ANNONS

Äppelpaj de luxe

/

Bakat

,

Dessert

,

Dessertpajer

,

Frukt och bär

,

Godkväll!
I år har vi till skillnad från de senaste två åren massor av äpplen på våra äppelträd. Förra året inte ett endaste. Jag och Daga plockade in några idag och av det blev det magi.
Roy Fares recept är magi!
Den här pajen som kommer från hans bok Sweet är inget undantag. Äppelpaj med extra allt. Mördegsbotten, mandelmassa, kanel och kardemumma i äppelfyllningen och sen en havrecrumble på toppen. Och till det en äkta hemkokt vaniljsås. Det är bara ett måste till när man ändå lyxar till det.

Du behöver till 10-12 portioner:


Mördegsbotten:


120 g rumstempererat smör


180 g vetemjöl (3 dl)


60 g florsocker (1 dl)


20 g äggula (1)


Mazarinfyllning:


190 g mandelmassa


2 g kardemumma (1 tsk)


80 g rumstempererat smör


50 g ägg (1 st)


50 g äggula (3 st)


Äppelfyllning:


4 äpplen


2 g kardemumma (1 tsk)


8 g malen kanel (1 msk)


50 g flisad sötmandel (0,75 dl) (jag använde hackad mandel)


50 g flytande honung (2 msk)


40 g råströsocker (0,5 dl)


Havrecrumble:


50 g strösocker (0,5 dl)


90 g vetemjöl (1,5 dl)


20 g havregryn (0,5 dl)


2 g bakpulver (0,5 tsk)


60 g rumstempererat smör


Gör så här:


Mördegsbotten:


Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.


Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. ( jag klämde ut degen i formen istället) Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.


Mazarinfyllning:


Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.


Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.


Äppelfyllning:


Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.


Havrecrumble:


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.


Sätt ugnen på 175 grader.


Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.


Under tiden gör du vaniljsåsen…


Vaniljsås:


150 g äggula (8 st)


180 g strösocker (2 dl)


1 vaniljstång


600 g vispgrädde (6 dl)


150 g mjölk (1,5 dl)


35 g osaltat smör


Gör så här:


Blanda äggulor och strösocker i en bunke.


Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.


Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma vätskan i bunken och blanda väl.


Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrörning upp tills blandningen börjar tjockna.


Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.


Låt pajen svalna och servera tillsammans med den avsvalnade vaniljsåsen.


Ät och njut!

Mitt andra favoritrecept på äppelpaj är också otroligt gott och lite enklare. Den rårörda vaniljkrämen till är grym. Recept här.

Nu fortsätta kika på Idol med min äldsta dotter.
Kollar ni?

4

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@jennysrumochspis
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00