ANNONS

Wallonbullar med äpple & kanel

/
Wallonbullar med äpple & kanel

Jag älskar denna tiden på året då det är äppelsäsong, att baka med äpplen är bland det godaste som finns tycker jag. Jag önskar verkligen att jag hade ett äppelträd, men lite svårt med det när man bor i lägenhet. Det är ju synd att man inte kan ha äppelträd i kruka för då skulle jag gärna haft en på balkongen, även om det kanske inte är helt optimalt! Just kombon äpple och kanel gillar jag extra mycket, gärna tillsammans med en god smuldeg då förstås! Även om man vanligtvis gör äppelpaj så är äpplen väldigt goda i en mjuk äppelkaka, i äppelbullar eller i en läcker äppeldessert. Något annat som jag också älskar är Wallonbullar, så därför får ni idag ett recept på Wallonbullar med äpple och kanel. De här bullarna blir sådär härligt mjuka och fluffiga, och den goda vaniljfyllningen tillsammans med äppelkompott och smuldeg gör de här wallonbullarna magiskt goda! Godast är de förstås samma dag som de bakas, så blir det bullar över så är mitt tips att frysa in dem.

Wallonbullar med äpple & kanel 1

Wallonbullar, ca 30 st
75 g jäst
3 1/2 dl kall mjölk (350g)
1 1/2 dl strösocker (150g)
1 1/2 msk bakpulver (18g)
1 ägg
1 msk salt (15g)
18 dl vetemjöl (1100g)
250 g smör

Vaniljfyllning
150 g rumsvarmt smör
125 g farinsocker
1 msk sirap
1 1/2 msk marsanpulver

Äppelkompott
2 stora äpplen
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 kanelstång

Smuldeg
2 dl vetemjöl
100 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1 dl marsanpulver
1 tsk kanel

Pensling
1 ägg

Garnering
florsockerBlanda alla ingredienser till degen och kör den i assistenten i ca 10 min (för hand ca 15-20 min), tills den är elastisk och följsam. Låt degen jäsa i kylen i minst 30 min. Dela degen i bitar (ca 40g) och rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 1 timme.


Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll i vatten, socker och kanelstång. Koka på svag värme utan lock i 5-10 min tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Låt kompetten kallna. Fyll en spritspåse med kompotten.


Blanda alla ingredienser till vaniljfyllningen till en slät smet och lägg i en spritspåse.


Häll alla ingredienserna till smuldegen i en bunke och arbeta den så den precis går ihop. Ställ massan i frysen.


Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Gör ett hål och spritsa först ner lite av vaniljfyllningen och spritsa sedan äppelkompotten. Strö på smulet över bullarna och grädda sedan i 10-15 min. Ta ut bullarna och pudra över med florsocker.

Wallonbullar med äpple & kanel 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Följ mig på Instagram!

@cakebymary
© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00