Foto: Jupiter.

Vingarderoben som klarar all mat

Köp 8 viner och du klarar all mat. Vi tipsar om 8 stilar som passar till maten.Vill du ha en
vinkällare som funkar till maten du lagar? Eller i varje fall en vingarderob som med enkla medel kan skapa mat- och vinkombinationer som träffar rätt i gom och mage? Här är tipsen på vinstilarna som klarar all mat. Har du en flaska eller två av varje så är du hemma.

1. Lätta röda viner. Till maträtter som inte är kryddstarka eller har avsevärd styrka i smaken utan där finessen är det viktiga. Till sallader, enklare ljusa kötträtter eller kanske fisk? Klassiker är franska beaujolais eller bourgogne men det funkar även bra med en enklare portugis eller kanske en österrikisk variant.

2. Ett kraftigt rött vin. Till långkokta grytor och grillade smakstarka rätter. Zinfandel eller shiraz är bra druvor att leta efter, gärna sydafrikanska eller amerikanska viner som med fruktighet och kanske lite rök klarar de flesta tunga maträtter.

3. Ett smakrikt rött vin i mellanvikt. Vinet som klarar det mesta, inte för starkt i smaken så det tar överhanden men inte för mesigt så det blir överkört. Till pastarätter, biffar, ostar och fläskkött till exempel. Välj ett italienskt vin eller en spanjor, kanske en australier eller varför inte något sydafrikanskt?

4. Ett stramt vitt vin. Till skaldjuren och de elegantare fiskrätterna. Leta efter druvan riesling eller sauvignon blanc.

5. Ett fylligt vitt vin. Till lättare kycklingrätter eller fiskrätter med kraftigare såser. Gärna gjort på druvan chardonnay.6. Ett vitt vin med krydda och lite sötma.
Till asiatiska och andra mer exotiska rätter väljer du det kryddiga vita. Druvorna heter till exempel grüner veltliner eller pinot gris.7. Ett mousserande vin.
Ska det firas eller du vill ha en fördrink klar i kylen så är det bara att välja en flaska mousserande vin. Cava, spumante eller champagne, du väljer nivå själv. Aptitretande torrt eller kanske etthalvtorrt, din smak väljer.8. Dessertvin.
Dessertvin kanske inte är ett måste men har du det hemma så förgyller det vilken dessert som helst. Kanske ett sött mousserande eller om du vill vara helgarderad, ett vin gjort på muskatdruvan, ett vin med russin i doft och smak som funkar bra till många olika typer av efterrätter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!