ANNONS

Inlägget innehåller annonslänkar

Saftig sockerkaka med kardemumma

/
Saftig sockerkaka med kardemumma

Idag är det Hembakatdagen och när jag tänker på hembakat så får det mig av någon anledning att tänka på alla de gånger vi fikade tillsammans hela familjen när jag växte upp. Jag bakade ofta med min syster och bland de första recepten man lärde sig var just sockerkaka en av dem. Även om vi i familjen gillar sockerkaka, ja alla utom mina bröder ska jag tillägga, så älskade verkligen min farmor sockerkaka – helt klart hennes favorit! Frågade man henne vad man skulle baka så önskade hon alltid en sockerkaka. Då skulle det helst vara en vanlig sockerkaka, ingen kakao eller frukt i, men gärna bröad med kokos. Så en ”lätt” smaksättning funkade bra. Minns inte om jag någonsin gjorde en sockerkaka med kardemumma, men tror nog att hon skulle gillat denna. En saftig sockerkaka med nymortlad kardemumma – enkel, men ändå så gott! Extra vacker blir kakan i en fin form, och denna är en av mina favoriter. Bakformen heter Heritage och kommer från Nordic Ware för er som undrar.

Saftig sockerkaka med kardemumma 1

Sockerkaka med kardemumma
100 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält eller bryn smöret och ställ åt sidan för att svalna något. Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en bunke, och vänd ner i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min. Prova om kakan är klar genom att sticka ner en tandpetare i kakan, om stickan är torr så är kakan klar.

Saftig sockerkaka med kardemumma 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00