ANNONS

Aioli med räkor

/
aioli

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Ni vet väl att det är alla hjärtans dag på söndag? Jag älskar  att gå ut och äta på restaurang, låta någon annan laga maten och ta hand om disken. Men ibland kan det bara vara så skönt att laga till något enkelt, men gott hemma och sedan krypa upp i soffan och kolla på en film. Så i veckan kommer ni få ta del av en superenkel, barnvänlig alla hjärtans dag-meny, perfekt eftersom vi kommer att fira hemma med kidsen.

Och först ut är så klart förrätten. Räkor med aioli. Alltså hur gott är inte det? Jag skulle kunna äta det både som förrätt och huvudrätt om det var så.

Aioli och majonnäs är såser som många inte vågar sig på att göra hemma, för de kan verka lite skrämmande. Men det är ju i själva verket superenkelt att göra! Jag använder alltid min stavmixer för att mixa ihop majonnäs/aioli och hittills har jag inte misslyckats!Det finns dock ett par saker som man bör tänka på innan man sätter igång:


*Alla ingredienser skall hålla samma temperatur.


*Använd en hög och ren burk att mixa i. Jag brukar alltid mixa i ett litermått som jag diskar noga och torkar torrt innan den används.


*Tänk på vilken olja du använder. Jag gillar rapsolja, men se till att inte ta den kallpressade, den är väldigt stark i smaken och det blir inte alls gott.

Aioli:
1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)

Lägg ägg, salt, citronsaft, vitlöksklyftor och olja i en hög bunke, t ex ett litermått. Sätt stavmixern i botet och börja mixa. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig aioli bildas. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.

Aiolin kan du smaksätta med andra goda saker också. En bit chili, lite färska kryddor som basilika eller persilja. Eller varför inte lite saffran?

Räkor, aioli och en bit gott bröd. Förrätten är klar på ett litet kick!

Annat gott, och framförallt enkelt att göra som passar fint att doppa i aioli är baconlindad sparris eller goda brödpinnar.

bild:Linnéa Seidel

7

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00