ANNONS

Morotskaka i långpanna

/
morotskaka

Morotskaka i långpanna. Älskad av så många. Vilket inte är så konstigt. Saftig morotskaka med fräsch och god frosting på toppen. Vad finns det här att inte älska liksom? Jag började en gång att baka min morotskaka med smör istället för naturell olja. Och det blev så gott att jag aldrig vill göra på annat sätt igen!

morotskaka

Jag har en förkärlek till att blanda apelsin i färskostfrosting. Den kombinationen tycker jag blir så perfekt. Faktiskt godare än lime!

Imorgon ska Isac operera bort en liten ofarlig knöl han har vid ena ögat. Så hela förmiddagen kommer spenderas på lasarettet i Västerås. Själva operationen är enkel, men han har aldrig varit sövd någon gång. Så vi hoppas allt går bra 🙂 Eftersom han måste vara fastande från kl 24.00 i natt har han helt fritt fått önska kvällsfika tills senare idag. Det blir enligt önskemål en trerätters kvällsfika bestående av yoghurt, smörgås och nötter.

morotskaka

Hur många bitar du får ut av kakan beror såklart på hur stora rutor du skär. Jag har använt en form som är ca 30×20 cm.

Morotskaka i långpanna 20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
4 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
2 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
ca 300g rivna morötter

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och ha i tillsammans med smöret i äggsmeten. Rör om försiktigt. Blanda sist i morötterna.

Ha upp smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 180°C i cirka 30 minuter.

Frosting:

200 g rumsvarmt smör
6 dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 ekologisk apelsin
hasselnötter

Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och philadelphiaost.
Smöret måste vara riktigt mjukt, annars blir det klumpar. Dela apelsinen och pressa i lite av saften

Bred frostingen över de avsvalnade kakan. Riv apelsinskal och strö detta tillsammans med finhackade hasselnötter över kakan.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Ljummen vintersallad

sallad, vinter, vego, vegetarisk sallad

Ibland får jag frågan om vilken min favoritmat är. Vilket recept som ligger mig allra varmast om hjärtat. Jag brukar svara att det är som att säga vilket av mina barn jag älskar mest. Helt omöjligt att svara på.
Men det jag KAN säga, det är att exakt sådan här typ av mat är det jag gillar bäst. En ljummen vintersallad.

sallad, vinter, vego, vegetarisk sallad

Här har vi så många kriterier som kan bockas av, ett efter ett:

  • Den görs på råvaror som är i säsong just nu.Den kan göras på de råvaror och ingredienser man har hemma. Välj vilken rotfrukt du vill ha som bas, ha i vilka baljväxter och kålsorter du vill och krydda med det du har hemma.Den smakar fantastisktgott.Den lagas på cirkus 15 minuter.Den gör mig mätt länge, utan att jag känner mig proppmätt och däst.
sallad, vinter, vego, vegetarisk sallad

Så hade jag bara haft mig själv att ta hänsyn till här hemma, hade jag nog ätit mat som detta de flesta måltiderna under en vecka. Du kan addera lite kyckling, quorn eller en biff om du vill. Eller bara äta precis som den är.

Ljummen vintersallad 2 portioner:

ca 3 dl pumpa eller sötpotatis skuren i små fina bitar (ju mindre bitar ju fortare går det att steka
olja
1 tetra med kikärtor
2 tsk lökpulver
2 tsk örtsalt
några blad svartkål (eller annan kål)
några matskedar solroskärnor
150 g fetaost

Stek potatisen/pumpan i lite olja i några minuter. Skölj kikärtorna noga och ha dom. Fortsätt steka, ha i lökpulver och salt. Stek tills potatis/pumpa mjuknat. Repa kålen och skär den i bitar. Blanda i tillsammans med solroskärnor. Stek tills kålen mjuknat.


Toppa den ljumma salladen med tärnad fetaost. Servera direkt.

En god och enkelt lunch eller middag jag snabbt snor ihop till mig själv.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saftiga tekaksfrallor i långpanna

/
tekaksfrallor, mjukt bröd, hembakat bröd, bröd i långpanna

Ett recept från Lindas bakskola, nämligen tekaksfrallor dök upp på flera ställen under förra veckan. Tillsist kände jag att jag bara måste testa att baka dessa.

Jag gillar som ni vet att baka när tröskeln är låg och det är enkelt. Exakt det kan man säga om detta recept.

Här smälter vintern sakta bort. -15 förra veckan +7 idag. Isac skulle ha utedag på skolan. Så jag laddade med med ett gäng ombyten i väskan. Tänker att det nog blir rätt blött idag 😅

Idag börjar plattsättaren på riktigt med badrummet uppe, är så spännande att se hur huset nu tar form och sakta men säkert börjar se ut som det ska när allt är klart! På instagram under höjdpunkten ”HUSET” kan ni följa utbyggnaden här hemma om ni är nyfikna.

tekaksfrallor, mjukt bröd, hembakat bröd, bröd i långpanna

Jag har nästan bakat helt efter Lindas recept, enda justeringen är mängden sirap. Jag har minskat den en del då jag har lite svårt för när matbröd blir allt för söta. Jag bakade bröden helt på rågsikt. Men du kan ta vetemjöl om du hellre gillar det.

Receptet kommer alltså från början från Linda, som har massor av härliga recept på sin blogg!

Saftiga tekaksfrallor i långpanna, 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 13 dl rågsikt (eller vetemjöl)
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i cirka 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Dela degen i 20 lika stora bitar och forma till bollar. Placera i en långpanna eller annan ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Nagga bröden med en gaffel och strö över lite mjöl. Täck över med plastfolie och låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda i 250°c varm ugn i cirka 14 minuter.

Alla mina 20 frallor fick inte plats i min form. Så de resterande gräddade jag i en vanlig avlång brödlimpa, de fick lite annan form, men funkade superbra då jag kunde grädda alla samtidigt!

Brödet är jättegott att äta färskt, såklart. Men fungerar också fint att frysa in.

Ha nu en riktigt fin torsdag vänner!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00