ANNONS

Pannacotta med äppelkompott och kanel och kardemummakrisp

/

Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!

Kan det här vara höstens godaste dessert? Absolut en av dom iaf. En len pannacotta, på det en äppelkompott med smak av kanel och kardemumma. Sen en kanel och kardemummakrisp på det som ger en god crunch. Perfekt dessert att förbereda. Ljuvligt!

Du behöver till 4 portioner:

Pannacotta:

5 dl vispgrädde

4 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 gelatinblad

Äppelkompott:

3-4 äpplen

1 dl vatten

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 tsk kanel, eller 1 kanelstång

1 tsk mortlad kardemumma

Några droppar citron

Kanel och kardemummakrisp:

50 g smör

1/2 dl vetemjöl

1/2 dl havregryn

1/2 dl strösocker

1 tsk flingsalt

1 tsk kanel

1 tsk mortlad kardemumma

Gör så här:

Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp grädde och strösocker. Ta undan från värmen och tillsätt vaniljsocker. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden. Häll upp i 4 fina glas eller skålar och kyl minst 3-4 timmar. Äppelkompott: Skala och kärna ur äpplena.

Tärna dom i centimeterstora bitar. Lägg dom i en kastrull med vatten, strösocker, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Låt koka ihop ca 10 minuter tills äppelbitarna är mjuka. Tillsätt några droppar citron. Låt svalna.

Kanel och kardemummakrisp: Sätt ugnen på 175 grader. Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med övriga ingredienser i en bunke. Fördela ut smeten i en ugnssäker form och grädda i ugnen ca 10 minuter.

Toppa din pannacotta med först äppelkompotten och sen smular du över lite krisp.

Dekorera gärna med citronmeliss och pudra över lite florsocker strax innan servering.

Smaklig pannacotta!

Copyright 2021. All rights reserved.

Jag använde äpplen som tjejerna plockat från vårat träd. Vi har verkligen fullt med äpplen i år!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Lova att ni testar den här!

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Ett år äldre

Copyright 2021. All rights reserved.

Hej!1 september är det min dag. Älskar att fira saker. Älskar att fylla år. I år 47! Skrev det på mitt Instagram att lite åldersnoja har jag faktiskt. Fick kommentarer om att vi blir äldre oavsett så ingen idé att slösa bort nuet med att noja. Och att vi ska vara tacksamma att vi blir äldre. Och det är helt sant, håller med om varje ord. Är otroligt tacksam över livet, mitt liv. Tar inget för givet. Men hur mycket jag än känner mig som 25 på insidan så påminner de allt fler gråa håren och de fina linjerna, som det visst heter, att det bor en äldre kvinna än så i min kropp. En visare kvinna som med åldern slutat bry sig om vad andra tycker. Och att mycket man tyckte var så stort när man var yngre, det är struntsaker idag. Så skönt att mogna i sig själv, sina känslor och bli självsäkrare. Men livet går för fort. Det är den tanken som ibland (så sällan så det påverkar inte mitt liv eller mående ett dugg) poppar upp.

Det är vad min nojja handlar om. Och jag gillar inte de gråa håren så mycket, inte heller linjerna. Det erkänner jag. Men det känns inte lika tillåtet idag att säga så. Man ska älska sina linjer och sitt åldrande. Nog om det. Jag är oändligt tacksam över livet vilken siffra som än står!

Copyright 2021. All rights reserved.

1 september i år var en onsdag. Och tjejerna är vanligtvis i skolan. Men båda var förkylda. Det var mysigt att ha dom hemma och fira tillsammans. Dom var inte ”sjuka” utan hade symptom och fick lov att testa sig negativt för Corona innan dom fick komma tillbaka till skolan.

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Vi dukade upp ägg, croissanter med philadelphiaost, skinka, ost och ärtskott. Älskar det!

Copyright 2021. All rights reserved.

För att inte tala om Chaite. Köper pulver från Espresso House. 2 msk pulver, hett vatten, skummad mjölk. Mmmmmmmm!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Hur gott!!

Copyright 2021. All rights reserved.

2 ägg, för Daga tycker inte om ägg. Och croissanten längst bak har inget pålägg i. För det gillar hon inte heller. (!!!)

Copyright 2021. All rights reserved.

Det kom ett blombud. Så vacker bukett med rosor från Jocke ❤️

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Daga gjorde Romdippen som starter innan middagen.

Copyright 2021. All rights reserved.

En festlig dag utan romdipp är ingen festlig dag!

Copyright 2021. All rights reserved.

Och bubbel så klart!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Uppläggningsfat från PotteryJo

Copyright 2021. All rights reserved.

Fick ett så fint födelsedagskort som Elin gjort! 😍

Och ett så fint från Daga! Rik på kärlek! 🙏🏻

Copyright 2021. All rights reserved.

Och bambubesticken från Svenskt Tenn som jag börjat samla på. Tacksam!

Copyright 2021. All rights reserved.

Middagen ville jag laga själv. Det blev oxfilé…

Copyright 2021. All rights reserved.

Med en krämig potatisgratäng. Och en svampkräm med kantareller.

Svampkräm:

3 schalottenlökar

1 – 2 vitlöksklyftor

200 g svamp, t.ex Karl Johan, trattkantareller, champinjoner

1 msk margarin eller smör

2 dl crème fraiche

1 tsk soja (kinesisk)

1 tsk salt

1 krm peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.

Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Copyright 2021. All rights reserved.

Balsamvinägersås:


2 schalottenlökar

2 msk margarin eller smör

3 msk socker

1 – 2 krm grovmald svartpeppar

4 dl vatten

1 dl koncentrerad kalvfond

1 dl balsamvinäger

2 msk soja

2 – 2 1/2 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här:

Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.

Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.

Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.

Copyright 2021. All rights reserved.

Och ett gott rödvin.

Copyright 2021. All rights reserved.

Så gott!

Copyright 2021. All rights reserved.

Jag gjorde en fantastisk Oreocheesecake till dessert.

Copyright 2021. All rights reserved.

Recept här

Ett stort tack till dig som kikar in här!

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Lax i ugn med champinjoner och timjan

/

Copyright 2021. All rights reserved.

Godkväll!

Hade sånt sug på svamp, grejer att göra slut på i kylen, samt att det var längesen vi åt lax, så det resulterade i den här rätten som blev riktigt god. Tyckte alla förutom Daga. Men det räknas inte vet ni vid det här laget. En grej till att stryka från listan på sånt hon gillat och nu ogillar är pressad potatis. Lite förvånade då hon verkligen tyckt om det tidigare.

Du behöver till 4 portioner:

4 laxfiléer

En liten påse färsk babyspenat

Salt, citronpeppar

250 g färska champinjoner

1 burk Crème fraiche karljohanssvamp och timjan

2 dl grädde (jag hade matgrädde)

Smör och olja att steka i

Salt och svartpeppar

Timjan

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg spenaten i botten på en ugnsfast form. Lägg laxfiléerna ovanpå och salta och citronpeppra dom.

Skiva champinjonerna och stek dom i smör och olja. Ha i crème fraiche, grädde och kryddor så mycket du tycker. Låt puttra ihop lite och häll sen såsen över laxen. In i ugnen ca 15 minuter tills laxen är klar, saftig och inte torr.

Servera med kokt eller pressad potatis och en god sallad.

Smaklig spis!

Copyright 2021. All rights reserved.

Copyright 2021. All rights reserved.

Mums!

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00