Grillad abborre är huvudrätten i den här snabblagade trerättersmiddagen
1 AV 2
Så gör du hemmagjord pizza utan jäst
2 AV 2
Grillad abborre är huvudrätten i den här snabblagade trerättersmiddagen
Foto: Per Ranung

Trerätters på en timme - middag med grillad abborre

Grillad fisk, sommarbär och en enkel med festlig förrättspaj. Allt om Mat.s matexpert Gunilla von Heland har komponerat en festlig trerättersmiddag med grillad abborre som huvudrätt. Bäst av allt - hela middagen lagas på bara en timme!

MENY PÅ EN TIMME

FÖRRÄTT: Tomatpaj med lök och sardeller

HUVUDRÄTT: Grillad havsabborre som i Antibes

DESSERT: Jordgubbs- och rabarberkompott med gräddyoghurt och toscakrisp

Gunilla von Heland om den här menyn: ”Ibland riktigt längtar jag efter någon annan fisk än den eviga laxen. Här kommer ett recept med grillad abborre med skinn.  Jag har använt havsabborre men receptet blir minst lika gott med vanlig abborre. Som förrätt passar en paj i medelhavsstil.

PLANERING

Laga tomatpajen. Servera den rumsvarm.

Gör toscaströssel, låt kallna.

Gör rabarber- och jordgubbskompott, låt kallna.

Gör gräddyoghurten, ställ i kyl.

Koka potatis.

Fräs grönsaker och potatis.

Gör citron- och kaprissmöret.

Krydda fisken och grilla eller stek den

Snabblagad trerättersmiddag med grillad abborre

Matcha mat och dryck

TILL TOMATPAJ: Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2017 (7923), Spanien, 159 kr. Nyansrik cava med krämig mousse, smak som påminner om vinteräpplen och en lätt rostad ton. Fin fräschör i avslutningen.

TILL GRILLAD HAVSABBORRE: Cuvée Madame 2021 (2203), Frankrike, 139 kr. Rosévin från Provence med rödbäriga toner, stråk av citrus och färska örter. Ung och friskt.

TILL JORDGUBBS- OCH RABARBERKOMPOTT: Moscato d’Asti G.D. Vajra 2021 (90166), Italien, 125 kr. Vitt, lätt pärlande vin med måttlig sötma, stråk av fläder, citrus och lite honung. Lättsamt och fräscht.

ALKOHOLFRITT TILL DE TVÅ FÖRSTA RÄTTERNA: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseaux (1904), Frankrike, 59 kr. Mousserande ekologiskt rosévin med frisk fräschör, drag av röda bär och citrusfrukter.

Recept och styling: Gunilla von Heland Foto Per Ranung

Läs också:

Trerätters med grillad fläskfilé och risotto

Trerättersmiddag med krämig pasta