ANNONS

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök

/
fetaostsås, krämig fetaoströra

Fetaostdipp- eller fetaoströra. Det har varit ett stående inslag till sommarens alla grillkvällar i massor av år hos oss.
Från början gjorde jag den genom att mosa fetaost och blanda i någon form av naturell yoghurt. Men med tiden har jag insett att jag gillar den helt slät. Utan klumpar. Len och krämig. Det blir allra godast då.

fetaostsås, krämig fetaoströra

Sedan testade jag att ringla över en smaksatt olja. Som basilikaolja eller citronolja. Åh så gott det blev.
Och här om dagen tänkte jag- vad händer om jag rostar en vitlök (inte en klyfta en hel vitlök) och har i? Jo men det blev ju magi. Du som aldrig testat att rosta en hel vitlök kanske tycker det låter i mastigaste laget att använda en hel. Men jag lovar dig, en rostad vitlök blir mild, mjuk och lite söt i smaken. Inte alls skarp och stark. Testa!

fetaostsås, krämig fetaoströra

Gör gärna denna röra en dag i förväg så den får stå till sig lite i kylskåpet. Det mår den bra av!

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök:

1 hel vitlök
olivolja
salt
150 g fetaost
ca 2 dl naturell yoghurt
färsk basilika
olivolja- gärna med smak (citron eller basilika gillar jag)

Dela vitlöken på mitten (behåll skalet på). Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka i 175°C i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är helt mjuk.

Tryck eller peta ur vitlöksklyftorna ur skalet.
Lägg vitlök, fetaost och naturell yoghurt i en mixer och mixa helt slätt. Låt gärna stå i kylen över natten. Smaka av med lite salt om det behövs.


Ha upp i en skål eller på ett fat. Ringla över smaksatt olja och färsk basilika.

Servera som en dippsås till chips, som dressing till en sallad eller som en fantastiskt god röra till allt du lägger på grillen i sommar.
Testa att göra min krämiga fetaoströra, du kommer inte att ångra dig!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Min bästa tonfiskröra

/
tonfiskröra, tonfiskfyllning

Tonfiskröra. Det är riktig sommarmat för mig det.
Enkelt att göra, gott när det är varmt. Gott att äta som fyllning i bakpotatis en dag när det är kallt.
Helt enkelt så är tonfiskröra finfint att göra på sommaren.

tonfiskröra, tonfiskfyllning

Det finns några små tips och trix för att få till en riktigt god tonfiskröra enligt mig.

  • ha något med textur i, här har jag tagit gurka. Men vissa gillar att ha i äpple.
  • selleri. En tonfiskröra måste ha selleri i sig. Det tar inte över smakmässigt men ger en fin underton. Ett måste!
  • låt tonfisken rinna av i finmaskig sil. Du vill inte ha en vattnig tonfiskröra. Se till att så mycket vätska som möjligt försvinner.
  • jag tycker inte om majonnäs. Så jag gör min tonfiskröra på enbart crème fraîche eller tjock yoghurt. Men gillar du smaken av majonnäs- ha i någon matsked.
  • vill du så är det också gott att hacka i ett ägg eller två.
  • ha i tonfisken det absolut sista du gör. Då rör du inte sönder alla bitar av tonfisk.
  • har du tillgång till färsk gräslök? Använd det. SÅ GOTT!
    tonfiskröra, tonfiskfyllning

Jag brukar göra en omgång tonfiskröra och ha i kylen. Håller absolut ett helt gäng dagar. Även om den i det här huset tar slut långt innan den överhuvudtaget skulle kunna bli dålig.

Min bästa tonfiskröra:

2 burkar tonfisk i vatten
1/2 gurka
2 selleristjälkar
1/2 rödlök
3 dl créme fraîche
2 tsk örtsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk gräslök

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av medan du gör röran.

Skär gurka i småbitar.
Finhacka selleri och rödlök. Blanda gurka, selleri och lök med créme fraîche, salt, peppar och citron.

Ha i tonfisken och rör försiktigt om tills allt har blandats. Avsluta med massor av färsk gräslök.

En perfekt röra till bakad potatis, att ha i wraps eller äta till en sallad. Det sistnämda blir ofta en enkel sommarlunch eller middag hos mig.

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Sockerkaka med fläderglasyr

/
sockerkaka med fläderglasyr

Idag blev jag så sugen på sockerkaka. Men kände att jag ville ta det ett steg längre. Göra något mer av det.
Så det blev en sockerkaka med glasyr. Och inte vilken glasyr som helst, nej det blev en fläderglasyr.

A

sockerkaka med fläderglasyr

Att få fram smaken av fläder kan ibland vara lite svårt.

Mitt bästa tips är att använda koncentrerad flädersaft. Men har ska det vara tillexempel socker till, kan det vara bra att dra ned på mängden socker något eftersom saften alltid är rätt söt.

sockerkaka med fläderglasyr

Jag funderade länge och väl vilken glasyr jag skulle använda mig av. Tillslut valde jag att utgå från samma recept som man gör till silviakaka. Och det blev himla bra!

sockerkaka med fläderglasyr

Jag bakar alltid efter mormor Åsas tredelssockerkaka. Som det står i mammas receptbok- den blir bra varje gång. Och det är dagens sanning. Receptet är enkelt och utan krusiduller. En helt vanlig sockerkaka. Perfekt att piffa upp med en god fläderglasyr!

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.

Glasyr:

150 g smör
2 dl florsocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 tsk vaniljpulver
3 äggulor

Smält smöret i en kastrull och blanda i florsockret. Tillsätt flädersaft och vanilj. Låt koka upp.
Tag sedan av från värmen, ha i en äggula i taget under konstant omrörning.
Ställ tillbaka på värmen och vispa tills du ser de första bubblorna bildas.
Låt svalna något. Tag en ätpinne eller liknande och gör massor av hål i sockerkakan (detta för att glasyren ska sippra ner och göra sockerkakan ännu godare!), häll glasyren över sockerkakan.

Dekorera med färska bär och ätbara blommor.

En finfin kaka att servera i sommar.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00