ANNONS

Flarntårta med glass

/
Flarntårta med glass

Glasstårta är något som uppskattas av både stora och små och idag tipsar jag om denna goda flarntårta med glass. Krispiga flarn med havre och nötter varvade med glass och bär. Jag valde att köra klassiskt med vaniljglass och jordgubbar, men här kan man ju välja de smaker man själv gillar. Perfekt att bjuda på nu under varma sommardagar, eller andra dagar också för den delen. Om flarnen mjuknar under förvaring kan de värmas upp igen i ugnen så de blir spröda och knapriga igen.

Flarntårta med glass 1

Flarnbottnar
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 msk sirap
3 msk mjölk
100 g hackade nötter
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
1 l vaniljglass
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda ihop med de övriga ingredienserna till bottnarna. Bred ut degen till 4 bottnar, ca 20-22 cm i diameter, på smort bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut något så har gärna en botten per plåt. Grädda bottnarna i ca 8-10 min, eller tills de fått fin färg. Se till att de gräddas ordentligt så att de blir spröda och krispiga. Låt de kallna helt.
Lägg ihop tårtan genom att varva bottnarna med glass och jordgubbar.

Flarntårta med glass 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Glassbakelse med daimglass & kola

/
Glassbakelse med daimglass & kola

Veckans andra glassrecept är en glassbakelse med daimglass och en fyllning av salt kola. Daimglass är verkligen underbart gott om ni inte har provat det tidigare och här blir den en extra läcker dessert med choklad och salt kola. Går utmärkt att förbereda och bara ta fram strax innan servering. Jag gjorde det enkelt för mig och körde på en köpt salt kolasås, men man kan göra en hemmagjord om man vill. Jag använde en form  från Silikomart, men man kan använda andra formar. Det var inte lätt att fotografera dessa i 30 graders värme, se bilden längst ner där jag ville visa insidan av bakelsen. Halva glassen hann smälta, men där ser ni lite av hur den ser ut inuti i alla fall. Hur som helst så var den otroligt god, och gott att servera med några färska bär.

Glassbakelse med daimglass & kola 1

Glassbakelse
200 g choklad
2 1/2  vispgrädde
1/2 burk sötad kondenserad mjölk (ca 200g)
1 tsk vaniljsocker
100 g Daim

Fyllning
salt kolasås

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Pensla en silikonform med den smälta chokladen. Ställ in i frysen 5-10 min så chokladen stelnar, upprepa sedan en gång till. Vispa grädden fluffigt i en bunke och häll den i den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Hacka daimen och rör ner i gräddblandningen. Fyll i chokladformarna med glassblandningen och spritsa sedan i lite kolasås i mitten. Ställ i frysen 4-6 timmar, gärna över natten. Ta ut bakelserna ur formarna och servera gärna med färska bär.

Glassbakelse med daimglass & kola 2
0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Banana Split

/
Banana Split

Nu är det dags för temavecka igen och denna gången handlar det om glass!! Vet inte om det var dumt att välja glasstemat nu när det nästan är 30 grader varmt ute för det har inte varit lätt att fotografera glass i denna värmen! Samtidigt är det nu man vill äta massor av glass. Vi börjar med en av de mest klassiska glassdesserterna, nämligen Banana Split. Så vad är en Banana Split kanske du undrar? Denna dessert skapades i början av 1900-talet i USA och en klassisk Banana Split består av en banan som delas på längden (split) och mellan bananen lägger i 3 kulor glass – choklad (i mitten), jordgubb och vanilj. Över chokladkula ringlar man på chokladsås, över jordgubbskulan häller man på jordgubbssås och över vaniljsåsen häller man på ananassås. Över glasskulorna spritsar man sedan på grädde och strör på hackade nötter. Det hela toppas sedan med maraschinokörsbär. Sedan har det kommit alla möjliga varianter med åren. En del byter ut glassorterna och man har med maränger, kaksmul eller strössel. Jag valde att göra den klassiska fast höll mig till bara en sås, chokladsås, och sedan var det svårt att hitta vanlig chokladglass eller jordgubbsglass i min matbutik.

Finns inte det längre?? Jag hittade inte ens den klassiska Big Pack med vanilj-jordgubb-päron, men sedan kan det vara så att värmen gjort att folk köpt hem massa glass. Jag hittade till slut en jordgubb-smultronglass och en choklad- och hasselnötsglass med fudge, så de fick funka i min Banana Split. Detta är en riktigt god och maffig dessert att bjuda på, enkel att göra dessutom och jag körde the american way med spraygrädde till! Vill du göra en riktigt pampig entré när du servera den så kan man ha tomtebloss i.

Banana Split 1

Banana Split, 1 port
1 banan
1 kula chokladglass
1 kula jordgubbsglass
1 kula vaniljglass
chokladsås (köpt eller hemmagjord)
vispad grädde/spraygrädde
hackade nötter (jordnötter, hasselnötter eller mandel)
maraschinokörsbär (kan uteslutas)

Skala och dela bananen på längden och lägg på en tallrik, gärna en avlång. Lägg chokladglassen i mitten och de andra glassorterna vid sidan om chokladen. Ringla på chokladsås och spritsa på grädde. Strö över hackade nötter, och dekorera eventuellt med maraschinokörsbär.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Bonnier Magazines & Brands AB i samarbete med AB Kvällstidningen ExpressenTelefon: 08-736 53 00