ANNONS

Toscakaka med vaniljfyllning & jordgubbar

/

Tosca i alla former är verkligen en favorit! Det blir så gott med den sega kolan tillsammans med de härliga nötterna. Den klassiska toscakakan brukar gå hem hos de flesta och jag har tidigare gjort en variant med vaniljfyllning, men nu ville jag göra den lite extra somrig genom att även ha med färska jordgubbar. Det blev ett härligt somrigt bakverk, nästan lite som en sommartårta! Det brynta smöret ger en härlig kolaaktig smak, men det går bra att med vanligt smält smör också.

Kaka

100 g brynt smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Glasyr

100 g smör

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk vispgrädde

100 g mandelspån

1 tsk vaniljsocker

Vaniljfyllning

2 dl mjölk

5 msk marsánpulver

2 dl vispgrädde

250 g färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min. Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån i en kastull. Värm massan under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspånen. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills den har fått färg. Låt kakan kallna.

Vispa ihop mjölk och marsánpulver till en kräm. Vispa grädden och rör ner i vaniljkrämen. Dela kakan och fyll med vaniljfyllningen. Skölj och dela jordgubbarna och lägg mellan kakan.

8

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00