ANNONS

Jordgubbstårta

/

En lite annorlunda jordgubbstårta med pistagebotten och chokladmousse. Väldigt gott, jordgubbar och choklad är ju sen gammalt! Jag gjorde en liten tårta men receptet är gjort för en tårta på 20 cm i diameter. Räcker till 8-10 personer.

jprdgubbstårta 2 low

Dekorera med bara jordgubbar eller ta lite av vad du har hemma. Kanske lite kaksmulor och jordgubbar!

jordgubbstårta 3 low

Pistagebottnen är riktigt saftig och god till denna jordgubbstårta!

jordgubbstårta 1 low

Jordgubbstårta med chokladmousse

20 cm stor springform

Pistagebotten:

  • 85 gram smör, mjukt
  • 150 gram mandelmassa
  • 2 st ägg
  • 1/3 dl vetemjöl
  • 75 g finhackade pistagenötter
  • 1/2 krm salt

Chokladmousse:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 stort ägg
  • 3 äggulor
  • 200 g mörk choklad, 55 %

Dekorering:

  • färska jordgubbar
  • minimarshmallows
  • syrenblommor
  • mynta

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 20 cm bred med löstagbar kant.
  2. Riv mandelmassan och vispa den krämig tillsammans med det mjuka smöret. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd ner mjölet, finhackade pistaschnötter och salt. Vänd runt till en jämn smet.
  3. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Låt svalna.
  4. Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ i kyl.
  5. Häll socker, vatten, ägg och äggula i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och låt blandningen bli 82 grader. Vispa blandningen fluffig och sval med assistenten.
  6. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad tills den är ca 55 grader varm. När chokladen har rätt temperatur och äggvispet är svalt och luftigt vänder du först ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner chokladblandningen och grädde växelvis i äggvispet, lite i taget. Vänd försiktigt runt med slickepott tills allt är blandat.
  7. Lägg tårtplast längst med kanterna i formen och häll på chokladmousse. Ställ in i frys. Ta bort plasten medans tårtan är fryst och låt tina i kylen ett par timmar. Dekorera sen med bär och blommor.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00