ANNONS
PersonuppgifterCookies

Mördegstårta med rabarber- & jordgubbsmousse

/

Nu är det inte många dagar kvar till midsommar som är en av mina favorithelgdagar! Älskar firandet, maten, bakverken, ja allt! Jag tycker det är kul att prova olika bakverk till midsommar, men även om jag provar nytt så behåller jag gärna de somriga smakerna. Trenden med mördegstårtor (lettercake eller numbercake som de kallas på engelska) har ju varit stor under året, så jag ville prova att göra en midsommarvariant med rabarber- och jordgubbsmousse. Att använda mördegsbottnar istället för vanliga tårtbottnar gör att tårtan får en helt annan textur som funkar väldigt bra tycker jag. Förbered gärna moussen kvällen innan, även bottnarna kan göras dagen innan om man har ont om tid. I receptet används runda formar för att stansa ut bottnarna, men det går bra att använda en avlång, 35×11, som jag gjort på bilderna.

Botten, ca 10-12 port

200 g smör

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

Rabarber- & Jordgubbsmousse 

375 g rabarber

375 g jordgubbar

1 – 1 1/4 dl strösocker

3/4 dl vatten

6 gelatinblad

4 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 msk vaniljsocker

Garnering

färska jordgubbar

jordgubbsgodis

macarons

chokladkrisp

ev. ätbara blommor

Sätt ugnen på 175 grader.

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen. Ställ in degen i kylen ca 30 min. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock på bakplåtspapper. Beroende på önskad form använd antingen en bakform eller stor skål, ca 24 cm i diameter, och stansa ut 2 bottnar. Ta en mindre form och stansa ut ett hål i mitten. Om det är en stor form på botten så kan man behöva dela upp dem så de gräddas på var sin plåt. För försiktigt över pappret med botten till en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt bottnarna kallna helt.

Skölj och ansa rabarbern, och dela dem sedan i bitar. Häll rabarber, jordgubbar, socker och vatten i en kastrulll. Koka på medelvärme tills allt har mjuknat, och mosa gärna sönder bitarna så det inte är några hela bitar kvar. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Krama ur gelatinbladen och smält de i fruktblandningen. Ställ blandningen i kylen tills den kallna helt. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker och vänd ner i fruktblandningen.

Fyll en spritspåse med ett runt munstycke och spritsa moussen på ena botten. Lägg på den andra botten och fortsätt att spritsa mousse även på den. Dekorera tårta med jordgubbar och övrig valfri garnering.

9

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00