ANNONS

Pepparkaksrutor med vaniljfyllning

/
Pepparkaksrutor med vaniljfyllning

Ni känner väl vid det här laget till vaniljrutor som smakar som vaniljhjärtan? På bloggen har jag några olika varianter på den och för några år sedan gjorde jag en julig variant med saffran – mina saffransrutor. I år så tyckte jag det var dags att prova en med pepparkakssmak och göra pepparkaksrutor. Jag tycker oavsett vilken smaksättning man har på de här vaniljrutorna så blir det riktigt gott! Jag gillar mycket pepparkakssmak så jag hade i 4 msk pepparkakskrydda i degen, vill man så kan man minska ner den till 3 msk. Jag tycker att botten kan bli lite degig trots att den är klar på ovansidan, så jag har börjat grädda den i nedre delen av ugnen för att botten också ska hinna bli klar. I min ugn kan jag behöva lite längre tid också än de 30 min som står i receptet, så testa dig fram för vad som funkar för dig. Man kan alltid täcka ytan med aluminiumfolie så den inte bränns vid. Kakan är rätt mjuk när man tar ut den ur ugnen, men sätter sig sen när den fått svalna.

Därför bör man vänta med att dela kakan tills den svalnat. De här pepparkaksrutorna är verkligen en hit och det blir så gott med den krämiga vaniljfyllningen i mitten. Pepparkaksrutorna passar ju utmärkt att bjuda på om du ska baka till många till advent eller julfika!

Pepparkaksrutor med vaniljfyllning 1

Deg
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
4 msk pepparkakskryddor

Fyllning
4 ägg
250 g Kesella vanilj
5 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker

Servering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop ingredienserna till degen och arbeta snabbt ihop till en smuldeg, gärna i en matberedare. Tryck ut hälften av degen i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, kesella, creme fraiche och vaniljsocker. Häll blandningen över degbotten i långpannan. Smula resten av smuldegen över fyllningen. Grädda kakan på nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Pepparkaksrutor med vaniljfyllning 2
2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00