ANNONS

Kanelbullens dag

/

Vilken fantastisk uppfinning! En hel dag till den här ljuvliga bullens ära!

Alla har vi väl härliga barndomsminnen med kanelbullar.

Det finns nog inget hemtrevligare än doften av nybakade kanelbullar. Jag kommer ihåg när mamma bakade kanelbullar hemma. Små delikata bullar med tunt kavlad deg med mjukt smör som breddes på med en Lilleman. Socker och kanel ströddes ut över smöret, och sedan rullades de till längder som skars upp i fina snäckor och lades i tunna pappersformar. De penslades med ägg och sedan ströddes pärlsocker på. Inga konstigheter.

På bagerier är det vanligare att baka degar på kalljäst deg som får stå i kylen över natten. Jag tycker det blir lättare att baka ut om man gör så och bullarna blir väldigt saftiga och fasta. Låt sedan degen vila och jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Baka ut och låt jäsa. På bagerier använder man jässkåp man kan underlätta jäsningen hemma genom att sätta in en form med hett vatten i ugnen och sätta in plåtarna med bullarna. Eller så jäser man i rumstemperatur.

Det är också vanligt på bagerier att man använda en Remons det kan man gärna göra hemma också, det är en fyllning med mandelmassa i. Eller så kan man antingen blanda ihop smör, socker och kanel eller så brer man på smör och strör på kanel och socker på smöret. Jag tycker det är gott att även ha på lite vaniljsocker.

Godaste bullarna får man av bästa råvarorna. Jag köper alltid ägg från höns som får vistas utomhus om jag inte har tillgång till gårdsägg. Jag gillar att baka på råsocker och ekologiskt, stenkvarnsmalet mjöl, den sortens mjöl brukar dra åt sig lite mer vätska.

IMG_8048

Vill du baka veganska bullar så kan du byta ut mjölken mot havremjölk och smöret mot veganskt smör eller en neutral olja. Pensla med vatten och strö på pärlsocker. Pensla sedan bullarna med sockerlag direkt efter det att de tas ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

Sockerlag

1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk glykos (om man har eller honung)

Koka upp och låt svalna helt.

IMG_8055
IMG_8112

Veganska kanelsnäckor med florsockerglasyr

Florsockerglasyr

1 dl florsocker
1/2 msk vatten
några droppar citron

Rör ihop allt till en jämn glasyr och ringla över nygräddade bullar.

IMG_8108

Kanelbullar 

Vetedeg

Jag brukar blanda alla ingredienser och tillsätta mjölet på slutet. Det kan skilja lite på mängden vetemjöl som går åt beroende på vilket mjöl man använder, stenmalet drar ofta till sig lite mer vätska. Om man vill kan man ha i ett ägg i degen, vilket gör att den blir lite mer elastisk om man vill göra knutar. Tillsätt då ca 50 g mer vetemjöl.

Ca 32 bullar

500 g mjölk, kallt
200 g smör, mjukt
200 g strösocker
50 g jäst
10 g kardemummakärnor, malda
15 g salt
1100 g vetemjöl

Fyllning

150 g smör
90 g strösocker
13 g kanel (2 msk)

Till pensling

1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser, arbeta degen i 10-15 minuter. Låt den jäsa/vila i 1 ½-2 timmar beroende på hur varmt det är i rummet. Degen ska jäsa till dubbel storlek.

Dela upp degen i två bitar och baka ut till valfria bullar. Bred ut remons eller smör, socker och kanel som en klassisk fyllning.

Skär upp i snäckor eller gör knutar. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullpapper.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 7-8 minuter. Låt svalna på ett galler.

Remons, bullfyllning med mandelmassa

150 g mandelmassa
100 g smör, mjukt
50 g strösocker
5 g vaniljsocker
20 g kanel

Riv mandelmassan grovt eller kör den i en mixer. Blanda försiktigt i smöret så att det inte blir några klumpar. Rör i mjölet och vaniljsockret och låt det vila.

IMG_8069
IMG_8070
IMG_8073

Jag gillar att pröva ny sätt att baka ut på. I år blev det flätor som jag rullade ihop och lade i pappersformar i en muffinsplåt. Om man vill ha mycket fyllning i bullarna så är det bra att lägga degen i papperformar så att inte fyllningen rinner ut på plåten. Muffinsplåten hjälper till att få höjd på bullarna. Lycka till med bullbaket!

