ANNONS

Gröna kulor pannacotta

/
Gröna kulor pannacotta

Vet inte varför marmeladgodis förknippas med pensionärer, men det är något jag alltid har gillat. Vid denna tiden på året så brukar några av mina favoriter dyka upp i butikerna, nämligen Gröna kulor. Jag tycker de är riktigt goda med den härliga päronsmaken. För några veckor sedan så fick jag idé att förvandla godiskulorna till en efterrätt. Tänkte att de skulle kunna passa i en pannacotta, och det funkade utmärkt. Blev en väldigt god päronsmak på pannacottan, smaken påminde lite om päronglassen i BigPack-glassen. För att få en tydligen smak av de gröna kulorna la jag till ett lager av gelé gjort av godiset, vill man inte ha med det kan den uteslutas. Smaskigt och gott, precis som kulorna! En passade dessert till jul eller nyår!

Gröna kulor pannacotta 1

Gröna kulor pannacotta
200 g Gröna kulor (marmeladgodis)
5 dl vispgrädde

Gröna kulor gelé (kan uteslutas)
120 g Gröna kulor (marmeladgodis)
1/2 dl vatten

Garnering (kan uteslutas)
vispad grädde
Gröna kulor

Skär marmeladgodiset i bitar. Koka upp grädden och häll i godisbitarna. Sänk till medelvärme och rör om tills godiset har smält helt. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen minst 3 timmar. Smält godiset till gelén i vattnet och häll försiktigt över pannacottan. Ställ i kylen för att stelna. Garnera med vispad grädde och Gröna kulor.

Gröna kulor pannacotta 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffranshorn

/
Saffranshorn

Just till jul och advent så tycker jag om att bjuda på olika på olika sorter småkakor. En gammal favorit är vaniljhorn, och förra året provade jag att smaksätta vaniljhornen med pepparkakskrydda och förvandlade dem till pepparkakshorn. Denna gången gjorde jag vaniljhorn med saffran för att få till en annan julig smak på kakorna. Saffranshornen blir spröda och goda, men en härlig smak av saffran. Jag brukar asks kakorna och frysa in dem, och sedan är det bara att ta fram när det är dags att bjuda på adventmys eller julfika. För fler julrecept kolla in min kategori ”Jul”.

Saffranshorn 1

Kakdeg (ca 50 kakor)

5 dl vetemjöl

200 g smör

2 msk vaniljsocker

1 g saffran

Garnering

strösocker

Blanda ihop ingredienserna till kakdegen. Låt degen vila kallt en stund. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen till 8 cm långa pinnar, något tjockare i mitten. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och böj dem till horn. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Ta ut kakorna och vänd dem direkt i socker.

Saffranshorn 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning

/
Saffranstoscakaka med vaniljfyllning

Då är det första advent imorgon. Den här tiden på året tycker jag är så mysig. Så härligt med all julbelysning och juldekoration som kommer fram. Trevlig också med träffar som adventsmys och glöggmingel, där man dricker gott och äter gott. Ska du bjuda på adventsfika så kan jag rekommendera detta recept på en saftig toscakaka med saffran som man delar på mitten och fyller med en krämig vaniljfyllning. Jag är tokig i både tosca och saffran, så denna saffranstoscakaka blev snabbt en favorit. Ett tips är att dela överdelen i bitar innan man lägger på den så blir det lättare att skära kakan utan att fyllning trycks ut. Jag önskar er en riktigt härlig adventshelg, och hoppas ni får en mysig första advent!

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning 1

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning
100 g smör
1 pkt saffran (á 0,5g)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Tosca
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
1 tsk vaniljsocker

Vaniljfyllning
2 dl mjölk
5 msk marsánpulver (kallrörd)
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret tillsammans med saffran och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min.
Förbered under tiden toscan genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån och vaniljsocker i en kastrull. Värm massan under omrörning tills det blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspån och vaniljsocker. Ta ut kaka och bred toscan på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills kakan fått färg. Låt den kallna.
Vispa ihop mjölk och marsánpulver till en kräm. Vispa grädden och rör ner i vaniljkrämen. Dela kakan och fyll med vaniljfyllningen.

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00