ANNONS

Räkcheesecake

/
Räkcheesecake

Räkcheesecake är något vi alltid har med på alla årets högtider och den passar in både på julbordet och påskbordet, men även som nu till midsommar! Den är smidig att göra och kan förberedas dagen innan, vänta dock med garnering tills den ska serveras. Välj om du gör en stor eller mindre i portionsformar, görs de i mindre formar kan de även funka som en liten förrätt. Denna gången valde jag att dekorera cheesecake med machesallad runt kanten och ätbara blommor för att få den att se lite extra festlig ut till midsommarbuffén. Vill man så kan man minska ner mängden räkor i smeten, jag tycker det är galet gott med räkor så jag har i lite extra mycket i min räkcheesecake!

Räkcheesecake 1

Räkcheesecake
250 g kavring
100 g smör

Fyllning
5 gelatinblad
400 g Philadelphiaost
3 dl creme fraiche 34%
1 liten rödlök
1 burk röd stenbitsrom
500 g handskalade räkor
1 kruka färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Garnering
räkor
färsk dill
stenbitsrom
citronskivor
machesallad (kan uteslutas)
ätbara blommor (kan uteslutas)

Mixa brödet i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Tryck ut brödmassan i en springform, 24 cm i diameter, och ställ i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Rör ihop creme fraiche och Philadelphiaost. Finhacka rödlök och dill, och rör ner i ostblandningen. Grovhacka räkorna och häll i tillsammans med stenbitsrom och citron. Smaka av med salt och peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme. Vänd ner i smeten och rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i formen och ställ i kylen i minst 5 tim eller helst över natten. Garnera räkcheesecaken innan servering.

Räkcheesecake 2
Räkcheesecake 3
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Budapestrulle med jordgubbar

Budapestrulle med jordgubbar

Nu har vi lämnat temaveckan och småkakorna från förra veckan och riktar fokus mot midsommar som redan är nästa vecka. Dags för lite mer somriga bakverk, gärna med frukt och bär, som den här Budapestrullen med jordgubbar. Budapestrulle eller Budapestbakelse är en favorit för mig, och det är så gott med den där hasselnötsmarängen som man gör till denna rulltårta. Sedan tycker jag att oavsett vad man fyller den med så blir den alltid så troligt god. För att få en extra somrig smak så har jag denna gången fyllt marängrulltårtan med färska jordgubbar, och den blev ju magisk! Jag brukar göra det enkelt för mig när jag gör Budapestrulle och använda hasselnötsmjöl, men man kan använda hela hasselnötter som man själv maler om man vill. Budapestrulle med jordgubbar blev en riktigt somrigt bakverk och passar som sagt att göra som midsommarfika. Fler tips till midsommar hittar du under min kategori ”Midsommar” här på bloggen.

Budapestrulle med jordgubbar 1

Budapestrulle
1 dl strösocker
1 1/2 dl hasselnötsmjöl (malda hasselnötter)
1/2 dl Maizena majsstärkelse
4 st äggvitor
1 dl strösocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
250 g färska jordgubbar

Garnering (kan uteslutas)
vispad grädde
färska jordgubbar
citronmeliss

Blanda 1 del socker (1 dl), hasselnötsmjöl och majsstärkelse i en bunke. Vispa äggvita fluffig och fast, tillsätt den andra delen socker (1 dl) lite i taget och vispa till en fast maräng. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna med en slickepott tills allt är väl blandat. Bred eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd på den med hjälp av en plåt.
Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt och bred grädden över marängen. Strö på jordgubbarna delade i bitar och rulla ihop till en rulle från långsidan. Garnera med vispad grädde, jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

Budapestrulle med jordgubbar 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Stockholmskakor

/
Stockholmskakor

Då var vi framme vid sista receptet för min temavecka med småkakor, och vi avslutar med Stockholmskakor. En härlig mördegskaka med en hallonfyllning och mandeltäckta kanter. Jag har sett varianter där man doppat kanterna i pärlsocker istället, vilket funkar det också. Dock älskar jag nötter så för mig var det självklart att ha mandel runt. De smakar som en riktigt klassisk syltkaka, men med en extra god smak av mandeln som rostas lite under gräddningstiden i ugnen. Det var inte lätt att välja ut mina sju sorters kakor till denna temavecka. Det fanns så otroligt många kakrecept jag skulle vilja ha med, men det kanske får bli en till temavecka med småkakor längre fram. Hoppas att ni har tyckt att det varit roligt att hänga med mig denna kakvecka! Ska du bjuda på fika och vill du ha fler tips på just småkakor så hittar du många kakrecept under min kategori ”Kakor”, så kika där!

Stockholmskakor 1

Stockholmskakor, ca 60 st
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl

Garnering
ca 1/2 dl sötmandel
hallonsylt

Rör ihop smör och socker. Blanda ner äggulan och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 2 lika stora bitar och format bitarna till 2 rullar, ca 2,5 cm i diameter. Hacka mandeln och rulla degrullarna i mandeln. Låt vila i kylskåp i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Gör en fördjupning mitt i kakan och fyll med hallonsylt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-14 min  eller tills de fått en gyllene färg. Låt kakorna svalna på galler.

Stockholmskakor 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00