ANNONS
PersonuppgifterCookies

Chokladkaka med mascarponekräm, chokladfudge och flingsalt

/

Copyright 2022. All rights reserved.

Hej!

Den här veckan har varit så full med diverse grejer, och den har gått i raketfart! Därav lugnet härinne… men nu kommer äntligen recept på den här magiskt goda chokladkakan jag bakade till Fars Dag. Ni måste göra denna, så saftig och så underbar. Receptet är från en flera år gammal Allt Om Mat jag sparat här hemma. Tänkt många gånger att jag skulle baka den och nu blev det äntligen av. Kommer göra den om och om igen till alla möjliga tillfällen. Ny favorit!

Du behöver till 8-10 bitar:

100 g mörk choklad, 70 %

125 g smör

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao

1 tsk bakpulver

Chokladfudge:

100 g mörk choklad, 70 %, hackad

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 msk sirap

Mascarponekräm:

250 g mascarpone

2 msk crème fraiche

1 tsk snabbkaffe, espresso

1 msk strösocker

Garnering:

Flingsalt

Gör så här:

Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten och kanter på en form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Vänd ner mjölet tillsammans med smörsmeten. Rör försiktigt tills allt är blandat.

Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka, kakan är färdig när stickan inte är kladdig. Låt svalna.

Ta kakan ur formen och dela den till två bottnar med hjälp av en vass kniv. Lägg försiktigt överdelen på ett fat.

Chokladfudge: Bryt chokladen i bitar. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka 15-20 minuter. Ta av från värmen och blanda ner chokladen. Rör tills den smält. Sjud krämen ytterligare ca 10 minuter.

Mascarponekräm: Rör ihop mascarpone och crème fraiche. Vispa med elvisp så den blir luftig. Blanda ner kaffepulver och florsocker. Bred mascarponefyllningen på överdelen. Lägg den andra, underdelen, över.

Häll över och bred chokladfudge över kakan. Strö flingsalt över.

Copyright 2022. All rights reserved.

Min chokladfudge rann över och ner på sidan. Har du mer tid än vad jag hade så väntar du och låter du den sätta sig lite mer i kastrullen, bli lite mer trögflytande, innan du brer ut den…

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Så god så god!

Jag skulle ta upp adventsbelysningen nu i helgen, och lite pynt, var tanken. Men fick lov att prioritera lite jobb istället. Hoppas dygnet får fler timmar nu till veckan 😉😊 Har advent kikat fram hos dig?

Kram//Jenny

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00