ANNONS

Saffransmunkar fyllda med vit chokladkräm

/
hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Tänk så mycket gott man kan göra med saffran. Vanligt saffransbröd är långt ifrån det enda man kan baka med julens krydda nr 1.
Vad sägs om saffransmunkar med vi chokladkräm tillexempel?

GOTT! säger jag!

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Jag vet, det kan kännas lite läskigt och skrämmande om man inte friterat förut. Men vet du, det är lätt som en plätt. Och inte behöver du äga någon fritös heller, en helt vanlig gryta eller större kastrull duger fint. Det använder jag.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Det enda som kan vara bra att ha är en digitaltermometer så du har koll på värmen. Ett lock är också fint att ha tillhands om olyckan är framme och det börjar brinna i kastrullen.
Ha inte fläkten på och ha en disktrasa eller lite papper nära för att torka upp eventuell spilld olja.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Jag gjorde mina munkar rätt små, för ni vet väl vad dom säger, är dom små tar man två. Och jag kan garantera att du minst vill ta två av dessa! Men du kan såklart göra dom större också. Helt en smaksak det där.

hemgjorda munkar, saffran, munk, december, julfika, adventsfika

Kom ihåg att göra chokladkrämen i god tid innan så den hinner svalna helt.

Saffransmunkar med vit choklad:
25 g jäst
1/2 g saffran
100 g smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk
6-8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

2 L frityrolja
strösocker att rulla munkarna i

2 dl grädde
100 g vit choklad

Smula ned jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret och ha i saffranet i det varma smöret. Häll i den kalla mjölken i smöret. Låt smör och mjölkblandningen komma ner i 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör tills allt lösts upp. Tillsätt sedan socker och mjöl och salt. Arbeta tills du får en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek.

Dela degen i två bitar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla till jämna bollar. Låt sedan bollarna jäsa i 20 minuter till.

Värm upp en kastrull med olja till 180 grader. Fritera saffransmunkarna i omgångar. Lägg upp de nyfriterade munkarna på ett hushållspapper. Rulla dom sedan i strösocker.

Värm grädden, den får inte koka. Hacka chokladen och ha i den. Rör om tills all choklad smält. Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Vispa upp grädde och choklad till en tjock kräm.
Gör ett snitt i varje munk med en kniv. Fyll sedan varje munk med chokladkrämen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul

/
mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Något jag tycker är fint att baka, det är en riktigt saftig mjuk pepparkaka till jul. Eller ja, det passar ju att baka en nu till advent också.

För massor av år sedan fick jag ett recept av en kompis till oss. Och efter det receptet har jag alltid bakat mjuk pepparkaka.

I år gjorde jag någon liten justering, för att skafferiet inte innehöll det jag önskade. Men i övrigt är pepparkakan precis som originalet. Här hemma går den under namnet: Roders mjuka pepparkaka. 

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Photographer: Linnea Seidel

Jag har en gamal Hemmets Kokbok hemma. 20:e upplagan från 1920. Och jag verkligen älskar att kolla i den ibland. I instruktionen till saffransbröd ska brödet gräddas ”i god ugnsvärme”. Helt fantastiskt ändå, att en kokbok kunde  tryckas i 10 upplagor utan att man anger exakt värme i ugnen.

Receptet på mjuk pepparkaka skiljer sig inte jättemycket mot mitt. Dock säger inte mitt recept att jag ska koka och finhacka pomeransskal. Men kanske ska jag testa att ha lite pomerans i nästa gång?
Till skillnad från saffransbrödet ska den här kakan gräddas ”i inte allt för stark ugnsvärme”.

Någon dag här framöver ska jag nog ta och testa något av de här lite gamla recepten.

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Jag kände för en helt vanlig mjuk pepparkaka. Utan glasyr. Utan krusiduller. Bara dekorerad med rubinröda granatäpplekärnor.
Jag har använt en form från Nordic Wares som jag nu såg att det var ett riktigt bra pris på! Så passa på att fynda. Kanske är du värd en tidig julklapp eller vill ge bort den till någon? Tips, tips!

Formen rymmer hela 2, 4 L, så man kan baka riktigt maffiga och stora mjuka kakor i den!


mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Min, ja eller rättare sagt Roders mjuka pepparkaka innehåller lingonsylt. Och jag tycker det alltid blir de godaste mjuka pepparkakorna. Dom håller sig saftiga och goda.

Jag var lite lat och tog 3 msk pepparkakskrydda istället för nejlika, kanel och ingefära. Det blev också supergott!

Kaksmeten räcker till en större eller två mindre mjuka pepparkakor. Ska du grädda i avlånga brödformar räcker den till 2!

Mjuk pepparkaka:

75 g smör
6 dl mjöl
3 1/2 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
3 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
1 klick smör och ströbröd till formen.

Smält smöret. Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör i ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.

Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

6 recept att baka till advent

/
mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Första advent står och smyger bakom hörnet. Och visst är det inte mer än rätt att baka något gott, helgen till ära?
Till just jul och advent är det inte svårt att komma på vad man ska göra. Snarare ligger det trixiga i att kunna begränsa sig.. Men jag har valt ut 6 recept jag tycker ni ska baka till advent i år.

Som min mjuka pepparkaka. En succé varje gång!

smördeg, pepparkaka, julgran

Eller varför inte en smördegsjulgran, fylld med pepparkakschoklad. Detta mina vänner, detta är GOTT!

Saffranskladdkaka

En av julens bästa kladdkakor är såklart den med saffran och vit choklad. Vacker att titta på och drömgod!

Drömrulltårta med pepparkaksfyllning

På tal om drömmar. Vad sägs om en drömmrulltårta med pepparkaksfyllning? Ni bara måste testa den här.

Saffranskaka

Vill du baka något enkelt med saffran föreslår jag den här saffranskakan med smak av apelsin och apelsinblommssvatten. Den är ett måste för mig varje advent. Så fantastiskt god smak!

Pepparkakskladdkaka

Och på tal om kladdkakor. Visst är kombinationen choklad och pepparkaka rena drömmen? Gissa då hur gott det blir med en pepparkakskladdkaka? MUMS, MUMS, MUMS, det är allt jag har att säga om detta!

Ska ni baka något gott till advent? Har ni några favoriter ni vill tipsa om? Kommentera isåfall gärna 🎄

Nu önskar jag er en riktigt fin adventsvecka.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00