ANNONS

Sirapslimpa

/
image382

Ja, sirapslimpa hör till det som jag måste ha till jul.  Den bakades alltid av mammas moster Barbro till jul, därav namnet. Men jag förstår inte riktigt hur hon lyckades då hon var förlamad i ena armen och denna deg är lite av den segare typen! Jag hade fullt upp med att få till det med två friska armar! Mina limpor hade kunnat fått stå inne några minuter till, de fick inte riktigt den där mörkbruna färgen, men smaken var det inte fel på!
Det här är ett ganska sött bröd, men med skinka och senap blir det den rätta kontrasten! Helt klart ett måste för min del till jul.

Vad måste du ha på julbordet?

Barbros sirapslimpa 6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket farinsocker ( jag hade i lite mer för att få till den rätta smaken, kanske var paketen större förr?)
lite salt
1 påse rågsikt
smör till penslingVärm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.


Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterliggare några minuter.


Grädda i 175 graders värme i ca 20 minuter.


Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

(eget collage med privat bild)

44

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00