Maränger
Maränger som är enkla att göra! Smaksätt dem med valfri smaksättning för vacker färg eller god smak.
Detta är en kallvispad maräng som är den enklaste av alla att göra, även kallad fransk maräng. De blir frasiga rakt igenom och är vackert vita.

Maränger
- 100 g äggvita (3 st)½ tsk pressad citron
eller 1 krm ättika (12 %)200 g strösocker (2 ¼ dl)
Smaksättning
- 2 tsk lakritsgranulat2 tsk citronzest2 tsk frystorkat bärpulver1–2 tsk mortlade
kardemummakärnor½ g saffranca ½–1 dl fint hackade nötter0,75 dl riven kokosNågra droppar smakessens,
t ex mint, vanilj
Gör marängerna så här:
- Sätt ugnen på 100 grader,
- eller 90 grader om du använder
- varmluft. Om du har varmluft kan
- du grädda flera plåtar samtidigt.Vispa äggvitorna med citronsaften
- i en rostfri bunke.När det börjar skumma häller
- du sakta i hälften av sockret medan
- du vispar. Låt allt socker vispas
- in innan du häller i resterande
- socker. Vispa på medelhastighet
- tills du har en fast, len och glansig
- maräng.Vänd ner ev smaksättning.Spritsa marängen på plåtar
- med bakplåtspapper och grädda
- 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver
- beror på hur stora du gör.
- När de kan lyftas från pappret är
- de klara.Låt marängerna stå kvar på
- eftervärmen 1 timme (låt en sked
- sitta i ugnsöppningen så det
- kommer in luft).
0