ANNONS
PersonuppgifterCookies

Bregottkakor med saffran

/

Bregottkakor med saffran

Något av det bästa jag vet så här i advents- och juletider så är det småkakor! Jag älskar småkakor och dyker gärna upp med flera sorters julkakor till adventsfikat eller till dessertbordet på julafton. En kaka som lätt glöms bort är Bregottkakor, en otroligt god och spröd mördegskaka. Anledningen till att den heter Bregottkaka är just för att man använder Bregott när man bakar dessa kakor. Jag ville göra en julig variant av den och valde att smaksätta kakorna med saffran. Måste säga att de blev otroligt goda och det var svårt att bara ta en kaka! Så vill du prova en sorts julkaka så tycker jag du ska prova denna! För fler tips till jul kan du kolla in min kategori ”Jul” här på bloggen!

Bregottkakor med saffran
1 påse saffran, (0,5g)
1 tsk hett vatten
300 g rumsvarm Bregott
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl majsstärkelse
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla saffran tillsammans med en sked av sockret. Häll på det varma vattnet. Vispa Bregott, resterande socker och saffran poröst. Blanda ner de övriga ingredienserna. Ställ upp små bakformar på en plåt (enklast med en minimuffinsform) och klicka i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt svalna på plåten.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Pepparkakskottar

/

Pepparkakskottar

Dessa ätbara grankottar fick bli del av första adventfikat. Supergulliga små pepparkakskottar som är extra festliga att bjuda på nu i juletider. Jag hade en stor bit mjuk pepparkaka över från min recept med ädelostpannacotta med pepparkakskrutonger, så bestämde mig för att göra något något roligt med den. Hade tidigare sett chokladkottar i en tysk bakgrupp på Facebook (verkar vara grej med kottar i Tyskland) och tänkte att det borde funka lika bra att göra en cakepop-smet. Dessutom ville jag få en julig smak på mina kakkottar så därför valde jag att göra dem på en mjuk pepparkaka. Själva grunden till kottarna är superenkel att göra, med bara två ingredienser. Tänk på att mängden färskost kan variera beroende på hur torr din mjuka pepparkaka är. Börja med en mindre och öka på tills du har en smidig och formbar deg. Det som tar lite tid är att fästa dit chokladflingorna, men samla familjen eller vännerna och ha en mysig bakpysselstund tillsammans så går det både fortare och det blir roligare. Har man svårt att hitta just Kellogg’s chokladflingor så har även Eldorado en variant som heter Choco Flakes som funkar utmärkt att använda. Vad tycker ni, visst är kottarna söta?!

Pepparkakskottar, ca 9-10 st
250 g mjuk pepparkaka (köpt eller hemmagjord)
ca 75 g färskost, t.ex. Philadelphia
Kellogg’s Coco pops chocos (chokladflingor)

Garnering
florsocker

Mixa den mjuka pepparkakan i en matberedare. Blanda med färskost, ev. kan det behövas mindre eller mer färskost beroende på hur torr kakan är. Kakblandningen ska gå att rulla och forma. Rulla degen till bollar och forma dem till droppformar så de är toppiga upptill. Stick in chokladflingorna i kakan, början nerifrån. Försök att lägg flingorna omlott för varje rad. Pudra över florsocker vid servering.

0

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

Ädelostpannacotta med pepparkakskrutonger & lingon

/

Ädelostpannacotta med pepparkakskrutonger & lingon

Här kommer ett tips på en förrättspannacotta eller en saltig pannacotta att servera på glöggminglet, adventsbordet eller julbuffén. En ädelostpannacotta som jag serverar med pepparkakskrutonger och lingon. Pannacottan blir krämig och god med lagom smak av ädelost. Tillsammans med de krispiga pepparkakskrutongerna och de syrliga lingonen blir det goda klassiska smaker ihop. Krutongerna gör du enkelt av en mjuk pepparkaka, antingen en hemmagjord eller en köpt. Man kan också byta ut dem mot vanlig pepparkakor som man krossar i lite mindre bitar. Jag gjorde ädelostpannacottan i lite mindre glas och då kan man få ut ca 8-10 stycken beroende på storleken på glasen. Detta blir ett annorlunda men roligt sätt att servera klassikern pepparkaka med ädelost på. Kolla in min kategori ”Jul” för fler tips! Vill du prova en annan pannacotta med ost, så har jag även ett recept på Västerbottenpannacotta.

Ädelostpannacotta, 8-10 st
2 gelatinblad
140 g ädelost
5 dl vipsgrädde

Pepparkakskrutonger
mjuk pepparkaka (köpt eller hemmagjord)
smör att steka i

Tillbehör
lingon

Garnering
färsk rosmarin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Mosa sönder ädelosten med gaffel. Koka upp grädden och sänk värmen. Rör ner osten så den smälter. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i gräddblandningen. Rör om tills de smält. Häll upp i glas eller skålar och ställ i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
Skär den mjuka pepparkakan i små tärningar och stek dem krispiga i smör. Blanda ihop pepparkakskrutongerna med lingon och toppa pannacotta innan servering. Dekorera med en kvist färsk rosmarin.

2

Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Du som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver.

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy och regler för kommentarer.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00