig av russin och solroskärnor istället. Det fungerar finfint och bästa är att jag alltid har hemma av just de två sakerna. Sen är det bara att blanda i av andra frön och smaksättningar. Jag hade lite kvar av min

hemgjorda nutella

, så jag smaksatte mina bars med nutella, kaffe, vanilj och kokos. En riktigt härlig kombination!


Energibars/ energibollar:


2 dl solroskärnor


1 dl pumpakärnor


2 1/2 dl russin


1/3 dl linfrö


1 dl riven kokos


1 krm vaniljpulver


2 msk kakao


4 msk sockerfri nutella eller annat nötsmör


ca 3 msk kallt kaffe


lingonpulver


pumpakärnor


Lägg solroskärnor, pumpakärnor och russin i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Ha i linfrö, kokos, vaniljpulver, kakao, nötsmör och kaffe. Fortsätt mixa tills allt har blivit till en lätt kletig deg. Tillsätt ev mer kaffe om det blir för torrt.


Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Pudra över lingonpulver och strö över pumpakärnor. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i en burk med lock i kylen.


bild:Linnéa Seidel0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00