ANNONS
PersonuppgifterCookies

Fridas inlagda Smörgåsgurka

/

I köket hemma hos oss har jag en egen hörna.


Eller okej, hela köket är ju faktiskt mitt. Men jag har en Frida-hörna i köket där det står ett skrivbord och en pinnstol.


Ett skrivbort i köket, det låter ju inte klokt. Eller hur?


Men vi har faktiskt så pass stort att vi kan ha ett skrivbord där. Precis vid fönstret. Det är helt fantastiskt.


Bästa platsen i hela vårt hem är just där. Vid mitt skrivbord sitter jag också provsmakar, skriver recept och pysslar.


I morse skrev jag ihop ett recept för min Smörgåsgurka som är SÅ god. Det går inte att låta en burk stå tre veckor innan provsmak?


Gurkan är så god att jag måste ha den på en frukostmacka, en lunchmacka, en mellismacka.. osv.


Jag pysslade även lite med burkarna, det blev ganska många burkar med gurka här om dagen, och jag har fortfarande lika mycket gurka i kylskåpet som jag ska lägga in. Locket på burkarna som jag ska ge bort som present ska bli inklädda lite slarvigt med ett gammalt, vitt tyg.

Det blir väldigt personligt och fint. Längtar tills dessa tre veckor är förbi och jag kan glädja mina nära och kära med egen gurka. Det är verkligen en väldigt uppskattad vardagspresent.

Detta är endast några av alla burkar som jag ställt ner i källaren. De flesta burkarna är på 0.5 liter vilket alldeles lagom tycker jag.
Min pappa har redan fått en burk som var större än så och han kunde inte hejda sig, burken fick stå i två dagar innan han provsmakade.
Jag fick ett sms den kvällen med ett ord, så här: ”Världsklass”. Ja, ni förstår nog säkert själva att det var gurkan han menade.
Så bara för att han skrev så, så var även jag tvungen att öppna en burk för att smaka, och jag kunde inte sagt det bättre själv.
Det är SÅ gott med hemgjord smörgåsgurka. Bästa som finns! Nu ska ni få receptet på min gurka. 🙂

Fridas inlagda Smörgåsgurka:
1 kg Västeråsgurkor
1 dl Dill
3 msk Senapsfrö
2.5 dl Ättiksprit – 12%
4.5 dl Vatten
0.75 dl Salt – utan Jod
4.5 dl Strösocker

Gör så här:


Börja med att Blanda Ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke.


Rör om tills allt socker löst sig.


Ttvätta sedan gurkorna ordentligt.


Skär dem i 2-3 mm-tjocka skivor.


Varja gurka med dill och senapsfrö i väl rengjorda glasburkar.


Slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda.


Förslut locket och vänd upp och ned på burkarna en gång.


Ställ dem sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du börjar avnjuta den himmelska gurkan.


En oöppnad burk håller bra i 1 år i ett mörkt, svalt skafferi.


En öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.

 LYCKA TILL! ♡

21

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00