ANNONS
PersonuppgifterCookies

Iskaffe på överbliven bryggkaffe

/
Iskaffe

Iskaffe på överbliven bryggkaffe

Vem har inte varit med om att det blir kaffe över när man har bryggt en kanna kaffe?! Här kommer ett tips på vad du kan göra med överblivet kaffet, och det är hälla upp kaffet i en islåda och frysa in. Sedan är det bara att plocka fram kaffeisbitarna när man är sugen på en iskaffe. Detta är ett perfekt sätt att förvandla bryggkaffet till en kall kaffedrink. Genom att frysa in kaffet i förväg så behöver du inte vänta på att det bryggda kaffet ska kallna innan du kan göra din iskaffe. Så det är bara att fylla frysen så har du isbitarna av kaffe klara. Har du precis som mig svårt att dricka varma drycker när det är så här varmt ute så passar ju en kall iskaffe perfekt nu!

Iskaffe 1

Iskaffe
kaffe
mjölk (valfri sort)
ev. sötning

Frys in överblivet kaffe i en islåda. Lägg istärningarna med kaffet i ett glas. Fyll på med valfri mjölk. Söta eventuellt iskaffet om du vill.

IMG_7560
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Biscoffglass

/
Biscoffglass

Biscoffglass

Glass i stora lass är det som gäller nu i denna underbara värme! Så gott att svalka sig med goda glassar och ni som följer vet att jag älskar Biscoff! Så nu har jag provat att göra hemmagjord Biscoffglass. Den var underbart god och jag hade i både Biscoffkräm och krossade Biscoffkex i glassen. Glassen är superenkel att göra med få ingredienser och man behöver inte använda någon glassmaskin, glassen blir krämig och god ändå. Den här ljuvliga glass med Biscoff gick hem hos alla som provade den, så den här kommer jag att göra fler gånger! På mitt Instagramkonto @cakebymary har jag ett kort videoklipp som visar hur jag gör glassen, kolla gärna in det! Vill du ha fler tips på glassar att göra i värmen så klicka in dig på kategorin ”Glass” här på min blogg!

Biscoffglass 1

Biscoffglass
1 burk kondenserad mjölk (á 397g)
150 g Biscoff spread
5 dl vispgrädde

Fyllning
100 g Biscoff spread
50 g krossade Biscoffkex

Vispa ihop kondenserad mjölk och Biscoffkrämen. Vispa grädden fluffig i en annan bunke. Häll mjölkblandningen i grädden och vispa ihop. Fyll en form, ca 1 1/2-2 l, med hälften av glassblandningen. Klicka eller spritsa i hälften av Biscoffkrämen, och swirla med skaften på en kniv. Strö sedan på hälften av kexsmulorna. Häll på resterande glassbladning och upprepa med kräm och kexsmulor. Ställ formen i frysen i 4-6 timmar. Ta fram en stund innan servering.

Biscoffglass 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Gotländsk saffranspannkaka

/
Gotländsk saffranspannkaka

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka är en klassisk dessert från Gotland. Denna pannkaka påminner lite om ostkaka, fast denna görs på risgrynsgröt istället. Den serveras traditionellt med salmbärssylt, som liknar björnbär. Har du svårt att hitta salmbärssylt kan du ersätta den med björnbärssylt, och det går också bra med hallonsylt eller blåbärssylt om du hellre gillar det. Receptet har jag fått av en vän vars mammas faster bor på Gotland och som receptet ursprungligen är ifrån. Själv har jag aldrig varit på Gotland men enligt min vän så är det väldigt vanligt att restauranger och caféer på Gotland serverar saffranspannkaka under sommarmånaderna, och själv tycker hon att det blir extra gott med en Wisby Klosteröl till pannkakan – något som hör till om man är på Gotland under medeltidsveckan som är just nu! Det är vanligt att servera saffranspannkaka som efterrätt på julbordet också, perfekt att göra om man har överbliven risgrynsgröt. Själva pannkakan innehåller inget socker, så att den är sockerfri gör den till ett bra alternativ för de som inte kan äta socker. Att göra gröten i ugnen är väldigt smidigt och minskar risken för att den bränns vid.

Risgrynsgröten kan man förbereda dagen innan om man vill, då den tar lite tid att göra. När det gäller tiderna i ugnen så kan det variera en del beroende på ugn och storleken på formen man använder. Kolla gröten genom att ta ut kastrullen och rör om gröten. Har den inte tjocknat stoppar du in den ett tag till. När det gäller kakan – skakar du formen lite lätt och ser kakan för rinnig ut så låter du den gräddas ytterligare en stund. Kakan är klar när den är fast i kanterna och lite vobblig i mitten, den sätter sig helt sen när den får svalna något. Jag gjorde min i en lite mindre form, och fick ha inne den 10-15 min extra. Gillar du ostkaka eller saffransostkaka så bör du absolut testa att göra denna klassiska gotländska saffranspannkaka!

Gotländsk saffranspannkaka 1

Gotländsk saffranspannkaka, 8 port.

Gröt
1 dl grötris
2 dl vatten
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 msk smör

Äggstanning
1 1/2 dl vispgrädde
3 1/2 dl mjölk
2 ägg
50 g skållad och hackad mandel
1 msk vetemjöl
1/2 g saffran (1 pkt)

Tillbehör
lättvispad grädde
salmbärssylt (eller annan sylt)

Sätt ugnen på 100 grader.
Koka upp ris, vatten och salt i en stor kastrull/gryta som är ugnstålig, och rör om. Lägg på locket och koka i 10 min på svag värme utan omrörning. Tillsätt mjölken och rör om. Låt blandningen koka upp på nytt, och ställ in kastrullen med lock i ugnen i ca 60 min. Låt gröten svalna.
Vispa samman grädde, mjölk och ägg. Blanda detta med gröten. Tillsätt mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i smord form, 25×30 cm, och grädda i 200 grader i ca 30 min tills äggstanningen stannat och pannkakan fått lite färg. Servera saffranskakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och salmbärssylt.

Gotländsk saffranspannkaka 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00