ANNONS

Rabarberkaka med vit choklad och crumble

/

Den här rabarberkakan är är jättesaftig och lite syrlig av rabarberna. Och på toppen ligger eller lager med krispig crumble. Jag tycker verkligen du skall baka denna i sommar!

rabarberkaka 2

Pudra ev över florsocker om du vill.

rabarberkaka 3

Rabarberkaka med crumble

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl fet yoghurt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 50 g vit choklad
  • 2 rabarberstjälkar
  • 1/2 msk potatismjöl

Crumble:

  • 50 g smör
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1/4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Crumble: Nyp ihop eller mixa snabbt ihop alla ingredienser till crumblet.

Gör rabarberkakan så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform 18-22 cm stor.
  2. Vispa smör och socker luftigt med ballongvisp eller vinge.
  3. Tillsätt ägg, sen yoghurt.
  4. Vänd ner vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt med en slickepott. Riv ner vit choklad och blanda runt.
  5. Skala rabarbern om det behövs, skär i cm stora bitar och vänd runt dem i en bunke med potatismjöl. Strö över dem över kakan. Tryck ev ner dem lite. Strö över crumblet och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Om du behöver kan du grädda kakan lite på övre grilleffekt för att få extra färg på crumblet.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Chokladtårta med jordnötskola

/

Här kommer en riktigt smarrig chokladkaka med jordnötskola och ganache! Helt gudomlig! Det räcker dock med en liten bit då den är ganska mastig, med det är ju gött! Jag använde mig av tårtplast när jag hällde på kolan för att få jämna kanter. Du kan även bre på ganachen om den har stabiliserat sig först.

chokladtårta 2

Dekorera med oxalis och jordnötter.

chokladtårta 1

De salta jordnötterna är så goda mot den söta kolan, salt karamell gillar ju alla! Och kola nötter och choklad är ju alltid ett vinnande koncept. =) 

chokladtårta

Chokladtårta med jordnötskola

Chokladbotten

  • 50 g mörk choklad, 55–70 %
  • 100 g smör
  • 110 g ägg (2 st)
  • 150 g ljust muscovadosocker (2 1⁄2 dl löst packat)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 20 g kakao (3 msk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa formen.
  2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och muscovadosocker fluffigt i en bunke. Sikta ner resten av ingredienserna i äggvispet och vänd växelvis i chokladsmöret.
  4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Kakan får gärna vara lite kletig i mitten.
  5. Låt svalna och lägg tårtplast längst med kanerna i springformen. Så att kolan och ganachen blir fina lager sen.

Jordnötskola

  • 100 g smör
  • 200 g grädde
  • 250 g socker
  • 140 g ljus sirap
  • 1,5 dl salta jordnötter, grovt hackade

 Gör så här:

  1. Koka upp allt utom jordnötter i en större kastrull och låt koka på medelvärme till 118 grader.
  2. Ta av från plattan och tillsätt de hackade jordnötterna. Rör om lite försiktigt.
  3. Häll kolan över chokladbottnen och ställ sedan kallt.

Ganache

  • 125 g mörk choklad, 70 %
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 25 g honung (drygt 1 msk)
  • 15 g rumsvarmt smör (1 msk)
  • 1 1⁄2 krm salt

Gör så här

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå ca 30 sekunder. Rör om tills det är en homogen blandning.
  3. Tillsätt smör, salt och ev smaksättning. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  4. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat lite men fortfarande är hällbar. Häll över tårtan och låt sätta sig i kylen. Dra bort plasten och dekorera. Servera rumsvarm.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Pistagerulltårta med vaniljkräm

/

Rulltårta med vaniljkräm och hallon. Rulltårtan är egentligen en jocondebotten men jag tycker den passar jättebra till rulltårta också. =)

rulltårta 1
rulltårta 2
rulltårta hallon

Rulltårta

  • 25 g smör
  • 110 g ägg (ca 2 st)
  • 90 g florsocker (1 1⁄2 dl)
  • 45 g mandelmjöl
  • 45 g pistagenötter (mixas till mjöl)
  • 25 g vetemjöl (3 msk)
  • 1 krm salt

Maräng

  • 95 g äggvitor (ca 3 st)
  • 50 g strösocker (drygt 1⁄2 dl)

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smält smöret. Vispa ägg och socker luftigt. Vänd i mandelmjöl och vetemjöl. Blanda i smöret lite i taget och tillsätt saltet.
  3. Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke, tillsätt sockret under vispning och fortsätt vispa till en fast glansig maräng. Vänd ner marängen i äggsmeten tills den är jämnt blandad med äggsmeten.
  4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpannan, använd gärna vinkelpalett.
  5. Grädda i 8 minuter, bottnen ska ha fått lite färg. Den kan se väldigt tjock ut i ugnen men sjunker ihop när du tar ut den.
  6. Strö strösocker på ett bakplåts- papper på en plåt eller bricka, vänd upp kakan. Dra försiktigt av pappret. Det kan hjälpa att pens- la med lite kallt vatten på bakplåtspappet om det är svårt att få bort, eller låt bottnen svalna lite innan du drar av pappret.
  7. Låt svalna helt och bred på vaniljkrämen och hallon. Dela hallonen på mitten innan du lägger på dem.

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång (eller 2 krm mortlade kardemummakärnor)

  • 5 dl mjölk

  • 90 g äggulor (ca 6 st)

  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)

  • 35 g majsstärkelse, t ex Maizenas (drygt 1⁄2 dl)

  • 20 g smör

  • 1⁄2 krm salt

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt dra 5–10 minuter.
  3. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  4. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut när den tjocknat. Vispa hela tiden.
  5. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
  6. Låt krämen svalna. Förvara i kyl.
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00