Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Helén Pe

Trerättersmiddag på en timme - hemgjord salsa, kalkonfilé i fruktig glaze och efterrätt med maräng

Lyxigt och lagom kryddstarkt. Allt om Mat:s kock cecilia Lundin har skapat en lättlagad trerättersmeny med inspiration från Sydamerika. Tortillachips med salsa, saftig kalkon med fruktig glaze och som avslut - glass med frukt och maräng.

Cecilia Lundin om menyn:

– Vi startar med en chilensk klassisk salsa som vi dippar blå tortillachips i. Hittar du inte de blå chipsen går det precis lika bra att servera salsan med vanliga tortillachips. Det milda kalkonköttet får mycket smak av den fruktiga och heta glazen. Det är rejält med glaze som sedan blandas med köttsaften från kalkonen och blir en god sky att ösa över köttskivorna. Desserten är superenkel, färdigtärnad mango med glass som täcks av marängsmet och snabbt gräddas i ugnen, passa noga så att marängen inte bränns. Que aproveche!

MENY

FÖRRÄTT

Tortillachips med pebresalsa

HUVUDRÄTT

Kalkonfilé med ananasoch jalapeñoglaze, ugnsrostad sparrisbroccoli, vildris med svarta bönor samt koriandermajonnäs

DESSERT

Marängöverbakad mango

Planering av trerättersmiddagen

Gör glazen.

Koka riset.

Stek kalkonen och ställ i ugnen.

Gör koriandermajonnäsen.

Gör pebresalsan.

Rosta broccolin.

Stek bönriset.

Servera salsa och chips.

Skär kalkonen i skivor och servera med tillbehören.

Vispa marängsmeten och tillaga desserten.

Recept till trerättersmiddag som är klar på en timme

Förrätt

Huvudrätt

Efterrätt

KÖKSTIPSET

Blir det majonnäs över är den jättegod att serveras på en macka med t ex rökt skinka och grönsaker.

MATCHA MAT & DRYCK

TILL TORTILLACHIPS MED PEBRESALSA: Nääs Lager 57 (1242), Sverige, 23:90 (33 cl). Ljust öl med humlearomatiska, friska toner. Behaglig beska, drag av citrus, örter och lite bröd.

TILL KALKONFILÉ MED ANANAS- OCH JALAPEÑOGLAZE: Pepperjack Grenache 2020 (2048), Australien, 129 kr. Rödvin med generös och mjuk framtoning. Saftig fruktighet, drag av mörka bär, jordgubbar, mynta och viol. Fräschör i avslutningen.

TILL MARÄNGÖVERBAKAD MANGO: Nederburg Noble Late Harvest 2019 (2741), Sydafrika, 109 kr (37,5 cl). Sött vitt vin med toner av torkade aprikoser, apelsiner och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

ALKOHOLFRITT: Pistonhead Flat Tire Non Alcoholic (1953), Sverige, 10:90 (33 cl). Alkoholfri öl med bra fräschör, lätt humelaromatiska toner och inslag av topisk frukt.

Fler trerättersmiddagar du lagar på 1 timme hittar du här: