ANNONS
PersonuppgifterCookies

Baskisk cheesecake

/

När jag först hörde talas om Baskisk cheesecake var det inget som jag blev intresserad av. Den såg bara bränd och tråkig ut på bild. Men nu när jag till slut bakade den blev jag positivt överraskad och jag skall säga er att jag nog föredrar den framför en vanlig cheesecake! Konsistensen är mjukare och lättare än en vanlig cheesecake och det brända smakar inte bränt utan mer karamelligt. Otroligt gott! Jag toppade cheesecaken med dulce de leche (kola) en hallonsås och crunchiga kanderade mandlar… Jag säger bara att ni måste testa denna! Den ätt lättbakad dessutom.

Toppa med dulce de leche, hallonsås och kanderade mandlar.

Låt dig inte luras av dess brända yttre, baskisk cheesecake ser bränd ut men smaken är karamellig och texturen silkeslen.

Baskisk cheesecake med kola och hallon

  • 800 g philadelphia
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma, nymortlad

2 krm salt

Hallonsås:

  • 2 dl frysta hallon
  • 1/2 dl strösocker

Topping:

  • dulce de leche
  • kanderade mandlar
    100 g mandlar + 2 msk strösocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Klä en springform 24 cm med bakplåtspapper i botten och klä kanterna med ca 10 cm höga remsor av bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör för att pappret lättare skall sitta kvar på kanten och inte falla in i formen.
  3. Vispa ihop färskost, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa i ett ägg i taget.
  5. Vispa i grädden.
  6. Vänd i vetemjöl, mortlad kardemumma och salt.
  7. Häll i formen. Grädda i 50 minuter i mitten av ugnen.
  8. Hallonsås: koka upp hallon och strösocker i en kastrull. Låt koka ett par minuter och mixa till en sås. Häll över kakan.
    Spritsa på dulce de leche och strö över kanderad mandel.
  9. Kanderad mandel: Rosta grovhackade mandlar i en torr stekpanna ett par minuter. Tillsätt sockret och låt det smälta och karamellisera sig runt mandlarna. Häll ut på ett bakplåtspapper på en skärbräda och låt svalna. Hacka sen isär till mindre bitar.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saftig sockerkaka med kokos

/

En saftigare sockerkaka än så här är svårt att hitta! Den rostade kokosen bidrar med både saftighet och lite tuggmotstånd. När du rostar kokosen träder kokossmaken fram mer så det lönar sig verkligen att rosta den.

Saftig sockerkaka med kokos.

Rosta kokosen för mer smak.

Sockerkaka med kokos

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 120 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 citron, rivet skal

Gör så här:

  1. Rosta kokosen på 175 grader i ca 10 minuter. Kä en form med bakplåtspapper eller smöra och bröa noggrant.
  2. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt. Smält smöret, ta av från värmen och häll i mjölk.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och rivet citronskal i en bunke. Tillsätt växelvis med smörmjölken och vänd försiktigt runt till en jämn smet. Tillsätt kokosen och häll i formen.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna innan du skär i kakan.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Frallor i långpanna

/

Riktigt fluffiga och mjuka frallor av vete och råsikt. Ägget gör att bröden blir extra mjuka och får en fin färg. Och extra proteinrikt såklart. Toppa med vallmo, frön, eller strö bara lite mjöl över eller ha dem helt naturella.

Degen blir kletig men går att hantera när den jäst. Använd mjöl på bakbordet och ev mjölade händer om du behöver. Har du i för mycket mjöl kommer bröden bli torra. Så kletigt är bra.

Servera frallorna med nybakta med smör. Goda att servera som matbröd till soppa.

Rågsiktsfrallor i långpanna

12 st

  • 25 g jäst
  • 400 g vatten
  • 30 g olivolja
  • 30 g smör
  • 2 ägg
  • 15 g honung
  • 540 g rågsikt
  • 150 g vetemjöl special
  • 2 tsk salt

Topping:

  • 1 ägg
  • vallmofrön

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med vatten. Tillsätt olja, rumsvarm smör, ägg, honung, rågsikt och vetemjöl. Knåda till en klibbig deg i en assistent, 5-10 min. Tillsätt saltet på slutet.
  2. Låt jäsa till dubbel storlek 1 timma.
  3. Dela degen i 12 lika stora bitar, ta hjärna hjälp av en våg. Forma till bollar.  Lägg i en plåt ca 20 x 35 cm. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250 grader.
  4. Pensla med vatten eller ägg och strö över vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt brödet gräddas till ca 90 grader i innertemperatur. Låt svalna innan du bryter brödet.
  5. Ett tips för att få ännu bättre skorpa på brödet är att slänga in 1 dl vatten nederst i ugnen på en plåt när du ställer in bröden så de får gräddas i ånga.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00