ANNONS

Saftig apelsinkaka med glasyr

/

Ape

Saftig apelsinkaka med glasyr

Insåg att jag sällan bakar med citrusfrukter och om jag gör det så är det oftast med citron. Med apelsin blir verkligen inte ofta jag använder i bakning när jag noterade att jag bara har 2 apelsinrecept på bloggen. Den ena är en Apelsintiramisu och den andra en Apelsinkaka med ricotta & mandel, och båda är verkligen riktigt goda. Så nu kände jag att det var dags igen för ett bakverk med apelsin. För några år sedan såg jag Roy Fares baka en apelsinkaka i Kökets Baktips, och den såg så god ut att jag kände att jag måste prova att göra den. Jag har något svagt minne av att Roy serverade apelsinkakan som en apelsindessert. Han skar upp kakan i bitar och sedan har jag för mig att han hällde något över kakan, kanske en smaksatt sockerlag eller om det var någon kryddkokt apelsin. Som sagt jag så minns jag inte riktigt hur han gjorde och tyvärr stod det inte med i receptet hos Köket, utan där var bara själva receptet på sockerkakan med.

Jag gjorde det enkelt för mig denna gången och gjorde kakan enligt Roys recept, och garnerade sedan kakan med en glasyr och lite apelsinzest. Både glasyr och zest kan man utesluta om man vill, sockerkakan är god som den är. Men jag tycker det känns lite extra festligt att servera en sockerkaka med någon topping. Nästa gång ska jag prova att göra om kakan till en läcker dessert, precis som Roy gjorde. Kan fortfarande inte släppa hur god den såg ut, så jag måste ju bara prova!

Saftig apelsinkaka med glasyr 1

Saftig apelsinkaka
4 dl vetemjöl (240g)
1/2 tsk salt (3g)
1 msk bakpulver (15g)
3 3/4 dl strösocker (300g)
1 1/4 dl mjölk (125g)
1 1/4 dl apelsinsaft från färsk apelsin (125g)
zest från 2 apelsiner
1 1/4 dl olja (125g)
3 ägg (165g)

Glasyr (kan uteslutas)
2 1/2 dl florsocker
1 1/2-2 msk pressad apelsin

Garnering (kan uteslutas)
apelsinzest

Sätt ugnen på 170 grader, varmluft.
Smöra och mjöla en sockerkaksform, ca 23 cm i diameter och 10 cm djup. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa lätt ihop mjölk, apelsinsaft, olja och ägg i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40-45 min. Känn med en tandpetare om kakan är klar. När tandpetare kommer ut torr är kakan färdig. Ta ut kakan och låt den svalna 10 min i formen innan du vänder upp den på ett galler. Låt kakan kallna.
Rör ihop glasyren och bred över kakan. Garnera eventuellt med apelsinzest.

Saftig apelsinkaka med glasyr 2
2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00