ANNONS
PersonuppgifterCookies

Äppelgrottor

/

Äppelgrottor

Idag är det Äpplets dag och att baka med äpplen blir alltid underbart gott tycker jag. Igår postade jag ett tips på vad ni kan göra för att ta tillvara på era äpplen från trädgården (eller butik också för den delen!). Mitt tips var att göra en äppelmarmelad med kanel. Marmeladen är lite tjockare i konsistensen viket gör att den funkar utmärkt att använda till bakning, t.ex. som fyllning i dessa äppelgrottor. En variant av hallongrottor, men istället för att fylla kakorna med hallonsylt så har jag använt äppelmarmeladen. Kakorna påminner lite om en äppelpaj, och får en härlig smak av äpple och kanel från marmeladen. Kakorna går utmärkt att frysa och ta fram vid behov, så passa på att göra ett gäng småkakor nu när äppelsäsongen är igång! Vill du ha tips på fler äppelrecept kan du kolla in min kategori ”Äpple” här på bloggen.

Äppelgrottor, 24 st
200 g smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning
äppelmarmelad med kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till degen. Dela degen i 24 bitar och forma bitarna till bollar. Lägg bollarna i en minimuffinsplåt. Gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll med äppelmarmelad. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kakorna svalna i formen innan de lyfts ur.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Äppelmarmelad med kanel

/

Äppelmarmelad med kanel

Äppelsäsongen är i full gång och ni kanske har en massa äpplen som ni inte tagit hand om? Ett sätt att ta tillvara på äpplena är bland annat att göra en god äppelsylt eller äppelmarmelad. Att göra egen sylt är mycket enklare än du tror. Du kokar bara ihop frukten med syltsocker och ev. smaksättning i ca 10 min och sedan är det klart! Du får en god äppelmarmelad som passar bra både till frukostmackan, gröten eller till ostbrickan. Den funkar också utmärkt att ha till bakning. Denna marmelad blir lite fastare i konsistensen, vilket funkar bra när man ska använda den till bakning. Håll utkik imorgon då det är Äpplets dag så kommer det ett recept här på bloggen där du kan använda din äppelmarmelad. När jag gjorde denna marmelad så valde jag att behålla en del av äppelbitarna, så jag mixade den bara lite försiktigt. Vill man ha marmeladen helt slät så mixar man den tills det inte finns några äppelbitar kvar. Det är ju en smaksak vad man gillar. Så har du en massa äpplen hemma tycker jag att du ska passa på att göra en god marmelad i helgen!

Äppelmarmelad med kanel
1 kg skalade och urkärnade äpplen, gärna svenska (ca 1,5-2 kg med skal och kärnhus)
500 g syltsocker
1 tsk mald kanel (kan uteslutas)

Skala och kärna ur äpplena, och skär sedan i små bitar. Blanda äppelbitarna, syltsocker och kanel i en kastrull. Koka i ca 10 min, skumma noga. Mixa eventuellt marmeladen med en stavmixer, välj om du vill ha marmeladen helt slät eller med lite bitar kvar. Häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Björnbärsmojito

/

Gillar du att blanda goda drinkar till helgen så kommer här ett tips – Björnbärsmojito! Mojito är en av mina favoritdrinkar och jag gillar att prova olika varianter, och då björnbär är i säsong nu så fick det blir en björnbärsmojito! Drinken får en härlig färg av bären, och det går att använda både färska eller frysta björnbär om man vill göra denna mojito. Använder du frysta bär tänk då på att ta fram dem i tid så de hinner tina tills du ska göra drinkarna. Sockerlagen kan du förbereda innan och förvara i kylen. Den håller sig ganska länge i kylen. Vill du göra drinken alkoholfri, så utesluter du romen. Vill du ha fler drinktips kan du kolla in min kategori ”Dryck/Drinkar” här på bloggen. Ha nu en härlig helg!

Björnbärsmojito, 1 glas
10 st färska myntablad
1/2 dl björnbär
3 cl färskpressad limejuice
3 cl sockerlag
4 cl rom, t.ex. Bacardi
sodavatten alt. Sprite
isbitar

Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten

Garnering
myntakvist
lime
björnbär

Koka ingredienserna till sockerlagen i en kastrull tills alla sockerkristaller har smält. Låt sockerlagen kallna. Muddra myntabladen och björnbären tillsammans med limejuice i ett glas. Häll på sockerlag och rom. Rör om ordentligt. Fyll upp glaset med is och toppa med sodavatten eller Sprite. Garnera ev. med en myntakvist, lime och björnbär.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00