ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kola- & pepparkakssittar

/

Kolasnittar i julversion med pepparkakskrydda! Galet goda snittar som kommer gå hem på glöggfesten.

Skär snittarna medans de är varma.

Kola- & pepparkakssnittar

  • 130 g smör, kallt i bitar
  • 1 1/2 dl muscovadosocker (120 g)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 ½ dl vetemjöl (210 g)
  • 2 tsk pepparkakskryddor
  • ¾ tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en plåt, 20 x 30 cm.
  2. Mixa ihop smör, muscovadosocker, vaniljsocker, sirap, mjöl, pepparkakskryddor, bakpulver och salt i en matberedare.
  3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ungefär lika stort som plåten. Ett tips är att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper för att det inte skall fastna.
  4. Lägg den kavlade degen i plåten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Skär dem till snittar medan de är varma. De får färg fort för att sockret är brunt men låt de grädda längre.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffranssnittar

/

Superenkla saffransnittar! Lättbakade och jättegoda! Fint att lägga i cellofanpåse med juligt band och ge bort i present.Jag hade glasyr på en rad, en rad naturell och en rad strödde jag på hackad vit choklad innan gräddning för att variera.

Mortla gärna saffranet i sockret och låt dra i ca 1 msk alkohol för att få fram så mycket saffransmak som möjligt.

Saffranssnittar

  • 0,5 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 1 /2 msk vatten
  • lite pressad citron

Gör så här:

  1. Mortla saffran med 1 tsk socker. Detta gör att saffransmaken kommer fram mer.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, saffransblandningen och sirap i en matberedare.
  4. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Mixa ihop med resten av ingredienserna till en deg.
  5. Dela degen i tre delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.
  6. Lägg rullarna på plåtar med bakplåtspapper och platta till dem med en gaffel. Grädda 2 rullar per plåt.
  7. Baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  8.  Ta ut plåten från ugnen och skär direkt i diagonala snittar medan kakan är mjuk. Låt svalna.
  9. Rör ihop glasyren, fyll en spritspåse och ringla över saffransnittarna. Låt glasyren stelna.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffransmuffins med vit chokladgrädde

/

Ett bra sätt att smyga igång julen är med saffransmuffins! Dessa har jag toppat med vit chokladgrädde som är superenkelt att göra!

Dekorera med oxalis och chokladpärla eller med rostad kokos.

Rostad kokos ger mycket kokos-smak.

Saffransmuffins

16 st

  • 100 g smör
  • 1/2 dl neutral olja (45g)
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Vit chokladgrädde:

  • 2 dl grädde
  • 85 g vit choklad
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Förbered en muffinsplåt med muffinsformar. Eller ställ fasta muffinsformar på en plåt.
  3. Smält smöret, häll i oljan och mjölken i smöret, ställ åt sidan.
  4. Mortla saffranet med 1 tsk av sockret och häll i smörmjölken.
  5. Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
  6. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sen ner i äggsmeten omväxlande med smörvätskan, blanda försiktigt.
  7. Fördela smeten i muffinsformarna, fyll 3/4 av formen.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
  9. Vit chokladgrädde: Mät upp grädden i en kastrull och hacka chokladen. Häll ner chokladen i grädden och värm sakta upp på spisen tills chokladen smält. Låt svalna och ställ in i kylen. Låt stå över natten.
  10. Vispa upp grädden och spritsa på muffinsen. Strö ev. över rostad kokos eller annan garnering.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00