ANNONS

Släta saffransbullar

/

Lussebullar behöver inte alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra

snurror fyllda med smör och vit choklad

, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte kommer att räcka till hela degen, ja då kan man göra släta bullar istället. Som man efter att de gräddats, penslar med smält smör och sedan doppar i socker. Det känns lyxigt och blir helt otroligt gott! Men dom bullarna är absolut godast nygräddade. Skall man stoppa dem i frysen skulle jag nog hoppa över smör och socker. När det sedan är dags för fika och man tinat sig ett gäng bullar, ja då skulle jag pensla dem med det smälta smöret och sedan doppa i sockret. Då blir dom nästan som nygräddade igen!


Grundreceptet på degen är den samma som

förra gången

, men vi kör det en gång till, ifall någon missat!


Saffransbröd:


50 g jäst


6 dl mjölk


1 g saffran (två kuvert)


175 g mjukt smör


1 ägg


1 1/2 dl strösocker


1/2 tsk salt


ca 16 dl vetemjöl


Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.


Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i bitar och forma dem till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i en timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i 180 grader i 20 minuter.


Smält smör och ha upp socker i en skål. Pensla de varma, nygräddade bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret. Akta så att du inte bränner dig bara!
Vad föredrar du, helt vanliga lussekatter eller vill du hellre ha någon rolig variant?


Bild: Linnéa Seidel

83

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00