ANNONS

Friterad omelett med honung

/
Friterad omelett med honung

Hemma kallar vi den denna frukosträtt för ägg med honung, och jag har försökt hitta vad den heter egentligen och lyckas inte hitta något om den. Jag vet att det är många som gör denna äggrätt, men hittar absolut ingen information om den när jag googlar så vet inte vad den har för ursprung heller. Tyvärr kan jag inte arabiska för det hade kanske varit lättare att hitta info på arabiska. Är det någon som vet, så får ni gärna skriva i kommentarerna! Så jag döpte rätten till friterad omelett med honung. Ägg med honung låter som att det skulle vara kokta ägg, och det låter inte så smarrigt. Men detta är verkligen supersmarrigt, och jag älskade när mamma gjorde detta till frukost åt oss. Inget vi fick varje dag, men på helgerna ibland när vi hade lyxig helgfrukost! Äggen blandas med mjöl och salt och blir lite som en fluffig omelett när man sedan friterar den. Man delar omeletten i bitar och blandar ihop med varm honung. Detta äter man sedan med libabröd. Den friterade omeletten kan man också använda i en god mezerätt.

Man byter då ut honungen och blandar istället ner omelettbitarna i vanlig naturell yoghurt (ska ej värmas) som man smaksätter med lite salt och vitlök. Mezerätten serveras även den med libabröd. Friterad omelett med honung är en snabblagad rätt så den är enkel att göra på morgonen till frukost, och ett självklart val att ha med på brunch för mig!

Friterad omelett med honung 1

Friterad omelett med honung, ca 4 port.
6 ägg
2 1/2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 dl neutral olja, att fritera i, t.ex. rapsolja
250-300 g honung

Vispa ihop ägg, mjöl och salt, gärna med elvisp för att undvika mjölklumpar. Smeten ska inte vispas fluffigt utan bara tills allt är väl blandat. Värm upp ca 1 dl olja i en stekpanna. Äggen ska friteras i oljan så den ska bli rätt varm. Kolla om den är klar genom att droppa i lite av smeten och se om de får färg. Ringla lite av äggsmeten i stekpannan och vinkla runt den så smeten fördelar sig i pannan, så som man gör när man gräddar pannkakor. Äggen puffar upp och får volym när de friteras, så därför kan man inte ha all smet på en gång.

Fritera omeletten på båda sidorna tills den fått färg. Fyll på med olja om det behövs inför nästa omgång och fortsätt fritera resten av smet. När all smet är friterad och om det är olja kvar i stekpannan kan den hällas av. Häll i honungen i samma stekpannan och sänk värmen på plattan till låg temperatur. Dela omeletten i mindre bitar. Precis när det börjar bubbla i honungen läggs omelettbitarna i. Rör om så allt blandas ordentligt och lyft sedan av stekpannan från plattan. De ska alltså inte koka ihop någon längre tid utan honungen ska bara bli varm och sedan blandas ihop med omeletten. Servera med libabröd, och gärna lite turkisk yoghurt till.

Friterad omelett med honung 2
2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00