ANNONS

Avokado smash toast med pocherat ägg

/
Avokado smash toast med pocherat ägg

Denna veckan startar jag en ny temavecka och temat denna gången blir brunch. Efter en omröstning på mitt instagramkonto om ni först vill ha temat klassisk brunch eller libanesisk brunch så vann klassisk brunch. Brunch är en kombination av de engelska orden ”Breakfast” och ”Lunch”, på svenska skulle det bli frunch. När det gäller brunchens ursprung så kommer den från England i slutet av 1800-talet. Mathistorikerna har lite delade uppfattningar till hur den kom till, men de vanligaste teorierna är att långa jaktturer på morgonen eller att katoliker som fastade innan kyrkan på söndagar gjorde att man åt en ordentlig måltid senare som då ersatte både frukost och lunch. Brunch består vanligtvis av rejäla rätter, gärna varma sådana som t.ex. olika typer av äggrätter, bacon, bönor, rostat bröd och scones, men också söta inslag som muffins, kakor, fattiga riddare, pannkakor, belgiska våfflor, frukt m.m. Man kan även bjuda på vanliga amerikanska brunchrätter som hamburgare (gärna i miniformat), ribs, milkshake, hash browns (likt våra rårakor) och Ceasarsallad. När det gäller dryck så är det förutom kaffe, te, smoothie och färskpressade juicer också vanligt med alkoholhaltiga drycker som Bloody Mary, Bellini och Mimosa, eller bara vanligt bubbel.

Brunchen brukar man vanligtvis servera mellan 11-14 och äts oftast på helger. Om vi ska gå över till mitt första brunchrecept för denna veckan så är det en rätt som har blivit otroligt populär de senaste åren, nämligen avokadomackan. Det finns många olika varianter på avokadosmörgås, och jag har valt att göra en Avokado smash toast med pocherade ägg. Det här är så otroligt gott!! Man gör en härlig avokadoröra (smash) som man serverar på en brödskiva. Du kan välja vilket typ av vitt bröd du vill, men jag tycker att surdegsbröd blir väldigt gott. Brödet kan man rosta, men jag gillar verkligen när man steker brödet i smöret i en stekpanna tills det har fått färg. Detta gör brödet extra gott, testa så får du se! Det kan vara lite trixigt att få till de pocherade äggen, men ett tips är att ha så färska ägg som möjligt och att de ska vara kalla, då håller de formen bättre. Det går bra att steka ägget också om man tycker det är lättare eller går fortare. Detta är en underbart god smörgås att servera till brunch om du frågar mig! Här hittar du fler brunchrecept!

Avokado smash toast med pocherat ägg 1

Avokado smash toast, 2 port
2 skivor surdegsbröd, t.ex. levainbröd
2 st avokado
1/2-1 st tomat (efter smak, kan också uteslutas)
pressad citronsaft
chiliflakes
salt
peppar

Pocherade ägg
2 kalla ägg
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
1 msk ättiksprit 12%

Stek brödskivorna i lite smör i en stekpanna tills de har fått färg.
Mosa avokadon och tärna tomaten. Blanda ihop dem och smaksätt med lite pressad citronsaft, chiliflakes, salt och peppar.
Pochera äggen genom att koka upp vatten, salt och ättika. Låt vattnet sjuda. Knäck äggen i 2 koppar, håll koppen nära vattenytan och låt ett ägg i taget sakta glida ner i vattnet. Låt sjuda i ca 3 min  och ta sedan upp äggen med en hålslev.
Toppa brödskivorna med avokadoröran och lägg på de pocherade äggen. Strö på lite chiliflakes och salta och peppra.

Avokado smash toast med pocherat ägg 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00