ANNONS

Morotskakans dag

/

På torsdag firar vi morotskakans dag!

Jag kommer ihåg när jag åt morotskaka för första gången. En stor härlig bit med ett tjockt lager len, fluffig frosting.

Jag tyckte det var helt fantastiskt och sååå ljuvligt gott!

Jag var med min systers utbytesstudent-familj i en förort till Washington DC, en gammal, liten, mysig cowboy-stad, och där fanns ett bageri, ett litet café där de serverade höga, härliga morotskakor och klassiska Amerikanska cheesecakes. Det stod gigantiska tårtor i skyltfönstret som var uppskurna i stora King size-bitar.

Här kommer ett recept på en stor, ljuvlig morotskaka med fluffig frosting.

Riv lite apelsinskal över eller pimpa med lite strössel. Passa på att fira Morotskakans dag! Men det behöver inte vara morotskakans dag, en god saftig morotskaka gör alltid succé!

IMG_20220201_190933

Morotskaka med frosting

Amerikansk hög morotskaka.

Morotskaka

4 ägg

4 dl råsocker eller strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma, mald

1 tsk ingefära, mald, torkad

2 krm salt

2 dl neutral olja

4 ½ dl finrivna morötter

Frosting

100 g smör, mjukt

5 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g Philadelphiaost

1 citron eller apelsin, finrivet skal

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med hög kant, 22 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med vetemjöl. Vispa upp ägg och socker, fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ned de torra ingredienserna i smeten. Häll i oljan och vänd i de rivna morötterna. Häll smeten i formen och grädda på falsen längst ner i 75-80 minuter.

Flytta ev upp formen till mitten de sista 10 minuterna. Kolla efter ett par minuter om du behöver lägga på aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och låt den stå i ca 10 minuter. Öppna upp formen och vänd kakan upp-och-ner, ta bort pappret och sätt tillbaka formen och låt kakan svalna helt.

Vispa upp smöret ordentligt, sikta i florsockret och vaniljsockret. Vispa tills det blir smuligt. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa några minuter tills frostingen är fluffig. Tillsätt citron- eller apelsinskal.

Bred ut frostingen över hela kakan och på sidorna i ett jämnt lager med en palett. Sätt kakan på ett fint serveringsfat eller tårtfat och skär upp i bitar.

IMG_20220201_190939
IMG_20220201_190943
IMG_20220201_190952
IMG_20220201_190948
IMG_20220201_190957
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00