IMG_8102
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Äppelpaj

/

Äpplen, äpplen, äpplen, jag älsssskaaar äpplen! Det spelar ingen roll, vad man än bakar på äpplen så blir det alltid magiskt gott! Kanske är det därför det finns så otroligt många olika varianter på äppelpaj. Det här är en av mina favoriter,  just bara därför att den är så enkel att baka men så otroligt god! Passa på nu när de svenska äpplena är som bäst!

Det som är extra roligt är att smaken på pajen varierar så mycket beroende på vilken äppelsort man använder, om man t.ex. använder söta, syrliga, fasta, porösa eller krispiga vinteräpplen.

Jag och min dotter har en keramikverkstad tillsammans vid Tyresö Slot, och vi hade en liten fikafest härom dagen och passade på att bjuda på den här goda äppelpajen. Matilda har gjort den fina pajformen som passade perfekt till.

IMG_6030

Äppelpaj

Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde. Vaniljkvarg är också gott till!

ca 10 bitar

Botten:

1 dl (95 g) råsocker eller strösocker

4 1/2 dl (270 g) vetemjöl

180 g smör, kallt tärnat

1 (20 g) äggula

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till pajbotten i en bunke eller i en degblandare. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen minst 30 minuter. Kavla ut degen och fodra en pajform som är 24-26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt in formen i frysen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 12 minuter.

IMG_5998

Fyllning:

250 g mandelmassa

50 g smör, mjukt

1 dl (95 g) råsocker eller strösocker

1 tsk (5 g) vaniljsocker

2 (120) ägg

1  msk (10 g) vetemjöl

4-5 äpplen

3 msk råsocker eller strösocker

1 msk kanel

Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan fint. Blanda den med smör, socker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. Bred ut smeten över pajbotten i ett jämnt lager. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Blanda socker och kanel. Vänd äppelklyftorna i blandningen och lägg dem i ett cirkelmönster på fyllningen. Sätt in i ugnen och grädda i ca 25 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Lycka till!

IMG_6002
IMG_6035
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Churro-cake med chokladsås

/

Happy churro cake, så skulle man kunna beskriva den här roliga kakan! En blandning av churros och sockerkaka. Jag bakar sockerkakan med brynt smör och råsocker, sen penslar jag med brynt smör, strör över kanel och socker och ringlar varm chokladfudgesås över… alltså hur gott! Servera gärna vaniljglass till eller lättvispad grädde, en riktig höjdare som går snabbt att göra. Medans kakan står i ugnen kan du koka chokladsåsen.

IMG_4442[1]

Churro cake

Det här receptet räcker till en stor kaka om man vill göra en vanlig liten sockerkaka kan man halvera receptet. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde (gärna syrad grädde) till.

20 bitar

Sockerkaka
200 g smör
2 dl mjölk
6 ägg
3 1/2 dl råsocker
½ dl mörksirap
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
smör och ströbröd till formen

Att pensla med
50 g smör

Strö över
3 msk strösocker
1 msk kanelSätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stor sockerkaksform, 2,4 l. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det blir brunt och häll på mjölken. Vispa ägg, socker och sirap fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Blanda ihop vätskan med äggsmeten och sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan på gallret längst ner i ca 50 minuter, ta en sticka och kolla att den är färdig.

Ta ut kakan och låt den vila 5 minuter i formen, vänd upp den på ett galler och sätt på locket. Låt den svalna något. Bryn smöret, blanda socker och kanel och pensla kakan med smöret, strö över kanel och socker.

Koka chokladsåsen, låt den svalna och häll såsen över kakan. Servera det som blir över till kakan.

Chokladfudgesås
1 dl kakao
1 1/2 dl strösocker
½ dl sirap
2 ½ dl vatten
½ dl vispgrädde

Blanda allt i en kastrull, koka upp, sänk värmen och sjud några minuter. Vispa i botten då och då så att det inte bränns, tills såsen börjar tjockna. Tänk på att den tjocknar efter att den kallnat.

IMG_4351
IMG_4429[1]

Du kan servera kakan både ljummen eller kall. Extra lyxigt blir det med vaniljglass eller vispad grädde till! Mums!

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00