Valborgsmeny - recept på mat och dryck till grillfesten

Fira in maj med en härlig valborgsmeny med löjrom, rödbetsgnocchi och grillad flapsteak med tryffelbearnaise. Till dessert serveras en försommarfavorit – rabarber­kladdkaka med vit choklad.

Valborgsmeny! 6 goda recept till valborgsmässoafton

Fördrink: Rabarbertonic

Läcker alkoholfri drink med spännande smak av enbär och rabarber.

Tilltugg: Löjrom, smetana och rotfruktschips

Enkelt men såå gott! Fyll gärna smetana och löjrom i spritspåsar så går det lätt att lägga upp snyggt på fatet.

Förrätt: Stekt rödbetsgnocchi med brynt valnötssmör

Vacker varmrätt med härliga smaker och bra texturer.

Varmrätt: Grillad flapsteak med tryffelbearnaise 

Hemgjord tryffelbea till grillad flapsteak.

Vårsallad med rosévinägrett

Underbart god sallad med polkabetor och primörer.

Rabarberkladdkaka med vit choklad

Kladdkaka deluxe med rabarber och grädde.

Recept Petra Lindstrand

Matcha mat och dryck

Här bjuds det på generösa, tydliga smaker, och då passar viner med likadan karaktär. Smakrika och generösa som ackompanjerar rätterna. På så sätt lyfts det bästa fram hos både mat och vin.

Stekt rödbetsgnocchi:

Les Lauzeraies Tavel 2015 (2724) Frankrike, 129 kronor.

Smakrikt och fräscht rosévin med drag av röda frukter och örter. Här finns både kraft och elegans.

Alkoholfritt till rödbetsgnocchi:

Jacob’s Creek UnVines Rosé 2016 (1907) Australien, 49 kronor.

Alkoholfritt rosévin med ren fruktighet och en liten druvsötma i eftersmaken.

Grillad flapsteak:

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2014 (26001) USA, 139 kronor.

Rött vin med rik, generös fruktighet och bra struktur. Lätt peppriga toner, stråk av vanilj och lakrits.

Alkoholfritt till flapsteak:

Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz (19000) Frankrike, 89 kronor.

Alkoholfritt rödvin med toner av mörka bär och en lätt örtig ton.

Rabarberkladdkaka:

Nederburg Noble Late Harvest 2015 (2741) Sydafrika, 109 kronor (37,5 cl).

Vitt sött vin med inslag av torkad frukt, citrus och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

Varför firar vi valborg?

Valborgsmässoafton firas alltid den sista dagen i april. Valborg firas i Sverige, Finland, Estland och Tyskland. I Finland kallas högtiden vappu, (Glada vappen! Hyvää vappua!).

Valborg var från början en hednisk högtid men har senare kopplats ihop med hedrandet av heliga Valborg. I Sverige och Finland firar vi i dag genom att tända stora eldar, majbrasor.

Valborg firas även som en akademisk högtid i studentstäderna Göteborg, Uppsala, Lund och Linköping där de hålls korteger, forsränningar och mösspåtagningar.

Text Hanna E Lindberg

Aktuellt just nu