ANNONS
PersonuppgifterCookies

Golden carrotcake

/

Fira morotskakans dag med gyllene morotskaka!

En morotskaka fylld med antioxidanter i lila morötter och en gyllene glasyr med gurkmeja. Garnera med citronzest och Oxalis. Om man vill ha lite crunchig fyllning så kan man hacka 75 g valnötter och blanda i smeten eller solrosfrön, som även är fint att strö över. En extra hög morotskaka med en solgul golden frosting fylld med antioxidanter.

IMG_20220203_015123

Ca 10 bitar

Morotskaka

4 ägg

4 dl råsocker eller strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 msk kardemumma, mald

1 tsk ingefära, mald torkad

1 tsk gurkmeja

2 krm salt

2 dl neutral olja

4 ½ dl finrivna lila morötter

Frosting

100 g smör, mjukt

5 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g Philadelphiaost

2-3 tsk gurkmeja

1 citron eller apelsin, finrivet skal

Till garnering

Finrivet citronskal

Oxalis

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med hög kant, 22 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med vetemjöl. Vispa upp ägg och socker, fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten. Häll i oljan och vänd i de rivna morötterna. Häll smeten i formen och grädda på falsen längst ner i 60-75 minuter.

Flytta ev. upp formen till mitten de sista 10 minuterna. Kolla efter ett par minuter om du behöver lägga på aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och låt den stå i ca 10 minuter. Öppna upp formen och vänd kakan upp-och-ner, ta bort pappret och sätt tillbaka formen och låt kakan svalna helt.

Vispa upp smöret ordentligt, sikta i florsockret och vaniljsockret. Vispa tills det blir smuligt. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa några minuter tills frostingen är fluffig. Tillsätt gurkmeja och citron eller apelsinskal. Bred ut frostingen över hela kakan och på sidorna i ett jämnt lager med en palett. Sätt kakan på ett fint serveringsfat eller tårtfat, garnera med Oxalis och ev. lite mer citronzest och skär upp i bitar.

IMG_20220203_015119
IMG_20220203_015114
IMG_20220203_015105
IMG_20220203_015110
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Morotskakans dag

/

På torsdag firar vi morotskakans dag!

Jag kommer ihåg när jag åt morotskaka för första gången. En stor härlig bit med ett tjockt lager len, fluffig frosting.

Jag tyckte det var helt fantastiskt och sååå ljuvligt gott!

Jag var med min systers utbytesstudent-familj i en förort till Washington DC, en gammal, liten, mysig cowboy-stad, och där fanns ett bageri, ett litet café där de serverade höga, härliga morotskakor och klassiska Amerikanska cheesecakes. Det stod gigantiska tårtor i skyltfönstret som var uppskurna i stora King size-bitar.

Här kommer ett recept på en stor, ljuvlig morotskaka med fluffig frosting.

Riv lite apelsinskal över eller pimpa med lite strössel. Passa på att fira Morotskakans dag! Men det behöver inte vara morotskakans dag, en god saftig morotskaka gör alltid succé!

IMG_20220201_190933

Morotskaka med frosting

Amerikansk hög morotskaka.

Morotskaka

4 ägg

4 dl råsocker eller strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma, mald

1 tsk ingefära, mald, torkad

2 krm salt

2 dl neutral olja

4 ½ dl finrivna morötter

Frosting

100 g smör, mjukt

5 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g Philadelphiaost

1 citron eller apelsin, finrivet skal

Sätt ugnen på 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform med hög kant, 22 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med vetemjöl. Vispa upp ägg och socker, fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vänd ned de torra ingredienserna i smeten. Häll i oljan och vänd i de rivna morötterna. Häll smeten i formen och grädda på falsen längst ner i 75-80 minuter.

Flytta ev upp formen till mitten de sista 10 minuterna. Kolla efter ett par minuter om du behöver lägga på aluminiumfolie. Känn efter med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan och låt den stå i ca 10 minuter. Öppna upp formen och vänd kakan upp-och-ner, ta bort pappret och sätt tillbaka formen och låt kakan svalna helt.

