ANNONS
PersonuppgifterCookies

Saffransfudge med pistagenötter & hallon

/

Saffransfudge med pistagenötter & hallon

Att göra julgodis är ett måste både till advent och jul, och jag tycker det är något speciellt med hemmagjort godis. Saffran som är nog är min favoritkrydda till jul tillsammans med pepparkaka, och jag försöker få in dessa smakar i det mesta jag gör så här års. Så dessa saffransfudge med pistage och hallon blir ju väldigt goda att ha med på gottebordet till jul. Fudgen blir len och mjuk med god smak av saffran. Se till att ha en vit choklad av god kvalitet, så inte saffransfudgen blir för söt. Jag tycker det är gott att bryta av med salt och syrlig topping i form av rostade och salta pistagenötter och frystorkade hallon. Toppingen går att utesluta om man vill det. Saffransfudge är väldigt enkelt att göra genom att du bara smälter ihop alla ingredienserna, och sedan låter den stelna över natten. Fudgen kan du förvara i kylen, men jag gillar när de är lite mjuka så ta i så fall fram dem en stund innan servering så de hinner mjukna något.

Saffransfudge med pistagenötter & hallon
400 g vit choklad
1 burk kondenserad mjölk (397g)
1 påse saffran (0,5g)
30 g smör

Topping (kan uteslutas)
30 g rostade och saltade pistagenötter
frystorkade hallon

Hacka chokladen om du inte använder chokladknappar. Smält ihop choklad, kondenserad mjölk och saffran över ett vattenbad. Rör ner smöret i smeten. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Hacka pistagenötter och strö över fudgen. Strö sedan över de frystorkade hallon. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär upp i rutor och förvara i kylen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Biscoffbollar med vit choklad & kokos

/

Biscoffbollar med vit choklad & kokos

En enkel kaka att göra är kakbollar eller cake pops/cake balls som de heter på engelska. Du använder färdiga kakor och mixar till smulor. Sedan blandar du smulorna med t.ex. färskost, hasselnötskräm eller annan kräm för att få en härlig deg som du sedan rullar till bollar. Det är precis så som jag har gjort de här Biscoffbollarna! Jag hade Biscoff sandwich hemma, det är de Biscoffkakorna som har fyllning emellan 2 kex. Biscoff har en ton av karamellig pepparkaka i sig och jag tänkte att det kunde passa fint med både vit choklad och kokos.  Så jag doppade kakbollarna både i vit choklad och sedan i kokos, och tycker att de ser ut som små snöbollar. Vilket fick mig att tänka på de nya kakorna Gille har ute i butik nu som heter just Snöbollar, tror dessa påminner lite om dem både i utseende och smak. Smidiga att göra då man inte behöver använda varken ugn eller spis, så ett bra recept att baka med barn om man skulle vilja det. Gott att duka upp med till adventsfika eller gottebordet till jul.

Biscoffbollar med vit choklad & kokos, ca 16 st
300 g Biscoff fyllda kex
ca. 50 g färskost, t.ex. Philadelphia

Garnering
200 g vit choklad
ca 100 g kokosflingor

Mixa kakorna i en matberedare till fina smulor. Blanda smulorna med färskosten. Justera mängden så du har en bra konsistens på degen. Rulla degen till bollar. Ställ in i kylen så de får stelna till något. Smält den vita chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad. Doppa bollarna i den vita chokladen, låt överflödig choklad rinna av. Rulla de sedan i kokos. Ställ i kylen tills chokladen har stelnat.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Rocky road med Gröna kulor

/

Rocky road med Gröna kulor

Gillar du Gröna kulor så kommer här ett underbart recept på kanske det bästa julgodiset – Rocky Road med Gröna kulor. Jag älskar Gröna kulor och som all annan gelégodis så tycker jag det blir otroligt gott att blanda det med choklad. Jag har tidigare provat Rocky Road med geléhallon som jag tyckte var otroligt gott, och i år blir det med Gröna kulor istället. Basen för övrigt kör jag på standard med nötter, marshmallows och Dumle. Kan nog tycka att Rocky Road är det godaste julgodiset,  tycker det är så härlig blandning av både smaker och konsistens – mjuk, segt, krispigt, lent, salt, sött, nötigt och fruktigt – så underbart gott! Vilken är din favorit bland julgodiset?

Rocky road med Gröna kulor
300 g choklad, ljus eller mörk
1 påse Dumle (220g)
1 dl minimarshmallows
2 dl salta cashewnötter
200 g Gröna kulor

Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro. Dela dumlekolorna på mitten och de Gröna kulorna i mindre delar. Blanda ner alla ingredienserna i den smälta chokladen. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen för att stelna. Skär i bitar.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00