ANNONS

Friterad färskpotatis

/
friterad färskpotatis

Alltså trenden med chips, löjrom, crème fraîche och rödlök har väl inte undgått någon de senaste åren? Vilket är helt förståeligt då det kan vara bland det godaste människan skapat förutom brynt smör då. Ja och så det här: Friterad färskpotatis!

Alltså gissa hur gott detta är? Jag toppade min friterade färskpotatisar med vispad färskost, tångkaviar och färsk gräslök. För att det var vad jag hade hemma. Men både löjrom, créme fraîche, smetana, rödlök och salladslök är sånt som fungerar fint att toppa dessa darlingar med.


friterad färskpotatis

Att fritera färskpotatis är inte alls svårt. Och att råka bränna vid dom känns rätt omöjligt. Då får du fritera på rätt hårt och länge skulle jag säga.

Jag brukar köpa en tvättad sort med små, fina och jämnstora potatisar. Det ger bäst resultat. Jag friterar alltid i en helt vanlig kastrull, ingen fritös behövs här inte.

friterad färskpotatis

Jag tänker att dessa blir ett fint inslag på midsommarbuffén i år kanske? Eller som tilltugg på sommarens grillkvällar?

Här hemma räknar jag ner dagarna tills jag går på någon form av semester på torsdag. Men har redan insett att min plan nog spricker. Dock ska de flesta stora jobben vara klara och inlämnade tills på fredag och sedan får jag ta sådant som dyker upp när det kommer helt enkelt.


friterad färskpotatis

Friterad färskpotatis:

1 kg jämnstora färskpotatisar
olja att fritera i
salt

200 g färskost
ca 80 g valfri rom
färsk gräslök

Tvätta potatisarna om de är jordiga. Koka potatisen mjuk.
Värm oljan i en kastrull till 175°C. Fritera potatisarna i omgångar tills de får fin färg och skalet börjar spricka något. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Vispa upp färskosten med en elvisp. Klicka ut den över potatisen. Toppa med valfri rom och färsk gräslök.

Ett perfekt tilltugg att servera till ett glas bubbel innan middagen!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Klassisk makaronipudding med kassler

/
makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Alltså, när åt man makaronipudding sist egentligen? Jag vet inte ens om jag lagat det tidigare? När jag var barn serverades Holgers makaronipudding i familjen Seidel ibland. En middag uppkallad efter min farbror. Jag gissar att han helt enkelt hade något rysligt bra recept på detta.

Men konceptet är inget jag tagit med mig i mitt vuxna liv.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Men så tänkte jag här om dagen, att makaronipudding. Vore inte det gott? Innan jag visste ordet av stod jag där och skjutsade in en hel stor form i ugnen. För mycket kan man säga, men nog är det väl det himla fint med all denna 70 och 80-tals mat man lägger i en form och kör in i ugnen?

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Dock gjorde jag det största av alla misstag:
Jag skar löken i lite för stora bitar. Alltså normalstora för en normal människa. Gigantiska för en minimänniska med starka åsikter. Han åt nämligen med god aptit, tills han såg en lökbit. Då var det kört. Så nästa gång kanske jag till och med river löken. Det borde väl ändå funka?

Jag brukar köra på de här makaronerna med lite bönor i. Dom gillar vi!

I min barndom var lingonsylt det naturliga valet till denna maträtt. Men det har att göra med att lingonsylt är det naturliga valet till all slags mat enligt min käre far. Gillar man inte lingonsylt till kan man ha ketchup.

Jag blandar gärna lite ost i äggstanningen. Det ger en krämig och god makaronipudding!

Makaronipudding:

4 port makaroner
1 gul lök
300 g kassler
3 dl vällagrad ost

4 ägg
5 dl mjölk (vill du kan du byta ut 2 1/2 dl mot grädde)
svartpeppar
örtsalt

Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och låt ånga av.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en stekpanna med lite olja.
Tärna kasslern.

Varva makaroner, lök, kassler och ca 2 dl av osten i en ugnsfast form.
Vispa samman ägg, mjölk, peppar och örtsalt. Häll detta över makaronerna. Strö över osten som är kvar. Täck formen med aluminiumfolie och gratinera i 200°C i cirka 30 minuter. Tag av folien och låt gratängen få fin färg i cirka 10 minuter.

Servera med en god sallad, ketchup eller lingonsylt.

En riktigt lättlagad klassiker som vi garanterat kommer äta flera gånger i sommar!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Recept på vaniljkräm du enkelt gör själv

/
hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Det är något lite magiskt över hemgjord vaniljkräm. Helt klart så mycket godare än vaniljsås du gör på pulver. Även om den också ibland fyller sin funktion.


Men har du tiden att baka en paj eller en tårta, då kan man ta sig den extra lilla tiden det tar att göra egen hemgjord vaniljkräm också,

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Här är den första riktigt sommarlovsdagen för barnen. Isac fick skjuts till sommarfritids och var oerhört nöjd med det. Med väskan full av badkläder, solskyddsfaktor och förväntan. Medan Axel sov hos en kompis. Själv har jag betat av flera hundra olästa mail, betalat fakturor och försökt planera dessa sista skälvande dagar innan semestern. Boka in de sista mötena. Få iväg statistik från samarbeten och se till att det finns material att uppdatera blogg och instagram med inför en lång, härlig sommar.

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Den här vaniljkräm kan du använda både som tårtfyllning och som sås till tillexempel en god paj eller kaka. Jag brukar öka på mängden maizena något om jag ska ha den i en tårta. Då vill man ha en lite mer fast konsistens.

Om du upplever att din vaniljkräm blir för lös kan det ha med storleken på ägg att göra. Jag utgår alltid från ägg i storleken M/L i mina recept. Så använder du mindre storlek på äggen kan du behöva ha en äggula till i.

Recept på vaniljkräm:1 1/2 dl grädde


1 dl mjölk


1/2 tsk äkta vaniljpulver


3/4 dl strösocker


3 äggulor (storlek M/L på äggen)


4 msk maizena (5 msk om du ska ha vaniljkrämen som fyllning)


50 g smör

Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Tag av från värmen.
Vispa upp socker, äggulor och maizena. Häll lite av den varma gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Häll sedan i allt äggvisp i den varma gräddmjölken. Vispa hela tiden.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm vaniljkrämen på låg värme tills den börjar tjockna under konstant omrörning så vaniljkrämen inte bränner fast i botten.

Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att få bort ev rester av ägg.
Tillsätt smöret i den fortfarande varma vaniljkrämen. Rör tills allt smör smält. Ha upp i en ren skål. Lägg över plastfolie och tryck ner den så den nuddar vaniljkrämen. Detta förhindrar att det bildas en hinna på vaniljkrämen. Ställ kallt.

Har du testat att göra rårörd vaniljsås? Passar ypperligt till tillexempel paj eller mjuka kakor. Otroligt gott och riktigt busenkelt att göra!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00