ANNONS
PersonuppgifterCookies

Kanelbullar

/

Vad vore livet utan kanelbullar? Jag tror att vi alla är överens att om något bakverk skall ha en dag i kalendern så är det kanelbullen?! Den 4 okt är det kanelbullens dag.

Det här är ett klassiskt recept på kanelbullar men jag bakat på mjölk och grädde för en ännu saftigare bulle. I fyllningen har jag även mandelmassa dels för att det är gott och för att fyllningen blir fast och inte rinner ur bullen lika lätt. Men bullarna smakar fortfarande kanelbullar och inget annat. =) Nedan följer mina bästa tips för att lyckas med kanelbullar.

Goda kanelbullar som flätats och rullats.

Saftiga kanelbullar får du enklast genom att inte addera för mycket mjöl.

Tips för att lyckas med kanelbullar:

  1. Ha inte i för mycket mjöl. Det är så lätt att tycka att degen är kletig och så tillsätter man i mer mjöl i degen, men sanningen är att du kommer stå med en torr bulle i slutändan och det vill vi inte. Degen skall släppa på kanterna men kan sitta fast i bottnen på degbunken.
  2. Glöm inte salt, det är A och O i en bulle…
  3. Grädda inte för länge. Grädda bullarna tills de är max 92-94 grader, man brukar säga 96 men de eftergräddas en del när man tar ut dem. Låt de svalna innan du äter så skall du se att de är perfekt saftiga. Grädda kort och på hög temperatur. Då torkas de inte ut på för låg värme och du får en saftig bulle. 220 grader gräddar jag på i min ugn.
  4. Pensla med sockerlag direkt efter att du tagit ut dem. Då stänger du in fukten i bullen, dessutom blir bullen glansig och fin.
  5. Frys in de bullar du inte äter samma dag. Då behåller de sin nybakta smak och textur. Se till att bullarna svalnat helt innan du läger de i påsen, annars blir det fuktigt och pärlsockret smälter.

Kanelbullar:

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 140 g smör, rumsvarmt
  • 870 g vetemjöl
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 75 g mandelmassa
  • 100 g pistagekräm
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i mjölk och grädde. Tillsätt socker, smör, vetemjöl och kardemumma.
  2. Knåda ihop till en deg i en assistent, 5-10 min. Tillsätt sist salt.
  3. Plasta degen och låt den vila under bakduk i 30 min.
  4. Fyllningen: Rör ihop alla ingredeienser till fyllningen i en bunke till en jämn kräm.
  5. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget. Bred på hälften av smeten och vik ett tre slag. Vänd på degen ett kvartsvarv. Kavla ut den lite på bredden och skär sen trebenta remsor som du flätar ihop och rullar ihop. Se video här eller scrolla längre ner.
  6. Låt jäsa 1,5 timma under bakduk.
    Gör sockerlagen: koka upp alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt svalna.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 220 grader, (över och undervärme) i 10-12 min beroende på hur stora du gör dina bullar.
  9. Pensla med sockerlag precis när du tagit ut bullarna från ugnen.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Baskisk cheesecake

/

När jag först hörde talas om Baskisk cheesecake var det inget som jag blev intresserad av. Den såg bara bränd och tråkig ut på bild. Men nu när jag till slut bakade den blev jag positivt överraskad och jag skall säga er att jag nog föredrar den framför en vanlig cheesecake! Konsistensen är mjukare och lättare än en vanlig cheesecake och det brända smakar inte bränt utan mer karamelligt. Otroligt gott! Jag toppade cheesecaken med dulce de leche (kola) en hallonsås och crunchiga kanderade mandlar… Jag säger bara att ni måste testa denna! Den ätt lättbakad dessutom.

Toppa med dulce de leche, hallonsås och kanderade mandlar.

Låt dig inte luras av dess brända yttre, baskisk cheesecake ser bränd ut men smaken är karamellig och texturen silkeslen.

Baskisk cheesecake med kola och hallon

  • 800 g philadelphia
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma, nymortlad

2 krm salt

Hallonsås:

  • 2 dl frysta hallon
  • 1/2 dl strösocker

Topping:

  • dulce de leche
  • kanderade mandlar
    100 g mandlar + 2 msk strösocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Klä en springform 24 cm med bakplåtspapper i botten och klä kanterna med ca 10 cm höga remsor av bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör för att pappret lättare skall sitta kvar på kanten och inte falla in i formen.
  3. Vispa ihop färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa i ett ägg i taget.
  5. Vispa i grädden.
  6. Vänd i vetemjöl, mortlad kardemumma och salt.
  7. Häll i formen. Grädda i 50 minuter i mitten av ugnen.
  8. Hallonsås: koka upp hallon och strösocker i en kastrull. Låt koka ett par minuter och mixa till en sås. Häll över kakan.
    Spritsa på dulce de leche och strö över kanderad mandel.
  9. Kanderad mandel: Rosta grovhackade mandlar i en torr stekpanna ett par minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta och karamellisera sig runt mandlarna. Häll ut på ett bakplåtspapper på en skärbräda och låt svalna. Hacka sen isär till mindre bitar.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saftig sockerkaka med kokos

/

En saftigare sockerkaka än så här är svårt att hitta! Den rostade kokosen bidrar med både saftighet och lite tuggmotstånd. När du rostar kokosen träder kokossmaken fram mer så det lönar sig verkligen att rosta den.

Saftig sockerkaka med kokos.

Rosta kokosen för mer smak.

Sockerkaka med kokos

  • 1 1/2 dl kokos
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 120 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 citron, rivet skal

Gör så här:

  1. Rosta kokosen på 175 grader i ca 10 minuter. Klä en form med bakplåtspapper eller smöra och bröa noggrant.
  2. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt. Smält smöret, ta av från värmen och häll i mjölk.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och rivet citronskal i en bunke. Tillsätt växelvis med smörmjölken och vänd försiktigt runt till en jämn smet. Tillsätt kokosen och häll i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna innan du skär i kakan.
3

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00