ANNONS

Hel laxsida med primör och ugnsrostad färskpotatissallad och romsås

/

Copyright 2022. All rights reserved.

” I reklamsamarbete med Coop Sollerön”

Hej!

Här kommer receptet jag gjort i samarbete med Coop Sollerön. En saftig lax med en fräsch primörsallad med rostad färskpotatis som får en extra god smak av västerbottenost och fänkål. En klassisk romsås är fantastiskt gott till. Sommarmat när den är som bäst! Passar bra nu när det är midsommarvecka och allt…

Du behöver till ca 5-6 personer:

1 laxsida (1-1,2 kg- räkna med ca 200 g p/p.) 

Salt, citronpeppar 

Smör, hyvlat 

1-1 1/2 dl finhackad dill 

1 Citron 

Primör och ugnsrostad färskpotatissallad:

1 kg färskpotatis 

2 msk olja

1 msk flytande honung 

1 msk flingsalt 

1 knippe grön sparris 

Smör till stekning

150 g sockerärtor 

3 salladslökar 

1 fänkål 

1 knippe dill 

1 dl riven västerbottenost 

Salt, svartpeppar 

Romsås:

2 dl crème fraiche 

1 dl majonnäs 

1 tsk flytande honung 

1 liten finhackad rödlök 

1 burk stenbitsrom 

3 msk finhackad dill 

Salt, svartpeppar 

Några droppar citron 

Gör så här:

Börja med romsåsen: Blanda alla ingredienser. Smaka av om du vill tillsätta mer salt, svartpeppar, citron. Ställ kallt till servering. 

Gör sen primör och potatissalladen: Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta/skrubba potatisen och torka den torr. Dela potatisen om de är av större sort och lägg dem sedan på en plåt. Blanda olja, honung och flingsalt i en skål. Häll över potatisen och blanda runt på plåten. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden.

Skölj och bryt bort nedersta delen på sparrisen. Dela sparrisen i lagom stora bitar. Stek snabbt i smör i stekpanna, inte för länge för att behålla krispigheten. Ställ åt sidan. 

Koka upp sockerärtorna snabbt. Häll av vattnet. 

Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Blanda fänkål, potatis (häll med så mycket som det går av honungs och oljeblandningen), sparris, och sockerärtor i en serveringsskål. Vänd ner västerbottenosten. Finhacka dill, skiva salladslök och blanda ner. Krydda med salt och svartpeppar. 

Gör laxen i ugnen medan du gör klart primörsalladen: Sätt på ugnen på 150 grader. 

Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda den ordentligt med salt och citronpeppar. Strö på den finhackade dillen. Skiva citron och lägg på skivorna. Avsluta med att hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och fördela ut skivorna över hela laxen. In med laxen mitt i ugnen i ca 25 minuter tills den har en innertemp på 55 grader på tjockaste delen. 

Smaklig spis!

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00