ANNONS

Karamell- & hallonpraliner

/

Jag älskar att göra praliner men ibland har man inte riktigt så mycket tid som man skulle önska för att färga och måla skalen. Här har jag målat med guldpulver och vodka….men går nog bra med vilken ljus sprit som helst. Med den här metoden kan du ändå få effektfulla skal snabbt som ser arbetade ut. =)

karamell recept

Pralinerna har jag fyllt med karamell och hallonchoklad.

karamell pralin

Praliner med karamell, hallon och mörk choklad

Karamellganache

  • 145 g callebaut karamell choklad
  • 1 dl grädde
  • 12 g flytande honung
  • 15 g smör, rumsvarmt
  • 1 nypa salt

    Gör så här:

  1. Lägg chokladen i en bunke.
  2. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll över grädden på chokladen, låt smälta några sekunder och blanda sen tills chokladen smält.
  3. Lägg i rumsvarmt smör, salt och rör runt igen. Kan med fördel köras med mixer för en jämn och slät konsistens. Låt svalna till under 27°C innan skalen fylls.

Hallonganache med mörk choklad

  • 125 g mörk choklad ( 56%)
  • 1,5 dl grädde
  • 15 g honung
  • 20 g smör, rumsvarmt
  • 1 nypa salt
  • 1/2-1 msk hallonpulver

    Gör så här:

  1. Hacka mörk choklad eller använd chokladpellets. Lägg chokladen i en bunke.
  2. Koka upp grädde, honung i en kastrull. Häll över grädden på chokladen, låt smälta några sekunder och blanda sen tills chokladen smält. Tillsätt smör, salt och hallonpulver. Kan med fördel köras med mixer för en jämn och slät konsistens. Låt svalna till under 27°C innan skalen fylls.
guld praliner

Måla skalen

Blanda guldpulver med ca 1/2 – 1 tsk ljus rom eller vodka, pensla i skalen och låt torka ca 2 timmar. Gjut skalen och fyll med ganacherna, låt fyllningen ligga i 1 dygn innan du lockar, annars an den tränga upp genom skalen.

Se här hur du tempererar choklad

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00