Vispa upp smöret ordentligt, sikta i florsockret och vaniljsockret. Vispa tills det blir smuligt. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa några minuter tills frostingen är fluffig. Tillsätt citron- eller apelsinskal.

Bred ut frostingen över hela kakan och på sidorna i ett jämnt lager med en palett. Sätt kakan på ett fint serveringsfat eller tårtfat och skär upp i bitar.

IMG_20220201_190939
IMG_20220201_190943
IMG_20220201_190952
IMG_20220201_190948
IMG_20220201_190957
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

White Lady Cake

/

Plötsligt händer det…

Det är väldigt sällan jag bakar klassiker, men ibland så händer det.

En av mina absoluta favoriter är White Lady – en vit Prinsesstårta som har det där lilla extra. Den är lätt att baka och innehåller både hallon, len mjölkchokladtryffel, vaniljkräm och fluffig vispgrädde. Allt gömmer sig under ett härligt täcke med vit marsipan. Som krona på verket, lite fina vita marsipanrosor.

Jag bakar gärna egna bottnar för jag tycker att det går så fort och är smidigt. Samma sak med fyllningen och sylten, där gör jag gärna också från grunden, men du kan så klart använda färdiga bottnar, sylt och vaniljkräm om inte tiden räcker till att göra allt från grunden.

IMG_20220113_203631

White Lady cake

12 bitar

Botten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

½ vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver
2 dl mjölk
3 äggulor
½ dl strösocker
2 msk maizena
20 g smör

Mjölkchokladtryffel

100 g mjölkchoklad, hackad eller pellets
¾ dl vispgrädde
15 g smör

Hallonsylt

200 g hallon
2 msk vatten
½ dl strösocker

Fyllning

4 -5 dl vispgrädde

Marsipantäcke

500 g vit marsipan
marsipanrosor
kakao
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper i bottnen på en springform.

Vispa ägg och strösocker, först på låg hastighet. Öka sedan och vispa ett par minuter tills smeten blir fluffig.

Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.

Häll upp smeten i formen och grädda i 25-30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna några minuter. Skär loss kanterna på kakan med en liten kniv och lossa kanten.

Vänd upp kakan på ett bakplåtspapper på ett galler. Sätt på formen som ett lock och låt kakan svalna helt.

Dela vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull, häll i mjölken och koka upp den. Vispa upp äggulorna med sockret och maizenan i en bunke.

Häll den varma vaniljmjölken över och vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen, sjud tills krämen börjar tjockan. Dra av från värmen och vispa i smöret. Ta bort vaniljstången och passera genom en sil.

Lägg chokladen i en skål. Mikra den några sekunder tills chokladen börjar smälta. Koka upp grädden. Låt den svalna ett par minuter (grädden ska fortfarande vara varm men inte het). Häll grädden över chokladen och rör tills allt smält, rör i smöret.

Lägg hallonen i en kastrull, häll på vattnet. Mosa hallonen lite och sjud ett par minuter. Tillsätt sockret, sjud ett par minuter och rör om under tiden. Ta av från värmen och låt svalna.

IMG_20220113_203605

Montering

Skär upp botten till tre bottnar. Bred ut hallon på den första bottnen, spritsa ett jämnt lager med vaniljkräm på hallonen och jämna till med en palett. Lägg på nästa botten. Bred ut chokladtryffeln över nästa botten och lägg på den sista bottnen.

Vispa upp grädden, bred ut den över tårtan och forma en kulle på mitten. Kavla ut marsipanen antingen mellan två plastark eller med hjälp av lite maizena om det behövs. Lägg på marsipanen och garnera med marsipanrosor och pudra med kakao och florsocker.

Lägg ett papper eller plastfilm över halva tårtan och pudra med kakao. Ta bort pappret och pudra andra halvan med florsocker.

IMG_20220113_203600
IMG_20220113_203614
IMG_20220113_203609
IMG_20220113_203627
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00