ANNONS

Stockholmskakor

/
Stockholmskakor

Då var vi framme vid sista receptet för min temavecka med småkakor, och vi avslutar med Stockholmskakor. En härlig mördegskaka med en hallonfyllning och mandeltäckta kanter. Jag har sett varianter där man doppat kanterna i pärlsocker istället, vilket funkar det också. Dock älskar jag nötter så för mig var det självklart att ha mandel runt. De smakar som en riktigt klassisk syltkaka, men med en extra god smak av mandeln som rostas lite under gräddningstiden i ugnen. Det var inte lätt att välja ut mina sju sorters kakor till denna temavecka. Det fanns så otroligt många kakrecept jag skulle vilja ha med, men det kanske får bli en till temavecka med småkakor längre fram. Hoppas att ni har tyckt att det varit roligt att hänga med mig denna kakvecka! Ska du bjuda på fika och vill du ha fler tips på just småkakor så hittar du många kakrecept under min kategori ”Kakor”, så kika där!

Stockholmskakor 1

Stockholmskakor, ca 60 st
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl

Garnering
ca 1/2 dl sötmandel
hallonsylt

Rör ihop smör och socker. Blanda ner äggulan och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 2 lika stora bitar och format bitarna till 2 rullar, ca 2,5 cm i diameter. Hacka mandeln och rulla degrullarna i mandeln. Låt vila i kylskåp i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Gör en fördjupning mitt i kakan och fyll med hallonsylt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-14 min  eller tills de fått en gyllene färg. Låt kakorna svalna på galler.

Stockholmskakor 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00