Foto: Anna Kern

Trerättersmiddag på en timme - meny med ankbröst

Laga en trerättersmiddag med en blandning av asiatiska och svenska smaker. Från heta bönor till stekt anka med nudlar och ett sött avslut med jordgubbar. En festlig middag som lagas på 1 timme.

Receptmakaren Petra Lindstrand bjuder här på tre rätter som tillsammans skapar en härlig helgmiddag med mycket smak. Kryddiga edamamebönor följs av anka med jordnötssås. Som avslut på middagen serveras en sötsyrlig jordgubbsdessert toppad med maräng.

MENY

FÖRRÄTT: Edamamebönor med ingefära och sichuanpeppar

 

HUVUDRÄTT: Stekt ankbröst med hoisinoch jordnötssås, primörsallad och frasiga nudlar

 

DESSERT: Jordgubbskompott med yuzucurd och maräng

Petra Lindstrand om menyn:

”Ankbröst är en köttdetalj jag ofta glömmer bort då de ligger i frysdisken, men de är perfekta att t ex lägga på grillen. Jag var på restaurang Surfers i Stockholm och åt deras plockrätt med edamambönor och tänkte att jag skulle göra en egen version. Risnudlarna är roliga att fritera, det frasar upp så fort men lägger ner dem i oljan. Gästerna kommer antagligen undra hur du lagat dem. Desserten är lätt och luftig och jordgubbarna får självklart spela huvudrollen”

PLANERING

Fritera nudlarna.

Stek ankbrösten och tillaga i ugn.

Gör sallad och dippsås

Gör desserten klar i glas och ställ i kyl.

Fräs edamamebönorna och servera.

Matcha mat och dryck

TILL EDAMAMEBÖNOR: Optimal Wit (1261), USA, 23:90 (35,5 cl). Friskt och milt veteöl med toner av apelsin och en liten kryddighet, drag av koriander och honung.

TILL STEKT ANKBRÖST: Gilbert Rouge 2021 (2652), Australien, 149 kr. Kryddigt och örtigt rödvin med inslag av vinbär, viol och peppar. Mjukt med fin fräschör.

TILL JORDGUBBSKOMPOTT: Brachetto d’Acqui Braida 2021, Italien. Nr 6260, 99 kr (37,5 cl). Rött, pärlande vin med balanserad sötma, lätt blommigt inslag, drag av choklad och röda bär.

ALKOHOLFRITT TILL FÖR- OCH VARMRÄTT: Fentimans Ginger Beer, Storbritannien, nr 1963, 23:50 (27,5 cl). Kolsyrad ingefärsdryck med tydliga drag av ingefära, lime och chili. Ganska söt med en lite bitig kryddhetta i eftersmaken.

Recept, styling & vintips Petra Lindstrand Foto Anna Kern

Läs också: