ANNONS

Friterad omelett med honung

/
Friterad omelett med honung

Hemma kallar vi den denna frukosträtt för ägg med honung, och jag har försökt hitta vad den heter egentligen och lyckas inte hitta något om den. Jag vet att det är många som gör denna äggrätt, men hittar absolut ingen information om den när jag googlar så vet inte vad den har för ursprung heller. Tyvärr kan jag inte arabiska för det hade kanske varit lättare att hitta info på arabiska. Är det någon som vet, så får ni gärna skriva i kommentarerna! Så jag döpte rätten till friterad omelett med honung. Ägg med honung låter som att det skulle vara kokta ägg, och det låter inte så smarrigt. Men detta är verkligen supersmarrigt, och jag älskade när mamma gjorde detta till frukost åt oss. Inget vi fick varje dag, men på helgerna ibland när vi hade lyxig helgfrukost! Äggen blandas med mjöl och salt och blir lite som en fluffig omelett när man sedan friterar den. Man delar omeletten i bitar och blandar ihop med varm honung. Detta äter man sedan med libabröd. Den friterade omeletten kan man också använda i en god mezerätt.

Man byter då ut honungen och blandar istället ner omelettbitarna i vanlig naturell yoghurt (ska ej värmas) som man smaksätter med lite salt och vitlök. Mezerätten serveras även den med libabröd. Friterad omelett med honung är en snabblagad rätt så den är enkel att göra på morgonen till frukost, och ett självklart val att ha med på brunch för mig!

Friterad omelett med honung 1

Friterad omelett med honung, ca 4 port.
6 ägg
2 1/2 msk vetemjöl
1 krm salt
2 dl neutral olja, att fritera i, t.ex. rapsolja
250-300 g honung

Vispa ihop ägg, mjöl och salt, gärna med elvisp för att undvika mjölklumpar. Smeten ska inte vispas fluffigt utan bara tills allt är väl blandat. Värm upp ca 1 dl olja i en stekpanna. Äggen ska friteras i oljan så den ska bli rätt varm. Kolla om den är klar genom att droppa i lite av smeten och se om de får färg. Ringla lite av äggsmeten i stekpannan och vinkla runt den så smeten fördelar sig i pannan, så som man gör när man gräddar pannkakor. Äggen puffar upp och får volym när de friteras, så därför kan man inte ha all smet på en gång.

Fritera omeletten på båda sidorna tills den fått färg. Fyll på med olja om det behövs inför nästa omgång och fortsätt fritera resten av smet. När all smet är friterad och om det är olja kvar i stekpannan kan den hällas av. Häll i honungen i samma stekpannan och sänk värmen på plattan till låg temperatur. Dela omeletten i mindre bitar. Precis när det börjar bubbla i honungen läggs omelettbitarna i. Rör om så allt blandas ordentligt och lyft sedan av stekpannan från plattan. De ska alltså inte koka ihop någon längre tid utan honungen ska bara bli varm och sedan blandas ihop med omeletten. Servera med libabröd, och gärna lite turkisk yoghurt till.

Friterad omelett med honung 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Foul – Libanesisk bönröra

/
Foul - Libanesisk bönröra

Foul är en libanesisk bönröra med ursprung från Egypten, men populär i alla mellanösternländer. Foul är en klassisk frukosträtt som förutom att det är en väldigt snabblagad rätt dessutom är vegansk. Receptet nedan har jag fått av min mamma. Rätten görs på favabönor som är färdigkokta bönor i burk, det kan stå foulbönor på burken ibland beroende på vilket märke man köper. Man kan använda färska bönor, men då måste man blötlägga dem först och sedan koka dem innan man gör foul. Därför går det snabbare att använda färdigkokta på burk. Hur mycket man sedan ska mosa bönorna är smaksak, vill du ha lite mer tuggmotstånd så mosar du en mindre och tvärtom. Denna berömda frukosträtt äts varm tillsammans med libabröd. En väldigt god bönröra och jag kan verkligen rekommendera er att prova den!

Foul - Libanesisk bönröra 1

Foul – Libanesisk böngryta
1 burk favabönor (foulbönor), 400g
1 burk kikärtor, 400g
3/4 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
2 msk tahini
salt & peppar

Garnering
olivolja
tomat
kikärtor
persilja

Häll bönorna med spadet i en kastrull och koka dem. Häll på hälften av kikärtorna  utan  spad efter 5 min och låt koka med i ca 20 min. Mosa dem lite grov med en potatispress. Häll i spiskummin och pressa i vitlöksklyftorna. Blanda i citron och tahini. Smaka av med salt och peppar. Häll upp blandningen på ett fat och ringla över olivolja. Garnera med hackad tomat, kikärtor och hackad persilja. Servera rätten varm med libabröd.

Foul - Libanesisk bönröra 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag

/
Mammas pannkakor med tahini & sockerlag

Alltså det är här såå gott!! Jag vet faktiskt inte hur vanligt det är att äta pannkakor med tahini och sockerlag, men det är något vi gärna gör och älskar i min familj. Receptet på pannkakorna har min mamma tagit fram och det skiljer sig lite från ett klassiskt pannkaksrecept. Det är både färsk jäst och bakpulver i smeten, så de är lite fluffigare även om de är tunna. Sedan görs de här pannkakorna utan ägg och mjölk som man annars har i de klassiska, vilket gör att detta receptet ger veganska pannkakor. De här pannkakorna tycker jag blir riktigt goda och skiljer sig både lite i smak men också i konsistens mot vanliga pannkakor. Jag brukar föredra att äta dessa då de inte är lika sladdriga och tunna som den klassiska pannkakan, det blir liksom lite mer tuggmotstånd när man äter mammas pannkakor. Man kan äta de här pannkakorna med klassiska pannkakstillbehör som sylt, bär, grädde eller glass, det blir jättegott. Men jag äter de helst så som vi gör hemma – med tahini och sockerlag.

Det låter kanske som en väldigt konstig kombination, men det är verkligen supergott! Tahini är en pasta som man gör av sesamfrön och den har en väldigt nötig smak, men är inte sötad. Därför balanserar den upp sötman i sockerlagen väldigt bra. Man skär alltså pannkakorna i bitar och lägger upp på ett serveringsfat. Man häller upp mängden pannkakor som man vill på sin egna tallrik, och ringlar på tahini och sockerlag över pannkakorna. Sedan blandar man om så allt blir blandat på tallriken och därefter är det bara att hugga in! Här väljer man själv hur mycket tahini och sockerlag man vill ha, beroende på vad man gillar när det gäller sött och salt och hur såsigt eller krämigt det ska vara. Något som kan göra det extra gott är att hacka valnötter och strö på! Helt klart ett måste att ha med på brunch!

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag 1

Pannkakor, ca 14 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
3 msk neutral olja, t.ex. rapsolja
4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Sockerlag


2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk pressad citronsaft

Tillbehör
tahini

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Vispa ner de övriga ingredienserna och låt sedan smeten vila i ca 15 min. Pensla stekpannan med lite neutral olja. Du behöver bara olja första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. Grädda pannkakorna tills de är gyllene på båda sidor.
Koka upp sockerlagen inkl citronsaft från början, sänk värmen något och låt koka i 3-5 min. Låt svalna. Sockerlagen kan serveras antingen ljummen eller kall till pannkakorna.
Skär pannkakorna i bitar. Servera med sockerlag och tahini.

Mammas pannkakor med tahini & sockerlag 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00