ANNONS

Chokladtårta med jordnötskola

/

Här kommer en riktigt smarrig chokladkaka med jordnötskola och ganache! Helt gudomlig! Det räcker dock med en liten bit då den är ganska mastig, med det är ju gött! Jag använde mig av tårtplast när jag hällde på kolan för att få jämna kanter. Du kan även bre på ganachen om den har stabiliserat sig först.

chokladtårta 2

Dekorera med oxalis och jordnötter.

chokladtårta 1

De salta jordnötterna är så goda mot den söta kolan, salt karamell gillar ju alla! Och kola nötter och choklad är ju alltid ett vinnande koncept. =) 

chokladtårta

Chokladtårta med jordnötskola

Chokladbotten

  • 50 g mörk choklad, 55–70 %
  • 100 g smör
  • 110 g ägg (2 st)
  • 150 g ljust muscovadosocker (2 1⁄2 dl löst packat)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 20 g kakao (3 msk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa formen.
  2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och muscovadosocker fluffigt i en bunke. Sikta ner resten av ingredienserna i äggvispet och vänd växelvis i chokladsmöret.
  4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Kakan får gärna vara lite kletig i mitten.
  5. Låt svalna och lägg tårtplast längst med kanerna i springformen. Så att kolan och ganachen blir fina lager sen.

Jordnötskola

  • 100 g smör
  • 200 g grädde
  • 250 g socker
  • 140 g ljus sirap
  • 1,5 dl salta jordnötter, grovt hackade

 Gör så här:

  1. Koka upp allt utom jordnötter i en större kastrull och låt koka på medelvärme till 118 grader.
  2. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna. Rör om lite försiktigt.
  3. Häll kolan över chokladbottnen och ställ sedan kallt.

Ganache

  • 125 g mörk choklad, 70 %
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 25 g honung (drygt 1 msk)
  • 15 g rumsvarmt smör (1 msk)
  • 1 1⁄2 krm salt

Gör så här

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om tills det är en homogen blandning.
  3. Tillsätt smör, salt och ev smaksättning. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  4. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat lite men fortfarande är hällbar. Häll över tårtan och låt sätta sig i kylen. Dra bort plasten och dekorera. Servera rumsvarm.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00