ANNONS

Vaniljrutor i långpanna

/

Hej!

Midsommarafton imorgon! Och vilket väder som utlovats! Kommer med ett tips så här i sista stund… Vaniljrutor! Enkel bakning i långpanna och hur goda som helst! Smakar precis som vaniljhjärtan… Och många blir det, perfekt att baka till midsommar och bjuda på istället för tårta om man inte har tid att göra en sån.
Dom här går jättebra att frysa så det är bara att förbereda och plocka fram.
Servera med en jordgubbe uppepå och ev en liten klick grädde till så blir det som en liten bakelse. Men dom är supergoda utan något till med.

Du behöver till ca 42 rutor:

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:

4 ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraîche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:

Florsocker

Ugn 200 grader

Gör så här:

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

2. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.

Det går också jättebra att nypa ihop degen för hand.

Recept från Hemmets

Tryck ut halva degen i långpannan.

Häll över fyllningen. Den stelnar i ugnen sen och smakar som vaniljkräm.

På med resten av degen uppepå, försök smula den så gott det går.

Skär sedan upp dem i lagom stora bitar.

Bra att ta med ut på picknicken i kylväskan med!

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Hel laxsida med primör och ugnsrostad färskpotatissallad och romsås

Copyright 2022. All rights reserved.

” I reklamsamarbete med Coop Sollerön”

Hej!

Här kommer receptet jag gjort i samarbete med Coop Sollerön. En saftig lax med en fräsch primörsallad med rostad färskpotatis som får en extra god smak av västerbottenost och fänkål. En klassisk romsås är fantastiskt gott till. Sommarmat när den är som bäst! Passar bra nu när det är midsommarvecka och allt…

Du behöver till ca 5-6 personer:

1 laxsida (1-1,2 kg- räkna med ca 200 g p/p.) 

Salt, citronpeppar 

Smör, hyvlat 

1-1 1/2 dl finhackad dill 

1 Citron 

Primör och ugnsrostad färskpotatissallad:

1 kg färskpotatis 

2 msk olja

1 msk flytande honung 

1 msk flingsalt 

1 knippe grön sparris 

Smör till stekning

150 g sockerärtor 

3 salladslökar 

1 fänkål 

1 knippe dill 

1 dl riven västerbottenost 

Salt, svartpeppar 

Romsås:

2 dl crème fraiche 

1 dl majonnäs 

1 tsk flytande honung 

1 liten finhackad rödlök 

1 burk stenbitsrom 

3 msk finhackad dill 

Salt, svartpeppar 

Några droppar citron 

Gör så här:

Börja med romsåsen: Blanda alla ingredienser. Smaka av om du vill tillsätta mer salt, svartpeppar, citron. Ställ kallt till servering. 

Gör sen primör och potatissalladen: Sätt på ugnen på 225 grader. Tvätta/skrubba potatisen och torka den torr. Dela potatisen om de är av större sort och lägg dem sedan på en plåt. Blanda olja, honung och flingsalt i en skål. Häll över potatisen och blanda runt på plåten. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden.

Skölj och bryt bort nedersta delen på sparrisen. Dela sparrisen i lagom stora bitar. Stek snabbt i smör i stekpanna, inte för länge för att behålla krispigheten. Ställ åt sidan. 

Koka upp sockerärtorna snabbt. Häll av vattnet. 

Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Blanda fänkål, potatis (häll med så mycket som det går av honungs och oljeblandningen), sparris, och sockerärtor i en serveringsskål. Vänd ner västerbottenosten. Finhacka dill, skiva salladslök och blanda ner. Krydda med salt och svartpeppar. 

Gör laxen i ugnen medan du gör klart primörsalladen: Sätt på ugnen på 150 grader. 

Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda den ordentligt med salt och citronpeppar. Strö på den finhackade dillen. Skiva citron och lägg på skivorna. Avsluta med att hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och fördela ut skivorna över hela laxen. In med laxen mitt i ugnen i ca 25 minuter tills den har en innertemp på 55 grader på tjockaste delen. 

Smaklig spis!

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Kram//Jenny

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Budapestrulle med rabarber och jordgubbar

Copyright 2022. All rights reserved.

Hej!

Bakar alldeles för sällan numera, vill mer men det har varit mer prio mat i mitt kök nu. Jag blir så lycklig av att baka när det är stressfritt runtomkring. Häromdagen fanns det tid och jag fick feeling att baka den här underbart goda och somriga Budapestrullen med rabarber och jordgubbar. Jag har haft den på min ”att testa” lista ett bra tag. Receptet är från Allt Om Mat. Den fick toppbetyg av alla som bjöds. Det går bra att utesluta nötterna eller att ersätta med mandel. Istället för att som i receptet, bre ut smeten på plåten, så spritsade jag ut den i långa rader tätt intill varandra. Men det är ett extra moment som inte behövs. Tycker det blir aningens finare bara. Och den spricker inte lika lätt då. Min rulle blev lite för bred och inte så snyggt rullad. Men vad gör det när det är supergott! Allt behöver inte vara perfekt. Jag garnerade den lite fint istället, ringlade över lite choklad och skar några rabarberremsor m.m. Varför inte göra den här till midsommar!

Du behöver till ca 8 bitar:

6 äggvitor

3 dl strösocker

50 g marsanpulver

1 1/2 dl riven kokos

2 msk hasselnötter, grovhackade

4 dl vispgrädde

Fyllning, Rabarber och jordgubbskompott:

200 g rabarber

200 g jordgubbar

3/4 dl strösocker

1 msk lime, pressad

Garnering:

Lite smält choklad att ringla över

Spritsad grädde

Jordgubbar

Rabarberremsor

Florsocker

Gör så här:

Kompott: Ansa rabarber och jordgubbar och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med strösocker och limesaft. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, tills det blivit en simmig kompott. Häll över i en skål, låt svalna och ställ sedan i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning och fortsätt vispa till en blank marängsmet.

Blanda ner marsanpulver, kokos och hälften av nötterna. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper och strö över resten av nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut bottnen och låt den svalna. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper.

Vispa grädden och bred den över bottnen. Bred på rabarber och jordgubbskompotten och rulla sen ihop med hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen med skarven neråt på ett fat eller bricka.

Garnera efter tycke och smak!

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Copyright 2022. All rights reserved.

Så frasigt, så lent, så gott. En riktig sommarbakelse!

Kram//Jenny

1

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00