<p>Vin f&aring;r bara s&auml;ljas p&aring; Systembolaget.</p>

Vin får bara säljas på Systembolaget.

Foto: Olle Sporrong

Vinodlare upprörda

Fortsatt nej till försäljning på skånska vingårdar.

Det finns ungefär 20 vingårdar i Skåne som producerar kvalitetsorienterat vin, och de blir bara fler. Trots detta säger Länsstyrelsen fortfarande nej till all gårdsförsäljning under förevändningen att det skulle kunna äventyra Systembolagets monopol.

– Om vi skulle tycka att man kan sälja på gårdarna så är det ett avsteg från monopolet och då kan det bli svårt att hävda det i EU-sammanhang, säger Gunvor Landqvist på Länsstyrelsen i Skåne till SR Malmö.

Sveriges vinodlare är upprörda och har skickat en protestskrivelse till Länsöverdirektör Björn Risinger och Landshövding Göran Tunhammar. Vinproducenten Ronny Persson på Föreningen Svenska Vinodlare säger till nyhetssajten wownews.se att de är frustrerade över att utvecklingen av de skånska vinodlingarna stoppas. Från Livsmedelsverkets och  Jordbrukverkets håll ser man inga problem med gårdsförsäljning, men Länsstyrelsen hänsvisar till att den nationella politiken försvarar vinmonopolet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!