ANNONS

Sommarkaka – Mandelkaka med vanilj & jordgubbar

/
Sommarkaka - Mandelkaka med vanilj & jordgubbar

Idag har jag gjort en härlig sommarkaka som består av en mandelkaka som toppas med en krämig vaniljkräm och massor av goda jordgubbar. Själva kakan är naturligt glutenfri då den bakas på mald mandel (går att använda mandelmjöl också) och potatismjöl. Bakformen som jag har använt är en med upphöjd kant som gör att man har plats för vaniljkrämen i mitten. En god sommarkaka som passar perfekt nu till midsommar!

Sommarkaka - Mandelkaka med vanilj & jordgubbar 1

Mandelkaka
125 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl strösocker
3 ägg
150 g mald mandel (alt. mandelmjöl)
2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

Topping
3 dl vaniljkräm
500 g färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en låg form, gärna med upphöjd veckad kant. Vispa ihop smör och socker poröst. Vispa i ett ägg i taget, och rör sedan ner mandel, potatismjöl och bakpulver. Häll smeten i formen och bred ut det jämnt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Bred på vaniljkrämen och toppa med färska jordgubbar i bitar.

Sommarkaka - Mandelkaka med vanilj & jordgubbar 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Enkel sommardessert – smörstekt sockerkaka med grädde & jordgubbar

/
Sommardessert - smörstekt sockerkaka med grädde & jordgubbar

Då var vi äntligen framme vid midsommarveckan och jag tyckte det kunde vara passande att köra en ny temavecka med jordgubbar denna veckan. Varje dag publicerar jag ett nytt jordgubbsrecept. Idag börjar jag med en superenkel sommardessert som passar utmärkt till midsommar. Denna midsommardessert består av sockerkaksbitar som man steker i smör så de får en god och krispig yta, och sedan varvar man bitarna med vispad grädde och jordgubbar i portionsformar. Det blir lite som en jordgubbstårta i glas, enkelt och gott. Vill du göra det ännu enklare för dig så använder du köpt sockerkaka, så behöver du inte ens använda ugn för att göra denna sommardessert.

Sommardessert - smörstekt sockerkaka med grädde & jordgubbar 1

Sommardessert, 4-6 st
1 sockerkaka (hemmagjord eller köpt)
smör
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar

Skär sockerkakan i bitar och stek bitarna i smör tills de fått lite färg och stekyta. Vispa grädden ihop med vaniljsocker, och dela jordgubbarna i bitar. Varva sockerkaka, grädde och jordgubbar i portionsskålar och servera direkt.

Sommardessert - smörstekt sockerkaka med grädde & jordgubbar 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Gräslökspannacotta

/
Gräslökspannacotta

En vecka kvar till midsommar och jag tipsar därför om en god liten förrätt och en rätt som också passar på buffébordet, nämligen gräslökspannacotta. Enkel att göra och smidigt att man kan förbereda den kvällen innan, så dekorerar man dem bara innan servering och har kan man välja fritt vad man vill dekorera med. Gott att servera med ett gott knäckebröd eller kex till, eller en skiva bröd. Receptet hittade jag hos Arlaköket.

Gräslökspannacotta 2

Gräslökspannacotta, 8 st
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
1 1/2 dl matyoghurt
1 dl gräslök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering
50 g löjrom
räkor
gräslök
citronskiva
ätbara blommor
färsk dill

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från värmen. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda i matyoghurt, gräslök, salt och peppar. Häll upp i glas eller formar. Låt dem stelna i kylen i minst 4 tim eller över natten. Garnera med löjrom, räkor, finhackad gräslök, en liten citronskiva, ätbara blommor och lite färsk dill.

Gräslökspannacotta 3
Gräslökspannacotta midsommar

Till midsommar kan det vara fint att knuta ett blågult band runt glasen.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00