Till helgen är det mors dag och vad passar då bättre än att bjuda lilla mamma på något riktigt gott? Alternativt skicka länken till detta inlägg till något av dina barn med en liten hint om vad som skulle vara trevligt att bli bjuden på.
Som tillexempel croissanter med dumle. Enklare än så har blir nästan inte bakningen då du kan använda färdig smördeg. Vill du inte fylla med dumle- fyll med något annat. Gott blir det iaf!
Ragnhilds äppelkaka. Vill du satsa på ett basic, enkelt men garanterat vinnande recept till mors dag. Baka Ragnhilds äppelkaka. En kaka min mans gammelmormor bakade på sin tid. Kanske till en mors dag någon gång? Vem vet?
Som rubriken utlovar-Så här lyckas du med stekt kycklingfilé-varje gång!
Hand upp alla som någon gång lyckats tillaga en kycklingfilé som blir torr och tråkig? Japp, som jag trodde, ett hav av händer där ute. Jag ställer mig också till skaran som tillslut gett upp och helt enkelt tillagar andra kycklingdetaljer för den där torra bröstfilén vill ju ingen ändå äta.
Men ibland är den där kycklingfilén himla bra att ha. Som när man ska laga mat till många, kanske på en helg när det ska se lite fint ut, eller ja bara för att man just är sugen på en bröstfilé. Och inget annat.
Idag är barnen hemma på studiedag och sedan väntar ledigt för kristihimelsfärd, så det blev en kortvecka för barnen. Konstaterade sen att det endast är 2 (tvåååååå!!!!!) veckor kvar till sommarlov varav den ena veckan är kortvecka även den då nationaldagen ligger på en måndag i år.
Tur sommarfritids finns i någon vecka för Isac och att Axel klarar sig själv i det mesta. Men ändå. 2 veckor. Får samma panik varje maj när jag inser att terminen strax är slut..
Men åter till kycklingen. Den här blir otroligt saftig och god. Kan tillagas på spisen och i ugnen eller på grillen. Vilket som och resultatet kommer bli ⭐️!
Kycklingfiléerna kan tillagas och sparas i kylen i ca 5 dagar. Perfekt att göra en stor omgång av i sommar och sedan ha till sallader och i wraps. Min bästa lättlagade sommarmat!
Hur du kryddar din kycklingfilé beror ju lite på vad du ska ha den till. Jag tycker lökpulver, örtsalt och citron är en otroligt fin bas. Det funkar till det mesta. Här har jag även haft på lite tabasco-srirachasås för lite mer smak och sting. GOTT!
Perfekt stekt kycklingfilé:
900 g kycklingbröstfilé
2 tsk örtsalt/flingsalt
1 msk lökpulver
3 msk citronolja
tabasco-srirachasås efter smak
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och krydda kycklingen på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna med lite olja i och stek kycklingen i omgångar tills den fått en fin stekyta på båda sidor.
Lägg tillbaka i samma form som du kryddade kycklingen i.
Tag fram en kökstermometer och stick den i kycklingfiléns tjockaste del.
Sätt in formen med kyckling i ugnen i ca 200°C.
Jag brukar ta ut kycklingen ur ugnen när den har kommit upp i 65-66°C, sedan eftersteker den och brukar hamna runt strax under 70°C vilket jag tycker är perfekt.
På många sidor står det att kycklingbröst är genomstekt vid 70-72°C. Men då upplever det jag som att man får en torr bit kyckling. Tag ut den lite tidigare och låt eftersteka. Så blir den perfekt saftig och god!
Självklart kan du tillaga detta på grillen. Låt kycklingen få fin färg på direkt värme (över glöden) lägg den sedan att steka klart på indirekt värme (bredvid glöden) tills du kommer upp i en innertemperatur på 65-66 grader.
Jag lovar dig en perfekt tillagad bit kycklingbröst om du gör så här. Och du kommer inte vilja laga det på annat vis i framtiden heller!
På top 10 lättbakade småkakor hamnar dessa. Dom går ibland under namnet makalösa, men jag kallar dom rätt och slätt korintkakor.
6 ingredienser som bara rörs ihop. Lätt som en plätt!
Jag tycker dom blir fina om man plattar ut dom med hjälp av en gaffel. Men det gör man ju som man vill med.
Kakorna flyter ut lite granna, men inte så mycket. Det gör att du kan grädda många kakor på samma plåt. Perfekt!
Här blommar häggen som aldrig förr. Päronträdet är helt översållad av vita blommor och äppelträdet kommer strax efter. Syrenen får vi nog vänta en liten stund på till ser det ut som. Så härligt det är den här tiden när man ser nya tecken på sommarens intåg för varje dag som går. Underbart!
Du kan baka dessa småkakor på russin också. Men jag tycker korinter blir godare då de är mindre än russin.
Vad är skillnaden på russin och korinter kanske ni då frågar. Jo russin antar jag att ni vet vad det är. Korinter, det är ett litet kärnlöst bär som också växer på en vinranka. Dom har sitt namn efter staden Korinth och användes förr till att sätta smak på olika mediciner.
Så köp hem en påse korinter och sätt fart att baka bums!
Makalösa- korintkakor, ca 50 st:
300 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl
200 g korinter
Skär smöret i kuber. Rör samman smör, socker och vaniljsocker till en krämig massa. tillsätt bakpulver, vetemjöl och korinter. Arbeta snabbt ihop till en kakdeg.
Rulla till ca 50 bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädda plåtar.
Platta ut dom något med hjälp av handflatan eller en gaffel.
Grädda i 225°C i cirka 6-8 minuter. Håll koll så de inte blir brända.
Om du har för lite mjöl i degen kommer kakorna flyta ut och bli tunna. Har du istället i för mycket flyter de inte ut alls. Så gör gärna som min mormor alltid sa:
Grädda en provkaka och se om du haft lagom med mjöl i degen. Bästa tipset för just dessa kakorna.