ANNONS

Pepparkaksbollar

/
pepparkaksbollar-2

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Idag bjuder jag på ett perfekt recept så här i snart juletid, det är ju faktiskt inte alls långt kvar till första advent! Själv älskar jag pepparkakor och förra årets pepparkakssnuttar var ju lätt beroendeframkallande, så i år fick det bli en något mer nyttig variant att mumsa på. Fördelen är att du inte proppar i dig en hel omgång på stående fot, du hinner bli ganska mätt efter ett par stycken. En annan fördel med dom här bollarna är att de är perfekta att bjuda på om du har vänner som är känsliga mot laktos/gluten/ägg!

Just nu svämmar internet över av recept på raw foddbollar. Jag har testat att göra ett par olika varianter och smakkombinationer men tror faktiskt jag gillar dessa allra bäst hittills. Eftersom jag ville ha lite julig smak på mina bollar använde jag mandlar och det passade riktigt bra till julkryddorna.

pepparkaksbollar

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag brukar förvara mina bollar i frysen, av flera anledningar. Det första är att dom inte går åt lika fort, jag gavlar inte alls lika ofta med dörren till frysen som jag gör med kylskåpet när jag är på jakt efter något att äta. Sen gillar jag dom allra bäst när dom är lite hårdare, dom blir lite mjuka och sega när dom ligger framme i rumstemperatur.

Receptet är superenkelt och innehåller bara ett par ingredienser. Jag använde dadlar, för det var vad jag hade hemma. Men kanske får man en ännu juligare smak med russin istället? Nästa gång får jag nog prova det!

Pepparkaksbollar, ca 20 st:

200 g mandlar
200 g ekologiska dadlar utan kärnor
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
ca 1 msk kanel
ca 1  1/2 tsk ingefära
ca 1 tsk nejlika

Lägg mandlar och dadlar i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kanel, ingefära och nejlika. Forma till bollar och lägg på en bricka. Pudra över rejält med kanel och ställ in i frysen. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.

Jag tror dom kan bli riktigt goda till vanlig, hederlig glögg och jag vet att dom är kalasgoda till en kopp kaffe!

bild:Linnéa Seidel

138

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00