ANNONS

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag

/
Mammas pannkakor med tahini & sockerlag

Alltså det är här såå gott!! Jag vet faktiskt inte hur vanligt det är att äta pannkakor med tahini och sockerlag, men det är något vi gärna gör och älskar i min familj. Receptet på pannkakorna har min mamma tagit fram och det skiljer sig lite från ett klassiskt pannkaksrecept. Det är både färsk jäst och bakpulver i smeten, så de är lite fluffigare även om de är tunna. Sedan görs de här pannkakorna utan ägg och mjölk som man annars har i de klassiska, vilket gör att detta receptet ger veganska pannkakor. De här pannkakorna tycker jag blir riktigt goda och skiljer sig både lite i smak men också i konsistens mot vanliga pannkakor. Jag brukar föredra att äta dessa då de inte är lika sladdriga och tunna som den klassiska pannkakan, det blir liksom lite mer tuggmotstånd när man äter mammas pannkakor. Man kan äta de här pannkakorna med klassiska pannkakstillbehör som sylt, bär, grädde eller glass, det blir jättegott. Men jag äter de helst så som vi gör hemma – med tahini och sockerlag.

Det låter kanske som en väldigt konstig kombination, men det är verkligen supergott! Tahini är en pasta som man gör av sesamfrön och den har en väldigt nötig smak, men är inte sötad. Därför balanserar den upp sötman i sockerlagen väldigt bra. Man skär alltså pannkakorna i bitar och lägger upp på ett serveringsfat. Man häller upp mängden pannkakor som man vill på sin egna tallrik, och ringlar på tahini och sockerlag över pannkakorna. Sedan blandar man om så allt blir blandat på tallriken och därefter är det bara att hugga in! Här väljer man själv hur mycket tahini och sockerlag man vill ha, beroende på vad man gillar när det gäller sött och salt och hur såsigt eller krämigt det ska vara. Något som kan göra det extra gott är att hacka valnötter och strö på! Helt klart ett måste att ha med på brunch!

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag 1

Pannkakor, ca 14 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
3 msk neutral olja, t.ex. rapsolja
4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Sockerlag


2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk pressad citronsaft

Tillbehör
tahini

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Vispa ner de övriga ingredienserna och låt sedan smeten vila i ca 15 min. Pensla stekpannan med lite neutral olja. Du behöver bara olja första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. Grädda pannkakorna tills de är gyllene på båda sidor.
Koka upp sockerlagen inkl citronsaft från början, sänk värmen något och låt koka i 3-5 min. Låt svalna. Sockerlagen kan serveras antingen ljummen eller kall till pannkakorna.
Skär pannkakorna i bitar. Servera med sockerlag och tahini.

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00