ANNONS

7 enkla recept till halloween

/
Halloweenkaka

Halloween väntar runt hörnet, nämligen nästa söndag 31/10 och vad passar bättre än att ladda upp med en hel drös lättbakade recept inför kommande högtid? 7 enkla recept till halloween, vilket vill du helst testa?

Kanske en något lite läskigare variant av kärleksmums? En halloweenkaka som garanterat gör succé, det lovar jag!

halloween, spöken, mumie, smördeg

Bjud på superenkla och lagom läskiga mumiepajer av smördeg och nutella. Lätta att göra och väldigt effektfulla med de ätbara ögonen!

höst, sangria, halloween, drink

Höstens bästa sangria serverar du i lagom läskiga glas. Även här har ett gäng ögon fått göra stor skillnad i effekt!
Sangrian kan du göra både med och utan alkohol.

Halloweenmunk

Vill du göra något riktigt snabbt och enkelt till halloween? Varför inte piffa till ett gäng munkar? Kul för barnen att pyssla med också!

Halloweenpannacotta2

Halloweenpannacotta? Ja tack! Även här kan du dekorera hur du vill, med olika läskiga, ätbara tillbehör. 👀

Halloweencookies

Vilken succé skulle inte dessa halloweencookies göra, hos alla? Orkar man inte baka egna cookies är det helt ok att ta färdigköpta och dekorera.


Halloweentårta

De allra enklaste spökena gör du av marshmallows och ätbar färg. Sedan kan du i princip dekorera vilken kaka eller tårta som helst!

Receptet på min hallweentårta med spöken hittar ni här.

Firar ni halloween?

Jag tycker man ska ta alla tillfällen i akt att fira saker, speciellt så här på hösten. En högtid man inte behöver göra mer av än vad man orkar. Köpa en pumpa, sminka sig lite läskigt och baka något kul. Det räcker gott och väl 🎃  Ett perfekt tillfälle att göra något tillsammans.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Villa Puccini

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta

/

I annonssamarbete med Villa Puccini

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Hösten är här och med den kommer alla fantastiska grytor. Långkok som får puttra till perfektion på spisen. Idag har jag gjort en dykning i det toscanska köket och hittat inspiration till en  gryta vid namn stracotto alla fiorentina.
Det ska erkännas, min italienska är inte vad den borde. Även om jag en gång lyckats förklara för en dam i en liten italiensk matbutik att jag undrade om dom hade grillspett i trä, men det är en helt annan historia..

Men, stracotto betyder rätt och slätt överkokt. Inte för att det är något överkokt med den här grytan. Jag skulle föredra ordet långkokt om vi nu måste översätta.

Photographer: Linnea Seidel

Om man tänker på en toscansk gryta, ja då är det lätt att även tankarna svävar iväg till det här med vin.
För vilken toscansk gryta som fått puttra i timmar på spisen kräver inte sin skvätt med vin?
Att tillsätta vin i en gryta som denna gör hela skillnaden. Det tillför syra men framförallt smak.

Både i och till min toscanska gryta väljer jag idag Villa Puccini Governo.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.
Precis som de vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Det fina med att laga toscansk mat är att det inte behöver vara så invecklat och avancerat. Några få råvaror med hög kvalité får helt enkelt göra jobbet.

Den här grytan är tomatbaserad. Därför valde jag att förutom morötter även ha i lite butternutpumpa. Den tillsammans med morötterna dämpar lite av syran i såsen.
Sen är det viktigt att låta tomatsåsen puttra riktigt länge på spisen, då får den en helt annan, fylligare och sötare smak.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

För att köttet ska klara av att koka länge är det en god idé att skära det i rejäla bitar och kanske inte i små grytbitar som vi är vana vid.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Villa Puccini Governo är ett vin jag tycker är gott att dricka precis som det är. Du hittar inte lika mycket strävhet i detta vin som de andra två från Villa Puccini jag skrivit om här på Linnéas Skafferi.
Däremot finns en del syra i vinet, och därför passar mitt potatismos otroligt fint till.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Istället för den klassiska kombinationen av gräddmjölk och smör i potatismoset har jag haft i färskost. Har ni inte testat detta är det något ni måste göra. Så himla gott! Potatismoset blir inte riktigt lika tungt utan jag upplever det lättare och otroligt gott. Testa!

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olja att steka i
800 g högrev
salt & svartpeppar
3 msk oxfond
1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
1 stor morot
ca 150 g Butternuttpumpa
persilja

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar.  Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

Krämigt potatismos med färskost:

1 kg potatis
salt
200 g naturell färskost
ca 3 dl mjölk
örtsalt

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Mumiepajer av smördeg till halloween

/
halloween, spöken, mumie, smördeg

Alltså visst blir det mesta lite kul om man bara sätter dit ett par ögon? Det blir liksom genast så levande. Idag blev det ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween, som självklart dekorerades med just- ätbara ögon.

halloween, spöken, mumie, smördeg

De små smördegspajerna fyllde jag med nutella idag. Av den enkla anledningen att mina barn fullkomligt älskar nutella. Men gillar man inte det går det såklart bra att fylla pajerna med valfri sylt.

halloween, spöken, mumie, smördeg

Vore det inte kul att göra ett gäng mumiepajer av smördeg till halloween och servera ljumma med en kula vaniljglass? Så gott känner jag!

Till mina mumiepajer behövs bara några få ingredienser, det är fördelen när man använder sig av färdig smördeg.

De här små smördegspajerna med nutella kan med fördel förberedas och förvaras i kylen tills de ska ätas.
Sedan är det bara att pensla på och grädda av i ugnen innan de ska ätas!

Mumiepajer av smördeg till halloween 8 st: 

4 ark smördeg
nutella
ägg eller mjölk att pensla med
ätbara ögon

Dela 2 av arken i 8 lika stora bitar. Resterande ark smördeg skär du i remsor.
Klicka ut två klickar nutella i mitten av varje smördegsplatta.
Täck över nutellan med remsor av smördeg.
Förvara i kylen fram till gräddning.

Pensla mumierna med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda i 200°c i cirka 15 minuter eller tills de börjar få fin färg.

Låt pajerna svalna något. Fäst sedan ätbara ögon med hjälp av lite kristyr. Servera med en klick god glass.

Lagom läskigt och kul såhär till halloween tycker jag.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00