ANNONS

Toscakaka med citrongrädde

/

Oj, kan inte fatta att det är midsommar om en vecka! Tiden går så fort och nu när man jobbar hemifrån hela tiden så tycker jag att det är så lätt att glömma bort vad det är för dagar. Veckorna rullar liksom på och nu har halva juni snart gått. Slog mig att jag kanske ska titta på goda bakverk till midsommar och kom på att jag gjorde denna för inte så länge sedan. En enkel kaka med en god toscatopping och en fräch fyllning gjord med lemoncurd. Så här till sommaren är det gott att servera t.ex. jordgubbar till!

Kaka

100 g brynt smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Glasyr

100 g smör

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk vispgrädde

ca 100 g mandelspån

1 tsk vaniljsocker

Citrongrädde

3 dl vispgrädde

1 dl lemoncurd

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt kakan kallna. 

Vispa ihop grädden och lemoncurd till en fast kräm. Dela kakan och fyll med citrongrädden.

10

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00