ANNONS

Majssoppa

/

Sebastian Niemi-Carlsson

Soppa är en klar favorit hos mig, tyvärr delar inte min kära Sebastian samma kärlek till denna perfekta rätt. Han tycker inte att det är mat nog utan vill ha något mer matigt till. Som pannkaka eller massor med smörgås. Så för att få äta soppa här hemma brukar jag muta med det ena eller andra, beroende på hur mycket ork jag har. Igår när vi var hemma båda två gjorde jag majssoppa till lunch. Det är en av mina favoriter och den fanns att läsa om på de flesta matbloggar för ett par år sedan. Självklart har jag gjort precis som jag brukar, nämligen gjort om receptet en hel del, anpassat det till vad som fanns hemma igår.


Gårdagens muta var stekta/grillade smörgåsar och när jag står där och steker på smörgåsarna kommer Sebastian in i köket och kollar ner i stekpannan.


-Ingen öl?


Och för många av er kan den kommentaren verka ganska så konstig, öl i stekpannan när man gör varma smörgåsar?! Japp, allt är den där Fredrik Backmans fel. Han och hans ”förätarmat”, alltså mat man äter innan man ska bort på middag.

Eftersom risken finns att man blir bjuden på sånt som fisk och det vet ju varenda människa att man inte blir mätt av. Fredriks lite speciella inställning till mat och hur den skall tillredas har satt stora spår i Sebastians syn på mat. När han lassat på en extra stor klick majonnäs eller dressing ler han och säger:


-Som Fredrik Backman skulle ha gjort!


Men det var måndag och vår son var magsjuk. Det blev inga ölstekta smörgåsar till lunch.

Sebastian Niemi-Carlsson

Majssoppan då, ja den är superenkel att tillreda och passar stora som små tack vare att den smakar lite som tacos. Är ni bara vuxna som ska äta så föreslår jag att krydda på med lite mer chili, den blir extra god när den har lite hetta tycker jag!

Majssoppa, cirka 4 port:

400 g majs (konserverad eller fryst)
1 gul lök
1 msk tacokrydda
salt & svartpeppar
ev chili
6 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
creme fraicheHacka löken och fräs den tillsammans med majsen i en klick smör tills löken mjuknat. Pudra över kryddorna och slå sedan över buljongen, låt koka upp och koka cirka 5 minuter.

Tag av från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka paprikan och ha i den. Toppa varje skål med en klick creme fraiche.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

26

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00