ANNONS

Dutch Baby Pancake

/
Dutch Baby Pancake

Dutch Baby Pancake, även kallad Dutch Baby, Dutch Pancake eller German Pancake, kan man säga är ett mellanting mellan en sufflé och en tjock pannkaka. Jag tycker nog att den påminner om en sötad svensk ugnspannkaka. Själva pannkakan har sitt ursprung från Tyskland, men just namnet Dutch baby pancake kommer från en restaurang i USA i början av 1900-talet, där de på meny hade en tallrik som innehöll 3 små (baby) tyska pannkakor (German Pancakes). Tydligen hade dottern i familjen svårt att Deutsch (tysk) och sa istället Dutch, därav namnet Dutch Baby Pancakes. Förutom de små tyska pannkakorna så kunde man även få den som en stor pannkaka – Dutch pancake. Precis som den svenska ugnspannkakan så gräddas även denna pannkaka i ugnen. Smeten häller man i en varm gjutjärnspanna eller annan ugnstålig stekpanna, och sedan puffar smeten upp sig i ugnen. Traditionellt sett så serveras Dutch baby pancake med smör, pressad citron och florsocker, men här kan man toppa med det man gillar. Servera den med de klassiska tillbehören som sylt och grädde, men färska bär, Nutella, lemoncurd eller lönnsirap är också gott till.

Den passar utmärkt att ha med på brunchbordet, och här kan du hitta fler brunchrecept!

Dutch Baby Pancake 1

Dutch Baby Pancake
3 ägg
1 3/4 dl mjölk
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
50 g smör

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop alla ingredienserna utom smör till en slät smet. Lägg smöret i en gjutjärnspanna eller annan ugnstålig stekpanna/form (24-26 cm diameter), och ställ in i ugnen till smöret smält. Ta ur pannan, häll i all smet och ställ tillbaka in i ugnen direkt. Grädda pannkakan mitt i ugnen i ca 15 min, tills den fått fin färg och puffat till sig. Pudra över lite florsocker innan servering.

Dutch Baby Pancake 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00