Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Bakskola: Budapestbakelse med blåbär och rostad vit choklad

Budapestbakelsen är en gräddig och fantastiskt god bakelse som är en favorit hos många. Uppdatera den klassiska budapestrullen med mandel, blåbär och rostad vit choklad.
Bakskola: Budapestbakelse med blåbär och rostad vit choklad
Bakskola: Budapestbakelse med blåbär och rostad vit choklad
Bakskola: Budapestbakelse med blåbär och rostad vit choklad
Foto: Thomas Hjertén

Botten

  • 5 äggvitor
  • 0,5 tsk citronsaft - eller ättikssprit
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl sötmandlar - finhackade
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning

  • 100 g vita chokladknappar - eller hackad vit choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 125 g blåbär - färska

Garnering

  • 100 g mörk choklad - hackad
  • 1 dl vispgrädde
  • blåbär - färska
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Se steg-för-steg nedan.

Vad tyckte du om receptet?

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum i en metallskål, skålen ska gå att vända upp och ned. Tillsätt strösockret, lite i taget, och vispa till en jämn fluffig smet.

Foto: Thomas Hjertén

Vänd ner den hackade mandeln blandad med Maizena. Fyll en spritspåse med rund tyll, 1–1 1⁄2 cm, med marängsmeten.

Foto: Thomas Hjertén

Spritsa ut långa rader tätt av marängen på ett bakplåtspapper. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 15–20 min eller tills bottnen har fått färg. Låt bottnen svalna.

Foto: Thomas Hjertén

Bred ut chokladen tätt på ett bakplåtspapper på en plåt.

Foto: Thomas Hjertén

Rosta chokladen mitt i ugnen i ca 5 min, rör om efter halva tiden. Ta ut plåten ur ugnen och rör om. Låt chokladen svalna.

Foto: Thomas Hjertén

Vispa grädden medelfast. Vänd bottnen upp och ned på ett nytt bakplåtspapper. Bred grädden på bottnen.

Foto: Thomas Hjertén

Strö den rostade chokladen på grädden. Fördela blåbär över hela bottnen.

Foto: Thomas Hjertén

Rulla ihop bottnen från långsidan med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg rullen i kylskåp i 30 min.

Foto: Thomas Hjertén

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Fyll en liten spritspåse med den och spritsa choklad på rullen. Garnera den med vispad grädde, blåbär och citronmeliss.

Foto: Thomas Hjertén