Detoxa smart och ge kroppen en nystart inför våren.
Detoxa smart och ge kroppen en nystart inför våren.

Vårstäda kroppen med detox

Detoxa smart och ge kroppen en nystart inför våren. Efter all julmat kan det vara skönt att äta hälsosammare och ta hand om dig själv och din kropp med skonsam detox.

Detox - eller avgiftning - är ungefär som en modern form av fasta där man succesivt "renar" kroppen genom att ta en paus från onyttigheterna och äta mat som är bra för kroppen och matsmältningen.

Det finns en uppsjö av olika mer eller mindre seriösa detox-dieter, men vill man prova på att ge kroppen en nystart med en piggare och sundare linje så kan man hålla sig till några enkla regler som en kur på några veckor:

Bra detox-mat:

1. 

1. Lök

Ska hjälpa levern att tillverka egna antioxidanter, och öka dess förmåga att rensa ut olika gifter ur kroppen.

2. Äpplen

Fibrerna i frukt har förmågan att binda till sig gallsalter. Levern måste då bilda nya gallsalter, och till detta använs bland annat kolesterol. Kostfibrerna minskar även risken för förstoppning.

3. Linfrön

Fettsyran omega 3 som påverkar blodfetterna positivt finns det gott om i linfrön. Omega 3 finns även i fet fisk och valnötter.

4. Broccoli

Broccoli stimulerar enzymerna som styr kroppens eget reningssystem, och kanhjälpa levern att bli mer effektiv på att göra kroppen av med giftiga ämnen.

Undvik:

Nikotin/tobak

Alkohol

Kaffe och te med koffein

Godis, läsk och bakverk

Hel- och halvfabrikat

Vitt mjöl

Dessutom:

Dra ner på saltet

Se till att dricka minst 2 liter vätska varje dag - citronvatten, örtte eller grönt te fungerar bra.

Ät mycket frukt, sallad och grönsaker

Trög mage? Sätt fart med nyttiga fibrer

Källa: Helena Nybloms "Supermat" (Albert Bonniers förlag)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!