ANNONS

Drömrulltårta

/

Sebastian Niemi-Carlsson

En kär gammal klassiker som man ser mer och mer är rulltårtan. Ett bakverk som har varit hopplöst omodernt men nu börjar dyka upp i tidningar, kokböcker och på bloggar. Att baka en rulltårta går fort, den är lätt att variera och just den här varianten är faktiskt glutenfri. Perfekt att ha i frysen om man har vänner som är glutenintoleranta. Och får man till en snygg rulltårta kan den faktiskt funka som tårta. Rada upp ljusen på rullen och kalasfikat är fixat på bara en liten stund.

Det enda som kan vara lite trixit när du gör en rulltårta, det är att få pappret att lossna från baksidan. Men precis som med biskvierna så är fukt lösningen. Pensla bakplåtspappret med vatten så är det lätt att lossa pappret och rulltårtan går inte sönder. Ett annat tips är att låta hela rulltårtan vila i kylen minst 30 minuter innan de skall skäras upp, då blir det mycket enklare att skära fina skivor.

Drömrulltårta:

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulverVispa ägg och socker vitt och fluffigt, mins 5 minuter.

Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vispa bort alla klumpar med hjälp av en ballongvisp. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Rör till en jämnt smet. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.


Ha upp strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp den varma kakan på pappret. Pensla kakans papper med lite vatten så lossnar det enklare. Lägg över långpannan och låt kakan svalna. Gör under tiden smörkrämen.

Smörkräm:

150 mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggula

Rör smör och florsocker mjukt, tillsätt vanilj och äggula och rör till en len kräm. Bred detta över den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan så du får skarven neråt. Rulla in tårtan i bakplåtspapper och låt vila i kylen.

Nu önskar jag er alla en trevlig Valborgsmässoafton!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

77

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00