ANNONS

Amerikanska äppel- & kanelbullar

/
Amerikanska äppel- & kanelbullar

På måndag är det den största temadagen under hela året enligt mig, då är det nämligen kanelbullens dag. En riktigt klassisk kanelbulle är ju bland det godaste man kan äta och här på bloggen jag har recept på både vanliga saftiga kanelbullar, men även glutenfria kanelbullar. En annan variant är amerikanska kanelbullar, där de brukar ha en god frosting som de toppar bullarna med. I amerikanska kanelbullar har man inte kardemumma i degen, men jag tycker att det kan bli väldigt gott ändå och god smak där kanel får komma fram. Sedan är det väldigt gott med frostingen på toppen. De här amerikanska bullarna blir riktigt fluffiga och mjuka, och i kanelfyllningen har jag lagt med stekta äpplen som är i säsong nu. Väldigt gott då kanel och äpplen passar så himla bra ihop. Ett tips till dig som vill prova en ny variant av kanelbullar på kanelbullens dag!

Amerikanska äppel- & kanelbullar 1

Amerikanska äppel- & kanelbullar, 12 st
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk salt
9-11 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
4 st stora äpplen, helst svenska
en klick smör

Frosting
75 g rumsvarmt smör
50 g Philadelphiaost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan socker, ägg, salt. Häll i det mesta av mjölet (9 dl), och tillsätt sedan mer mjöl om det behövs. Tillsätt smöret i kuber och låt en köksassistent bearbeta degen i 10-15 min. Degen ska släppa kanterna på bunken. Dra folie över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1-1,5 tim.
Blanda ihop smör, brun farin, vaniljsocker och kanel till fyllningen. Skala och skär äpplena i bitar. Stek äpplena mjuka i lite smör i en stekpanna. Låt de kallna.
Ta ut degen ur bunken och kavla ut den till en rektangel, ca 40×50 cm. Använd lite mjöl på köksbänken om det behövs. Bred på kanelfyllningen och strö på äppelbitarna. Rulla ihop degen och dela den i 12 bitar. Lägg ut bullarna i en smord ugnsform, ca 23×33 cm. Dra folie över formen och låt jäsa ca 1 tim.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna i ca 20-25 min. Håll koll och täck över formen om bullarna har fått färg men inte är färdiggräddade.
Gör frostingen medans bullarna gräddas genom att vispa ihop alla ingredienserna till en jämn kräm. Ta ut formen när bullarna är klara och låt de svalna. Bred på frostingen.

Amerikanska äppel- & kanelbullar 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00