ANNONS

Saffranshorn

/
Saffranshorn

Just till jul och advent så tycker jag om att bjuda på olika på olika sorter småkakor. En gammal favorit är vaniljhorn, och förra året provade jag att smaksätta vaniljhornen med pepparkakskrydda och förvandlade dem till pepparkakshorn. Denna gången gjorde jag vaniljhorn med saffran för att få till en annan julig smak på kakorna. Saffranshornen blir spröda och goda, men en härlig smak av saffran. Jag brukar asks kakorna och frysa in dem, och sedan är det bara att ta fram när det är dags att bjuda på adventmys eller julfika. För fler julrecept kolla in min kategori ”Jul”.

Saffranshorn 1

Kakdeg (ca 50 kakor)

5 dl vetemjöl

200 g smör

2 msk vaniljsocker

1 g saffran

Garnering

strösocker

Blanda ihop ingredienserna till kakdegen. Låt degen vila kallt en stund. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen till 8 cm långa pinnar, något tjockare i mitten. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och böj dem till horn. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Ta ut kakorna och vänd dem direkt i socker.

Saffranshorn 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning

/
Saffranstoscakaka med vaniljfyllning

Då är det första advent imorgon. Den här tiden på året tycker jag är så mysig. Så härligt med all julbelysning och juldekoration som kommer fram. Trevlig också med träffar som adventsmys och glöggmingel, där man dricker gott och äter gott. Ska du bjuda på adventsfika så kan jag rekommendera detta recept på en saftig toscakaka med saffran som man delar på mitten och fyller med en krämig vaniljfyllning. Jag är tokig i både tosca och saffran, så denna saffranstoscakaka blev snabbt en favorit. Ett tips är att dela överdelen i bitar innan man lägger på den så blir det lättare att skära kakan utan att fyllning trycks ut. Jag önskar er en riktigt härlig adventshelg, och hoppas ni får en mysig första advent!

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning 1

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning
100 g smör
1 pkt saffran (á 0,5g)
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vispgrädde

Tosca
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
1 tsk vaniljsocker

Vaniljfyllning
2 dl mjölk
5 msk marsánpulver (kallrörd)
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret tillsammans med saffran och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, smöret och grädden i äggblandningen medan vispen går på låg hastighet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min.
Förbered under tiden toscan genom att blanda alla ingredienser utom mandelspån och vaniljsocker i en kastrull. Värm massan under omrörning tills det blandat sig och tjocknat. Blanda försiktigt i mandelspån och vaniljsocker. Ta ut kaka och bred toscan på toppen. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15 min eller tills kakan fått färg. Låt den kallna.
Vispa ihop mjölk och marsánpulver till en kräm. Vispa grädden och rör ner i vaniljkrämen. Dela kakan och fyll med vaniljfyllningen.

Saffranstoscakaka med vaniljfyllning 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Drömrulltårta med pepparkaka & lingon

/
Drömrulltråta med pepparkaka & lingon

På söndag är det första advent och en av de juligaste smakerna du kan använda är kombinationen pepparkaka och lingon. Det är så ljuvligt gott tillsammans och de gör sig riktigt bra i denna juliga drömrulltårta. Själva rulltårtan är smaksatt med pepparkakskryddor och lingonen strö du sedan på över smörkrämen som är fyllningen till rulltårtan. Vill du så kan du utesluta lingonen, men jag kan verkligen rekommendera dig att testa då det blir så otroligt gott med de syrliga lingonen i den söta fyllningen. Att baka rulltårta är väldigt enkelt och går även otroligt fort att göra då den bara ska gräddas i några minuter. Servera den som den är eller så dekorerar du den lite fint så blir den extra tjusig att servera. Jag gjorde en halv sats extra av fyllningen och använde den till att spritsa på rulltårtan. Det går också bra att använda vispad grädde till garnering. Vill du ha fler tips till advent och jul så kan du kika in i min kategori ”Jul”.

Drömrulltråta med pepparkaka & lingon 1

Drömrulltårta med pepparkaka & lingon
3 ägg
1 1/2 strösocker
3/4 potatismjöl
2 msk kakao
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver

Fyllning
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
100g lingon

Garnering
extra fyllning (ca 1/2 sats) alt. vispad grädde
lingon
ev. rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao, pepparkakskrydda och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten. Vänd ihop till en jämn smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 min. Strö på socker och lägg på bakplåtspapper och en bricka eller galler och vänd på kakan. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kakan kallna.
Vispa ihop smör och florsocker poröst. Tillsätt vaniljsocker och äggula. Bred fyllningen på den kalla kakan och strö på lingonen. Rulla ihop den från långsidan. Dekorera den gärna med lite extra fyllning, lingon och eventuellt lite rosmarin.

Drömrulltråta med pepparkaka & lingon 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00