ANNONS

Saffranskaka med tosca

/

Världens godaste saffranskaka med toscatäcke! Denna är helt underbar och måste bakas varje jul. Den enda saffranskaka du behöver.

saffranskaka

Foto: Helen Pe för Allt om mat

Helen Pe

Saffranskaka:

  • 200 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
  2. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.
  3. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.

Toscatäcke:

  • 0,75 dl pekannötter
  • 0,75 dl pistagenötter
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung

Gör så här:

  1. Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
  2. Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Krispig tryffel med hasselnötter

/

Krispig tryffel med hasselnötter, min absoluta favorit tryffel till jul och är jätteenkel att göra. Den blir nötig i smaken och får ett gott krisp i. Missa inte denna!

hasselnötstryffel

Hasselnötstryffel

Ca 20 st

  • 200 g skalade hasselnötter
  • 150 g råsocker
  • 200 g mörk choklad

Topping:

  • dulce de leche
  • flingsalt
  1. Rosta hasselnötterna på medelhög temperatur i en stekpanna ca 2 minuter. Häll på sockret och stek tills sockret är karamelliserats.
  2. Häll upp det på ett bakplåtspapper och låt det svalna. Hacka den mörka chokladen och lägg ner den i en mixer tillsammans med nötterna. Mixa blandningen ca 5 minuter tills du har en lösare chokladblandning.
  3. Häll upp blandningen i en form ca 15×20 cm och skär till fyrkanter när den är lagom hård. Spritsa på en klick dulce de leche och strö över flingsalt.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Pavlova med saffran

/

Pavlova med saffran smakar verkligen mycket saffran. Saffran i kombination med socker tar fram saffranssmaken ordentligt i pavlovan. Gillar du inte punch eller vill göra en barnvänligare variant kan du bara ha vispad grädde med valfri sylt eller bär. Passar fint som juldessert eller nyårsdessert.

pavlova saffran

Foto: Helen Pe för Allt om mat.

Helen Pe

Pavlova med saffran

  • 3 äggvitor
  • 1 pkt saffran – (1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %) eller 1/2 tsk lite pressad citron
  • 1 msk maizena

Punschkräm

  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g philadelphia
  • 1 msk punsch
  • 2 tsk florsocker

Topping

  • hjortronsylt
  • pistaschnötter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla saffranet med 1 tsk av sockret. Vispa äggvitorna på medelfart tills det skummar. Häll försiktigt i socker och saffran, lite i taget, under vispning. Tillsätt ättikan. Vispa till en fast och glansig marängsmet på högsta fart på slutet. Vänd ner majsstärkelsen.
  2. Fyll en spritspåse med önskad tyll med marängsmeten och spritsa små korgar, ca 6 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Lämna mellanrum mellan korgarna, de sväller när de gräddas.
  3. Grädda längst ner i ugnen ca 15 min. Stäng av värmen och och låt stå i eftervärmen 2–3 timmar. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då försvinner värmen.
  4. Kräm: Vispa grädde, färskost, punsch och florsocker till en fluffig kräm. Fyll marängerna med krämen. Toppa med hjortronsylt och pistaschnötter.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00