Klassisk Pinocciotårta med jordgubbar

En klassisk Pinocciotårta med jordgubbar måste ju vara en av de somrigaste tårtorna man kan göra?! Nu så här års när vi firar Mors dag, studenten, nationaldagen och andra festligheter, samt att det inte är långt kvar till midsommar så är den klassiska Pinocciotårtan med jordgubbar ett perfekt val. Den är inte bara god med sin saftiga botten och spröda maräng, den är dessutom väldigt enkel att göra också. Bottnarna kan man förbereda dagen innan om man vill. Jag brukar göra bottnarna kvällen innan och förvarna dem i ugnen (efter att den kallnat helt) över natten. Just denna gjorde jag i en något mindre form, 25×35 cm för att få lite mer höjd på tårtan, annars gör man den vanligtvis i en form på 30×40 cm. Pinocciotårta är också en perfekt tårta att bjuda på när man ska göra tårta till många, då man kan göra den just i en så stor form. Jag gräddar kakan i den nedre först så att själva sockerkakan blir ordentligt gräddad och inte kladdig. Sedan lyfter jag upp den till mitten så att marängen får färg. En ljuvlig sommartårta att bjuda på till alla sommarens festligheter!

Sockerkaksbotten
75 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning
3 dl vispgrädde
500 g jordgubbar
Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, ett i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner det tillsammans med mjölk i äggblandningen. Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd i sockret, vispa ytterligare några minuter. Bred marängen över smeten och strö på mandelspån. Grädda kakan i mitten eller nedre delen av ugnen i ca 20-30 min. Marängen ska ha fått färg och sockerkaka ska vara torr. Låt kakan svalna något och lossa den sedan från papperet. Dela den på mitten. Vispa grädden och skölj och dela jordgubbarna i bitar. Bred grädden på ena botten med marängsidan uppåt, och strö på jordgubbarna. Lägg på den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.
